Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szexuális tisztaságért folyó küzdelem a gondolataidnál kezdődik

2015. december 20. 03:00 - torokaron

„Legyél óvatos, hogy min gondolkodsz, mert a gondolataid irányítják az életedet.” (Példabeszédek 4:23, NCV fordítás)

Minden kísértés a gondolataiddal kezdődik. A Példabeszédek 4:23-ban azt olvassuk, hogy „Legyél óvatos, hogy min gondolkodsz, mert a gondolataid irányítják az életedet.” (NCV fordítás) A szexuális tisztaságért folyó küzdelem a gondolataidon áll vagy bukik.

Amikor olyan embereket látsz, akik tényleg elrontották az életüket, akkor szinte egészen biztos lehetsz abban, hogy a gondjaik nem a cselekedeteikkel kezdődtek, mert a cselekedeteiket megelőzték a gondolataik. Buta gondolatokon járt a fejük, mielőtt buta döntéseket hoztak. A Biblia ezzel kapcsolatban nagyon világosan fogalmaz és a tudomány is visszaigazolja: az, ahogyan gondolkozol, meghatározza azt, ahogyan érzel. Az érzelmek generálják a cselekedeteket. Ahhoz, hogy megváltoztasd az életedet, nem csak a rossz szokásaidon és cselekedeteiden kell változtatnod. Azzal kell foglalkoznod, ami előidézte a rossz szokást – a gondolatokkal, amik az érzéseket okozták, amik pedig a cselekvést késztették. Isten azt mondja, hogy a gondolataid irányítják az életedet.

Ez pedig világosan leírja, hogy a különböző viszonyok hogyan alakulnak ki.

Először is bűnös gondolatokat kezdesz befogadni. ”Milyen lenne vajon lefeküdni azzal az emberrel? Tényleg annyira elítélendő ez az egész?” Elkezdesz kétségeket ébreszteni magadban és fantáziálgatni. Elkezded azt gondolni, hogy ez az egész egy ártalmatlan dolog.

Azonban ez nem így van. A gondolataid érzelmeket eredményeznek, az érzelmek pedig elkerülhetetlenül cselekvésbe mennek át.

Ezután pedig érzelmileg, nem fizikailag kezdesz belekavarodni a dolgokba. Ekkor kezdesz el flörtölni, és finoman – vagy nem is annyira finoman – olyan jeleket sugározni, amelyek azt sugallják, hogy „szabad vagy”. Ezt követik a fizikai cselekedetek, és végül megmagyarázod magadnak a cselekedeteidet: „Mindenki ezt csinálja. Nem nagy ügy ez az egész. Mindketten felnőttek vagyunk.”

A bűnös cselekedeteid azzal kezdődtek, hogy bűnös gondolatokat fogadtál be magadba.

A Bibliában, a 2 Timóteus 2:22-ben olvassuk, hogy hogyan kezeljük ezeket a gondolatainkat, még mielőtt rálépnénk erre az útra: „Fordítsatok hátat a féktelen ifjúkori kívánságaitoknak és inkább a jóságra, hűségre, szeretetre és békére törekedjetek!” (Phillips fordítás)

A Biblia azt mondja nekünk, hogy fordítsunk hátat a buja gondolatoknak és inkább valami pozitív dologgal foglalkozzunk. Ez az a kétlépéses folyamat, ahogyan a kísértésnek ellen lehet állni, még mielőtt az egyáltalán kibontakozna. Már sokkal korábban a rossz gondolatokkal foglalkozol, mielőtt még a rossz cselekedeteket megtennéd. Ezt az ördögi kört töröd meg azzal, hogy figyelmen kívül hagyod a bűnös gondolatokat, és helyette jóságra, egységre, szeretetre és békére törekszel.

A szexuális bűnöknek te nem csak egy ártatlan szemlélője vagy. Van választási lehetőséged.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan látod, a bűnös gondolatok – legyenek azok akár szexuális vagy nem szexuális természetűek – hogyan végződtek bűnös cselekedetekben az életedben?
  • Van valaki olyan az életedben, akivel tudsz beszélgetni, ha buja gondolatokkal küszködsz? Ha igen, valld meg ezeket a gondolataidat Istennek és ennek az illetőnek.
  • Milyen pozitív cselekedetekkel tudod kicserélni a bűnös gondolataidat?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása