Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kapod meg, hogy Isten mit álmodott meg az életedről?

2015. május 03. 03:00 - sema22

"Ajánljátok fel magatokat mint élő áldozatot Istennek, neki szentelve az életeteket és neki tetszeni. Ne igazítsátok magatokat a világhoz, hanem engedjétek meg Istennek azt, hogy teljesen átalakítson benneteket elmétek teljes megújításával. Akkor majd tudni fogjátok mi az Isten akarata, mi az ami jó, ami tetszik neki és ami tökéletes. (Róma 12:1-2, GNT)"

Arra a következtetésre jutottam, hogy nincsenek nagyszerű emberek. Ők csak átlagos emberek, nagy álmoknak szentelve magukat. Amikor nagy álmoknak szenteled magad, akkor az valamit kihoz belőled, és segít, hogy nagyobb lehess, mint ami más módon lehetnél. 

A Jeremiás 29:11 ezt mondja: "Csak én tudom, mi a tervem veled- így szól az Úr- békességet tervezek neked és nem romlást, azt tervezem, hogy reményt, és jövőt adjak.(NIV)" Isten rád vonatkozó álma személyreszabott. Csak te tudod beteljesíteni Isten célját amit neked tervezett. A rád vonatkozó álma pozitív. Reményt fog neked adni! 

Honnan tudod meg, hogy Isten mit álmodott meg az életedről? 

Legyen meg benned az akarat, hogy felajánlod Istennek az életedet, előre eltökélve, hogy bármit amit kér megteszed.  

"Ajánljátok fel magatokat mint élő áldozatot Istennek, neki szentelve az életeteket és neki tetszeni. Ne igazítsátok magatokat a világhoz, hanem engedjétek meg Istennek azt, hogy teljesen átalakítson benneteket elmétek teljes megújításával. Akkor majd tudni fogjátok mi az Isten akarata, mi az ami jó, ami tetszik neki és ami tökéletes. (Róma 12:1-2, GNT)"

Sokan elszalasztják Isten álmát, mert nem néznek Istenre, helyette azt nézik mások mit csinálnak. Ha azt próbálod utánozni, amit mások csinálnak, akkor cask egy indigós másolat leszel ahelyett, hogy az lennél, akivé Isten teremtett. Az amerikai álomnál jobban meg kell érintsen Isten álma. 

Az amerikai álom és Isten álma valójában két nagyon különböző dolog. Az amerikai álom régen elérhető és egyszerű volt. Ma az amerikai álom teljesen fogyasztói alapú. Általában a férjre és a feleségre is szükség van hozzá, hogy az ember lépést tartson. Ez a mókuskerék kerül teljesen a középpontba. 

Ha komolyan fel akarod fedezni Isten életedre vonatkozó álmát, akkor el kell döntened, hogy nem elégedsz meg az amerikai álommal. A jó életet, vagy az Isteni életet választod? Az anyagiasságot, vagy a szolgálatot? A mókuskereket vagy Isten pályáját? 

"Tegyünk le mindent ami lelassít vagy visszatart minket... és kitartással fussuk meg az előttünk lévő pályát amit Isten helyezett elénk." (Zsidók 12: 1 TLB)

Ragaszkodj az Isten életedre vonatkozó álmához, és ne azon izgulj, hogy olyan legyél mint mindenki más.

Beszéljetek róla:

  • Miért lehetsz biztos abban, hogy Isten rád vonatkozó álma tetszeni fog neked? 
  • Hogyan tükrözi az életed, hogy Isten tervét választottad az amerikai álommal szemben, és fordítva?
  • Mi az amit ma imában el kell mondanod Istennek az álomról amit neked készített? Mi az amiről le kell mondanod? Mi az amit meg kell vallanod?

* (Daily Hope by Rick Warren: 2015. 04. 26.)

Szólj hozzá!

Az álomtól a szabadulásig

2015. május 02. 03:00 - Lilla:)

"Isten ... sokkal többet képes megtenni, mint amit mi valaha is kérni vagy álmodni mernénk - az imáinknál, a vágyainknál, a gondolatainknál és a reményeinknél sokkal többet." (Efézus 3:20, TLB fordítás)

Ha szeretnéd, hogy nőjön a hited és elvehesd Isten ígéretét, ami a Márk 9:23-ban olvasható - "Minden lehetséges annak, aki hisz" -, akkor először meg kell értened, hogy Isten a hit hat szakaszán visz keresztül.

1. szakasz: Álom
Milyen álmot adott neked Isten? Ha nincs álmod, amiért dolgozhatnál, akkor csak létezel. Imádkozz ezért: "Istenem, mutasd meg nekem, mi a terved az életemmel!" Céllal vagy itt a Földön. Amikor felfedezed ezt a célt, akkor felfedezed majd azt az álmot is, amit Isten ad neked, amiért élhetsz.

"Isten ... sokkal többet képes megtenni, mint amit mi valaha is kérni vagy álmodni mernénk - az imáinknál, a vágyainknál, a gondolatainknál és a reményeinknél sokkal többet." (Efézus 3:20, TLB ford.)

2. szakasz: Döntés
Talán van már egy Istentől való álmod az életedben, de még nem hoztad meg a döntést, hogy ezért élj. Isten a második szakaszban azt mondja neked: "Rajta, tegyél érte, hogy ez megvalósuljon!" Talán döntést kellene hoznod, hogy az életedet átadod Krisztusnak, vagy hogy bemerítkezel, vagy csatlakozol egy gyülekezethez,  vagy beállsz egy szolgálatba.

"Ha olyanok vagytok, akik képtelenek feladni saját gondolataikat és döntést hozni cselekedeteitekről, ne gondoljátok, hogy bármit is kaptok az Úrtól. " (Jakab 1:7-8, GNT ford.)

3. szakasz: Várakozás
Amikor a dolgok nem akkor történnek, amikor mi szeretnénk, akkor próbáljuk Istent kielőzni, és kerülő utakon próbáljuk a dolgokat előbbre mozdítani. De ne tegyél kerülő utakat! Mert lehet, hogy így rossz döntést fogsz hozni. Isten várószobájában vagy, és várd, hogy Isten kezdjen el cselekedni.

Isten azt mondja a Habakkuk 2:3-ban: "De ezek a dolgok, amiket tervezek, nem fognak rögtön megtörténni. Lassan, állhatatosan és biztosan majd eljön az idő, amikor a látás beteljesedik." (TLB)

4. szakasz: Nehézségek
Milyen nehézségekkel kell szembenézned, ahogy várod, hogy beteljesedjen az álmod? Sok próbán fogsz átmenni az életben, de Isten tudja, hogy min mész keresztül. Ő figyel, és sosem felejtkezik meg rólad.

"Még ha most átmenetileg zaklatottak is vagytok a különböző próbák és kísértések miatt, ezek nem véletlenek - azért történnek, hogy bebizonyítsátok a hiteteket, ami messze értékesebb, mint az arany." (1Péter 1:6-7)

5. szakasz: Zsákutca
Néhányan a saját zsákutcátokban vagytok, és készen álltok arra, hogy feladjátok. Azonban jó helyen vagy, ott, ahol Isten akarja, hogy legyél! Felkészít a szabadulásra. Isten ilyenkor azt mondja: "Tarts ki, és ne add fel!"

"Mert nem akarjuk, testvéreim, hogy ne tudjatok arról a nyomorúságról, amely Ázsiában ért minket: rendkívüli mértékben, sőt erőnkön felül megterheltettünk, annyira, hogy az életünk felől is kétségben voltunk. Sőt mi magunk is elszántuk magunkat a halálra azért, hogy ne önmagunkban bizakodjunk, hanem az Istenben, aki feltámasztja a halottakat." (2 Korinthus 1:8-9)

6. szakasz: Szabadulás
Várod és bízol abban, hogy Isten megszabadít? Ő meg fog szabadítani, de nem egyik napról a másikra. Mind a hat "hit-szakaszon" végig kell menned, mielőtt Isten megszabadit.

"Tudom, hogy élni fogok, hogy meglássam az ÚR jóságát ebben a mostani életben." (Zsoltárok 27:13, GNT ford.)

Beszéljetek róla

  • Honnét tudod, hogy egy álom tőled van vagy Istentől?
  • Szerinted Isten miért tesz próbára a Nehézségek szakaszban?
  • Mit tudtál meg magadról és Istenről akkor, amikor az álmoddal kapcsolatban a Várakozás szakaszban voltál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 25.)

Szólj hozzá!

Isten hat lépésben növeli a hitedet

2015. május 01. 03:00 - rorsy

"Minden lehetséges annak, akinek van hite." (Mk 9,23,  GNT ford.)
faith_1.jpg


A Biblia a Máté evangéliumában ezt írja: "Legyen a ti hitetek szerint" (9,29 NIV ford.) Ez a kulcs Jézus Krisztus követéséhez. Más szavakkal, Isten ezt mondja: "Rajtad múlik, hogy mennyire áldalak meg az életben. Te hiszel, én pedig megteszem. Te hiszel, én megáldalak."

A hit olyan, mint egy izom: fejlődik. Megerősödhet vagy elgyengülhet, attól függően, hogy mennyit használod. Hogyan építi tehát Isten a hitedet? Nagyon kiszámíthatóan és egyszerűen. Ha megérted, együttműködhetsz te is Ővele.

Először is, Isten egy álmot ad az életedre vonatkozóan.
Aztán döntést kell hoznod ezzel kapcsolatban.
A harmadik lépés a várakozás, amikor Istenre vársz, hogy Ő a megfelelő időpontban cselekedjen. 
A következő szakasz a nehézségek és próbák szakasza, amikor Isten majd megpróbál.
Lesz talán olyan szakasz, amikor úgy fogod érezni, hogy zsákutcába futottál, és fel akarod adni.
De végül Isten mindig megmutatja a szabadulás útját – és ez az utolsó lépcsőfok a hit útján.


Lelkipásztorként azt a kérdést teszik fel nekem talán legtöbbször, hogy "Miért velem történik meg ez? Nem értem!" Amikor nem érted ezt a hat lépcsőfokot, amelyen keresztül Isten a hitedet – és a jellemedet – fejleszti, elbátortalanodhatsz. Esetleg meg is sértődsz. De az biztos, hogy aggódsz majd. Lehet az is, hogy elönt a félelem a jövőddel kapcsolatban, vagy esetleg depressziós leszel. De a lényeg, hogy nem fogsz tudni együttműködni Istennel, ha nem érted azt a folyamatot, amin keresztülvisz. Ha azonban megérted a hited fejlődésének hat állomását, tudatosítani tudod majd magadban, hogy "Igen, most a 4. (vagy a 6. vagy a 2.) szakaszban vagyok". Jobban megérted, amit Isten tesz, és nem keseredsz el a nehéz időszakokban.

Márk evangéliumában ezt olvassuk: "Minden lehetséges annak, akinek van hite." (9,23 GNT ford.)

Szeretnél úgy járni Istennel, hogy erősebb a hited?Akkor először meg kell értened a hit fejlődésének hat szakaszát, amin Isten keresztül akar vezetni, hogy ne bátortalanodj el, amikor nem látod az eredményt vagy nem kapsz választ azonnal.

Beszéljetek róla

- Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy a szellemi fejlődésünk a mi erőfeszítéseinken is múljon?

- Mit gondolsz, a hit melyik lépcsőfokán akar most Isten téged keresztülvinni?

- Hogyan reagálsz arra, amit Isten most tanítani szeretne neked ezen a szinten, vagy ahogyan most "tesztel" téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 24.)

1 komment

A megbízható embereket előléptetik

2015. április 30. 03:00 - mintyovanviki

„Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT fordítás)

A legnagyobb bók, amit egy főnöktől kaphatsz ez: „nem aggódom”, mert ez annyit jelent, hogy megbízható, szavahihető és szolgálatkész ember vagy. Számíthatnak rád.

Az 1 Mózes 39:6 ezt mondja: „Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT ford.)

Hogy tetszene egy olyan munka, amikor csak azért kellene aggódnod, hogy mit egyél? Potifár bízott Józsefben, és a döntést mindenben őrá bízta, mert tudta, hogy számíthat rá.

Józsefet azért léptették elő mindig, mert a felettesei el tudták mondani róla, hogy „erre az emberre még az életemet is rá merném bízni.” A Biblia azt írja, hogy amikor börtönben volt, a börtönőr még a foglyok felügyeletét is Józsefre bízta. Nem kellett aggódnia semmi miatt, mert megbízhatott benne.

Megbízhatónak lenni azt jelenti,  hogy kiérdemled mások bizalmát azzal, hogy megtartod az ígéreteidet és vállalod a felelősséget még akkor is, ha ez áldozatot követel tőled.

Mit tennél, ha azt a feladatot kapnád, legyél kész valamivel 10 órán belül, de 10 óra alatt még csak a felével vagy kész? Feláldoznád a saját szabadidődet is azért, hogy kész legyél mielőbb? Vagy azt mondanád, hogy „elnézést, de ez másnak a feladata”, vagy azt, hogy „előbb is odaadhatták volna”?

Igen, lehet, hogy előbb ki kellett volna adniuk neked a feladatot, de a megbízhatóság azt jelenti, hogy megcsinálod még akkor is, ha a saját idődet kell feláldoznod és plusz erőfeszítéseket kell tenned. Így lehet mások bizalmát kiérdemelni.

József tudta, hogyan kell megbízhatónak lenni. Előléptették, mert teljesítette a rá bízott feladatokat. Megtartotta a szavát még akkor is, ha az fájdalommal, veszteséggel vagy áldozattal járt számára. Elmondható ugyanez rólad is?

 

Beszéljetek róla

• Mit gondolsz, mi motiválja a megbízható embereket?

• Hogyan tudod megmutatni a főnöködnek és a munkatársaidnak ezen a héten, hogy megbízható ember vagy?  Hogyan segít neked ez abban, hogy elérd a céljaidat a munkahelyeden?

• Mit gondolsz, a megbízható emberek miért tűnnek ki annyira a munkahelyükön?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 23.)

Szólj hozzá!

Hogyan lehetsz szerethető ember?

2015. április 29. 03:00 - magyarosijulia

„József egyiptomi urának, Potifárnak a házában lakott. Potifár hamarosan rájött, hogy az ÚR sikeressé tette Józsefet mindenben, amit csinált. Potifár megkedvelte Józsefet és háziszolgájává tette.” (1Móz 39,2-4, CEV fordítás).

Ha kiemelkedő akarsz lenni a munkahelyeden, olyannak kell lenned, akit mások szeretnek. Ha az emberek nem kedvelnek, nem fognak megbízni benned, és nem fognak előléptetni sem.

Sokan azt gondolják, hogy az, hogy valakit tudunk-e szeretni vagy sem, az a másik ember személyiségétől függ. Vagy szimpatikus és szerethető, vagy nem.

De ez egyáltalán nem így van! Az, hogy valaki szerethető, nem a személyiségétől függ, hanem a jellemétől és a magatartásától. Attól, hogy hogyan viszonyul az emberekhez. Akkor leszel szimpatikus, és akkor fognak szeretni mások, ha vonzó tulajdonságaid vannak – amelyek a te döntéseden múlnak! –, és ha képes vagy másokkal jó kapcsolatot kialakítani. Ilyenkor mások szívesen fognak veled dolgozni.

Szeretnéd, hogy mások kedveljenek? Ennek a titka a következő: szeress te is másokat! Ennyi az egész. Ha te kedveled az embereket, ők is kedvelni fognak! Ha nem kedvelsz másokat, téged sem fognak rokonszenvesnek tartani. Ahhoz, hogy szeressenek, neked is szeretned kell az embereket. Őszintén örülj nekik, és élvezned a társaságukat. Inkább mások iránt legyél érdeklődő, és gondolj kicsit kevesebbet magadra.

Arra, hogy hogyan lehet valaki szerethető, József jó példa. Az 1Móz 39,2-4-ben ez áll: „József egyiptomi urának, Potifárnak a házában lakott. Potifár hamarosan rájött, hogy az ÚR sikeressé tette Józsefet mindenben, amit csinált. Potifár megkedvelte Józsefet és háziszolgájává tette.” (CEV fordítás). Potifár felemelt egy szolgasorban lévő embert és az egész háztartása vezetőjévé tette, mert meglátta benne, hogy jó ember, és kedvelte őt.

Melyek azok a vonzó tulajdonságok, amelyek valakit rokonszenvessé és szerethetővé tesznek? Ilyen például 

–  az alázat; Te egy arrogáns vagy egy alázatos ember társaságában vagy szívesebben?

–  a vidámság; Te egy vidám vagy egy mogorva, zsörtölődő ember társaságát szereted jobban?

– az empátia;  Amikor elmondod valakinek, hogy nem érzed jól magad, melyik válasz esik jobban, ha azt mondják, "hát, az rossz lehet", vagy az, hogy "nagyon sajnálom, mondd el, mi történt"? Amikor együtt érző vagy valakivel, akinek fáj valami, akkor rokonszenvessé válsz. Egy főnök jobban kedveli azt, aki át tudja érezni, milyen stressz alatt van, aki megérti őt, és aki mások szemszögéből is képes látni egy adott helyzetet.

Amikor segítesz valakinek, hogy sikert érjen el valamiben, akkor kedvelni és szeretni fognak. És ha szeretnek, akkor sokra fogod vinni!

Beszéljetek róla

  • Milyen jellemvonásokra vagy tulajdonságokra vagy szükség ahhoz, hogy együtt érezz és bátoríts olyan embereket, akiket mások nem kedvelnek?
  • Milyen ember szeretnél lenni mások szemében?
  • Hogyan tudnád kimutatni a munkatársaid iránti törődésedet ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 22.)

1 komment
süti beállítások módosítása