Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit gondolsz, miért olyan nehéz a halálról beszélni?

2016. július 31. 03:00 - FodorImi

„Senki sem élhet örökké; mindannyian meg fogunk halni. Senki sem menekülhet meg a sír hatalmától.”  (Zsolt. 89:48, NLT fordítás)

Mielőtt segíteni tudnál bárkinek, aki a halállal néz szembe, előbb neked magadnak kell a halállal kapcsolatos félelmeiddel foglalkoznod.

A halál felfedi a rejtett félelmeket. Amikor úgy érezzük, hogy le vagyunk leplezve, általában rejtőzködünk. Azóta rejtőzködünk a félelmeinktől, amióta Ádám és Éva elrejtőzött Isten elől a mezítelenségük miatt.

Mitől félsz, amikor valaki haldoklik?

Talán attól, hogy valami rossz dolgot fogsz mondani. Félsz, hogy miattad a dolgok rosszabbra fognak fordulni, vagy hogy el fogsz rontani valamit. Ezért nem teszel semmit.

Megszámolni sem tudom, hány ember mellett voltam ott életük utolsó perceiben. Nagyon sok embert láttam meghalni. Hadd nyugtassalak meg, hogy szinte majdnem lehetetlen bármit is elrontani. Ők már tudják, hogy meg fognak halni. Te már azzal is segítesz, ha ott vagy.

Amikor valaki meghal, az általában nem úgy történik, ahogy a romantikus filmekben szokott. Nem ülnek fel az ágyban, és nem mondják, hogy „Szeretlek!” mielőtt meghalnak. Egyáltalán nem így történik. Nagyon ritkák a nagy szavak és nagy gesztusok.

A halál valójában egészen hétköznapi dolog. Nincs vele kapcsolatban semmi kísérteties, semmi furcsa. És nem is természetellenes. Az ember egyszerűen csak nem lélegzik többé. Egyik pillanatban még itt van, a másikban már nincs.

A Biblia azt mondja: „Senki sem élhet örökké; mindannyian meg fogunk halni. Senki sem menekülhet meg a sír hatalmától.” (Zsolt. 89:48, NLT ford.) A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz azzal szemben, aki haldoklik, hogy a félelmeid miatt nem vagy ott vele. Ha majd szembenézel a halállal kapcsolatos félelmeiddel, akkor képes leszel a barátaidnak is segíteni szembenézni a saját félelmeikkel, amikor eljön az idő.

Beszéljetek róla

  • Milyen félelmeid vannak a halállal kapcsolatban? Mit gondolsz, honnan erednek ezek?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz a halálról beszélni?
  • Jézus Krisztus halála és feltámadása mit mond nekünk a halálról?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.24.)

Szólj hozzá!
Címkék: segítség halál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása