Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az irigység gyökere az összehasonlítás

2016. október 01. 03:00 - Anika Enikő

"Fontos, hogy mindenki a tőle telhető legjobban végezze azt, amit tesz, mert a jól elvégzett munka személyes megelégedettséghez vezet, és nem lesz szüksége arra, hogy máshoz hasonlítsa önmagát." (Galata 6:4, GNT fordítás)

Az irigység gyökere az összehasonlítás. Ha ettől meg tudsz szabadulni és ki tudod iktatni az életedből, akkor az irigységgel sem lesz problémád.

A gond az, hogy sportot űzünk abból, hogy mindig hasonlítgatunk - az alkatunkat, a külsőnket, a bőrünk színét, a beszédstílusunkat, az intelligenciánkat, a családunkat, a gyerekeinket, a foglalkozásunkat, a tehetségünket, de még a kertünkben lévő füvet is összehasonlítjuk a szomszédéval.

Isten arra figyelmeztet bennünket, hogy csak az ostoba ember hasonlítgat: "Nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik önmagukat ajánlják. Amikor egymáshoz mérik vagy hasonlítják magukat, nem bölcsek." (2Kor 10:12, NIV fordítás)

Minden alkalommal, amikor összehasonlítgatsz, vagy a büszkeség vagy az irigység csapdájába esel. Ugyanis mindig fogsz találni valakit, aki jobban csinál valamit, mint te, és ilyenkor irigykedni fogsz rá. És mindig lesz olyan, akinél te csinálsz jobban valamit, és ilyenkor büszke leszel magadra.
A büszkeség vagy az irigység mindig egy összehasonlítás eredménye. Isten pedig azt mondja erre, hogy bolondság. Te se hasonlítsd magad máshoz, hisz egyedi vagy, csak egy van belőled, és összehasonlíthatatlan.

A Galata 6:4-ben ezt mondja a Biblia: "Fontos, hogy mindenki a tőle telhető legjobban végezze azt, amit tesz, mert a jól elvégzett munka személyes megelégedettséghez vezet, és nem lesz szüksége arra, hogy máshoz hasonlítsa önmagát."(TLB ford.)

A Mennyben Isten nem azt fogja kérdezni tőled, hogy miért nem voltál ehhez vagy ahhoz az emberhez hasonló, hanem azt, hogy miért nem voltál még inkább a valódi önmagad.
Nem tudsz Isten veled kapcsolatos céljára koncentrálni mindaddig, amíg másokon van a fókuszod.

A Mennyben Isten nem azokat a tálentumokat fogja számonkérni tőled, amikkel nem rendelkeztél, és nem azokról a lehetőségekről kell számot adnod, amelyek nem álltak a rendelkezésedre. Azzal kell elszámolnod, ahogyan éltél és hogy mit kezdtél azzal, amit kaptál.

Nincs szükség arra, hogy összehasonlítsd magad másokkal. Isten arra hívott, hogy a tőled telhető legjobbat nyújtsd az Őtőle kapott háttereddel, tapasztalataiddal és ajándékaiddal.

Beszéljetek róla:

  • Ahelyett, hogy másokra nézel és a velük való összehasonlításból akarod megtudni, mennyire vagy értékes, hová, mire vagy kire kellene nézned?
  • Amikor valaki, akit ismersz győz valamiben, elér valamit vagy jutalmat kap, akkor képes vagy együtt örülni vele? Miért, vagy miért nem?
  • Milyen ajándékokkal és képességekkel ruházott fel Isten? Hogyan használod ezeket, hogy a legjobbat hozd ki magadból?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09. 24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása