Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bátor emberek megoldják a konfliktusukat

2016. november 03. 03:00 - mintyovanviki

„Mert nem a félelem és a gyávaság lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim 1:7; NLT, második kiadás)

Miért szeretné Isten tőlünk, hogy békében éljünk mindenkivel?  Mert a megoldatlan konfliktusnak háromféle káros hatása is van az életünkre.

Először is, akadályozza az Istennel való kapcsolatodat. Amikor haragban vagy másokkal, nem lehetsz harmóniában Istennel. Amikor zavart vagy, amikor konfliktusod van másokkal, nem lehet tiszta kapcsolatod Istennel. A Biblia ezt írja. „Ha valaki azt mondja, »Szeretem Istent«, de a testvérét gyűlöli, az az ember hazug.” (1Ján 4:20/a; NLT, második fordítás)

Másodszor, a megoldatlan konfliktus akadályozza az imádságodat. Újra és újra arról beszél a Biblia, hogy ahol konfliktus, bűn és diszharmónia van az életedben, ott az imádság is akadályozott.

Harmadszor, a megoldatlan konfliktus akadályozza a boldogságodat. Nem lehetsz egyszerre boldog és konfliktussal teli. Ha a konfliktus a bejárati ajtón jön be, a boldogság a hátsó ajtón távozik.

Szóval, nem akarsz megszabadulni az életedben jelen levő konfliktustól? Bármilyen konfliktus megoldásának kiindulási pontja az, hogy át kell venni a kezdeményezést. Ne várj a másik emberre, hogy odajöjjön hozzád; menj te hozzá! Legyél te a béketeremtő!

Ne vedd semmibe a konfliktust! Ne tagadd a konfliktust! Ne söpörd a szőnyeg alá a konfliktust!

Hallottad már az alábbi kifejezést? „Az idő mindent begyógyít!” Ez butaság! Az idő semmit nem gyógyít meg!

Sőt, az idő rosszabbá teszi a dolgokat. Ha van egy nyílt sebed, és nem foglalkozol azzal, attól még az megmarad. A harag neheztelésbe megy át, és a neheztelésből keserűség lesz.

A konfliktus nem oldódik meg magától. Tudatosan foglalkoznod kell azzal.

Csak a bátor emberek tudnak konfliktust megoldani. Talán a legbátrabb dolog, amit tehetsz, hogy felteszed magadnak a kérdést, amit eddig mellőztél hosszú ideig a házasságoddal,  a gyermekeiddel, az alkalmazottaiddal, a főnököddel vagy bárkivel kapcsolatban.

Hol találhatsz bátorságot szembenézni ezzel? Istentől kapod.

A Biblia a Timóteushoz írt második levél 1. fejezetének 7. versében ezt mondja. „Mert nem a félelem és a gyávaság lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (NLT, második kiadás)

Ez azt jelenti, ha engeded Isten Lelkének, hogy az ereje betöltse az életedet, akkor erővel, szeretettel és józansággal fog betölteni. És Isten szeretete győzedelmeskedik a félelem felett.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan probléma az életed bármely területén, amelyet eddig mellőztél? Pénz? Bizalom? Család? Gyermekek? Kommunikáció? Érték? Időbeosztás?
  • Mit teszel annak érdekében a mai napon, hogy kezdeményezőként léphess fel a konfliktus megoldásában?
  • Mit jelent engedni Isten Lelke erejének betölteni az életedet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.27.)

 

 

Save

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása