Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem tudsz helyesen szeretni, ha kimerült vagy

2017. január 26. 03:00 - magyarosijulia

„A szeretet nem ismer határt a kitartásban, nincs vége a bizalmának, nem halványul el a reménysége; bárminél tovább tart.” (1Kor 13:7 Phillips fordítás)

Érezted úgy valaha, hogy nem tudsz már több szeretetet adni?

A szeretet kimerítő. Kemény munka igazán szeretni. A legtöbb ember nem érti meg, hogy a fizikai állapotunknak nagy hatása van a kapcsolatainkra és arra a képességünkre, hogy szeressünk.

Fizikai energiát igényel, hogy meg tudjuk hallgatni az embereket, hogy előbbre tegyük az ő szükségleteiket. Próbáltál már úgy tenni, hogy figyelsz a gyerekedre, amikor holtfáradt voltál? Nem tudsz figyelni, mert energiára van szükség a figyeléshez.

Mi történik a kapcsolataiddal, amikor ki vagy fulladva? Az aprócska problémák hatalmas gondokká lesznek, amikor fáradt vagy. Zsémbes, védekező és kritikus vagy amikor fizikailag gyenge vagy. Hétfő reggelenként általában kimerült vagy, így a családom tudja, hogy a hétfő déli szundításig apa zsémbeskedni fog, utána viszont visszatérek a normális, érzékeny, együttérző önmagamhoz. Nem lelki probléma, csak éppen fáradt vagyok.

Milyen szokások tudnának fizikai frissességet hozni? A Biblia tele van ilyen szokásokkal. Íme néhány:

Pihenés. „Értelmetlen, hogy nehezen dolgozz korán reggeltől késő estig, attól félve, hogy éhen fogsz halni; mert Isten azt akarja, hogy az övéi megfelelően pihenjenek.” (Zsoltárok 127:2 TLB fordítás). A pihenés annyira fontos, hogy Isten még a Tízparancsolatba is belefoglalta: minden hetedik nap pihenned kell. Ha nem pihensz minden héten egy nap, megszegsz egy parancsolatot.

Néha a leglelkibb dolog, amit tenni tudsz, hogy pihensz. Elképesztő, hogy mennyivel jobbnak tűnnek a dolgok egy pihentető éjszaka után!

Kiegyensúlyozott étrend. „Te alkottad a testemet, Uram; most adj nekem értelmet, hogy figyeljek törvényeidre." (Zsoltárok 119:73 TLB fordítás). Nem nagy találmány, de ha gyümölcsöket és zöldségeket választunk a csipszek és sütik helyett, akkor sokkal több energiánk lesz. Tudjuk, hogy mi a tennivaló, csak épp meg kell tennünk.

Rendszeres mozgás. „...dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” (1Kor 6:20b NIV fordítás). A testünk tevékenységre és mozgásra van teremtve. A bibliai időkben nem volt szükség tornászni, mert mindenhova gyalog jártak és fizikai munkát végeztek. De ma, a mi ülő életmódú kultúránkban csak két lehetőségünk van: a kimerülés vagy a fittség. Ha a fittséget választod, rendszeresen kell mozognod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért határozzák meg olyan nagy mértékben az érzéseid a fizikai energiád mértékét és fordítva?
  • Hogyan tudsz határokat húzni az életedben, hogy többet pihenj?
  • Gondolj néhány módra, ahogy a családoddal egészségesebbek lehettek. Miért könnyebb egészségesebbnek lenni másokkal együtt?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása