Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bibliai engedelmesség: szeretet + bizalom + cselekvés

2017. február 01. 03:00 - K. Juc

„Ha szerettek engem, tartsátok meg a parancsaimat!” (János 14:15, NIV fordítás)

Mindannyian ismerjük a karácsonyi történetet. De belegondoltál már abba, hogy milyen lehetett József helyében lenni? Itt ez a férfi, aki rájött, hogy a menyasszonya terhes, ráadásul azt állítja, hogy meglátogatta egy angyal és közölte vele, hogy Isten fiát hordozza. És azt akarta, hogy József ezt el is higgye neki! 

József világa egy pillanat alatt a feje tetejére állt. Az életének nem így kellett volna alakulnia. Ennek így nem volt semmi értelme.

Ismered az érzést? Lehet, hogy hirtelen rosszra fordul a pénzügyi helyzeted, vagy elbocsátások várhatóak a munkahelyeden, vagy éppen most kaptál hírt egy családtagot érintő egészségügyi problémáról. Hogyan fogod kezelni? Mit teszel, ha az életedben bizonyos történéseknek semmi értelmét nem látod?

József úgy döntött, hogy megteszi, amire Isten kérte, és ez mindent megváltoztatott. Úgy döntött, hogy engedelmeskedik Istennek, annak ellenére, hogy nem értette mi történik körülötte.

Manapság az engedelmesség szóhoz negatív jelentés társul. Úgy tekintünk rá, mint egy kikényszerített és akaratunk ellenére meghozott döntésre: hogy a büntetéstől való félelmünk miatt olyat tegyünk, amit nem akarunk.

De Isten Szavában nem ilyennek látjuk az engedelmességet. A Bibliában a következőket jelenti: szeretet + bizalom + cselekvés.

Szeretettel kezdődik, ahogy Jézus is szól erről János 14:15-ben: „Ha szerettek engem, tartsátok meg a parancsaimat!” (NIV fordítás). Az engedelmesség abból ered, hogy tudod, Isten szeret téged, te pedig viszonozod a szeretetét.

Sokan azt gondolják, hogy az engedelmesség lényege, hogy félünk Istentől. De Isten azt szeretné, ha úgy látnánk a felé való engedelmességet, mint egy szeretetkapcsolatot. Ha bízol abban, amit Isten mond neked, és elhiszed, hogy szeret téged, akkor ez cselekvéshez fog vezetni.

Mindháromnak meg kell lennie, mert a cselekvés szeretet nélkül csak gépies vallási gyakorlat. A szeretet cselekvés nélkül pedig pusztán üres beszéd.

József az Istennel való kapcsolata miatt tudta elfogadni azt, amit Mária és az angyal mondott neki. Tudta, hogy Isten szereti őt, és ő is szerette Istent. Megbízott benne és úgy döntött, hogy megteszi, amit Isten kért tőle. Emiatt József élete még mindig hatással van emberek életére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként tapasztaltad meg az előnyeit annak, amikor kis dolgokban engedelmeskedtél Istennek?
  • Hogyan tudod megvalósítani a gyermekeiddel való kapcsolatodban az Istennel való kapcsolatodat (amelyet a szeretet hajt és ami engedelmességhez vezet)?
  • Miért olyan fontos a bizalom egy szeretetkapcsolatban? 


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása