Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Olyan döntéseket hozz, amelyek pozitív hatással vannak az életedre

2017. május 14. 03:00 - Anika Enikő

“Isten már a kezdetektől tudta, hogy mit csinál. A kezdetektől eldöntötte, hogy formálni fogja azoknak az életét, akik szeretik őt, hasonlóan ahhoz, ahogy a Fia életét. A Fiú áll az első helyen az emberiségnek Isten által helyreállított történetében. A Fiúban látjuk az életünk eredeti és eltervezett formáját.” (Róma 8:29, GNT fordítás)

A Zsoltárok 139:14-ben a Biblia azt mondja, hogy csodálatosan összetettek vagyunk. Ahhoz, hogy betöltsük Isten tervét az életükben, meg kell nézzük az életünk minden szegletét, és meg kell értenünk azt az öt tényezőt, amely befolyásolja a személyiségünket. Eddig már beszéltünk arról, hogy a genetikai adottságaink, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk mind hatással vannak arra, amilyenek vagyunk.

Ha ezek a tényezők olyanok, mint egy kártyajátékban a neked osztott kártyák, akkor az ötödik tényező lenne a vadkártyád. Miért? Mert ez a kártya jelképezi a döntéseidet, és ez hatással van az összes többi kártyádra is. Lehet, hogy nem áll módodban befolyásolni, hogy milyen lapokat kapsz az életben, de használhatod a vadkártyádat arra, hogy megváltoztasd az életed a döntéseid által.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képmására lettünk teremtve. Az állatok nem lettek Isten képmására teremtve! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudják, mi a különbség jó és rossz között. Az elefántoknak sincs erkölcsi iránytűjük. Nekünk azonban megvan a lehetőségünk arra, hogy jó és rossz között döntsünk. A választás és döntés szabadsága az emberiség legnagyszerűbb áldása, de ugyanakkor a legnagyszerűbb átka is, mert olyan rossz döntéseket is hozunk, amellyel sérülést okozunk mind magunknak, mind másoknak.

Az, hogy vadkártyád van a döntéseidet illetően, ezt jelenti:

  • A kapcsolataidat nem te választottad, de van lehetőséged új kapcsolatokat létrehozni és jobbítani vagy táplálni a meglévőket.
  • Dönthetsz arról, hogyan vagy miként reagálsz a körülményeidre.
  • Dönthetsz arról, hogy nem hiszed el azokat az ártalmas dolgokat, amiket az emberek mondanak neked.

A jellemed a döntéseid által formálódik. Milyen döntést hozol ma, ami pozitívan fogja befolyásolni az életed előtted álló részét?

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mesélj egy olyan időszakról, amikor egy bölcs döntésed (vagy döntéseid sorozata) miatt még inkább Jézus volt az életed középpontjában.
  • Mire van szükséged Istentől ma ahhoz, hogy legyőzd azokat a nehéz körülményeket, amelyek visszatartanak attól, hogy jó döntéseket hozz? Imádkozz és kérd Istent, hogy megadja, amire szükséged van.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása