Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanítható vagy?

2019. augusztus 09. 03:00 - FodorImi

„Abban az időben Jézus így imádkozott: »Ó, Atyám, menny és föld Ura, köszönöm, hogy elrejtetted ezt azoktól, akik bölcsnek és okosnak tartják magukat, és kijelentetted a gyermekeknek«” (Mt 11,25 – NLT fordítás).

Jézus azt várja tőlünk, hogy olyanok legyünk, mint a kisgyermekek, mert szükségünk van arra, hogy taníthatók maradjunk. Így válhatunk éretté, és így érthetjük meg Isten terveit. A gyermekek szomjazzák a tudást, égnek a vágytól, hogy tanuljanak. Nem tiltakoznak. Nem mondják, hogy „Nincs szükségem arra, hogy megtanuljak járni. Nincs szükségem arra, hogy megtanuljak beszélni. Nem taníthatsz nekem semmit az olvasásról.” Tudják, hogy nem ismernek mindent, ezért szenvedélyesen tanulnak.

Ez az, amit Jézus vár tőlünk: akarjunk figyelni, akarjunk tanulni, legyünk nyitottak mások tanácsaira, helyreigazításaira. A tanítható emberek tudják, lehetetlen mindenről mindent tudni. Az élet nem elég hosszú ahhoz, hogy saját megtapasztalásból mindent megtanulj. Bölcsebb, ha mások tapasztalataiból tanulsz.

A példabeszédek könyve 15. részének 12. versében azt mondja a Biblia: „Az öntelt emberek nem szeretik a helyreigazítást, soha nem kérnek tanácsot a bölcsebbektől” (GNT fordítás). Az önteltség gyökere a bizonytalanság. Mert a gőgös emberek úgy tesznek, mintha mindent ismernének. Ugye ismerősen hangszik?

Ha félsz kimutatni azt, hogy nem tudod, hogyan kell valamit megtenni, vagy azt, hogy nem tudod a választ valamilyen kérdésre, az jele lehet annak, hogy nem vagy tanítható.

Választhatsz: Alázatos, szerény leszel, és nyitott a tanulásra, vagy gőgös tagadásban fogsz élni. Tanítható leszel, vagy elérhetetlen? Isten érted van, és támogat, hogy új dolgokat tanulj. Ahogyan a gyermek felnövekszik, és érett felnőtté válik, úgy te is folyamatosan tanulhatsz. Ezt kéri tőled Isten.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor valaki megpróbál kijavítani, helyreigazítani téged, általában hogyan reagálsz? A reakciód alázatot vagy arroganciát fejez ki?
  • Gondolj egy vitára, amit valakivel folytattál! A vitapartnerek hogyan mutatták meg szerénységüket? Mit eredményezett ez?
  • Miért fontos a folyamatos tanulás?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.08.02.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása