Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A mentorálás fontos a lelki növekedésben

2019. szeptember 20. 03:00 - Lilla:)

„És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek” (2Tim 2,2).

relationship.jpgMinden kereszténynek szüksége van egy Pálra és egy Timóteusra. 

A „Pál” valaki olyan, aki nálad már régebb óta keresztény, és segít oktatni, bátorítani téged. Lehet, hogy ez az ember csak egy hónappal idősebb nálad, azonban már jóval régebb óta jár az Úrral, és lelkileg már sokkal érettebb, mint te, így lehet a mentorod.

A „Timóteus” valaki olyan, aki nem olyan régóta keresztény mint te, akinek a hite építésében segíthetsz. Bátoríthatod ezt az embert, és nyomon követheted lelki növekedését az Úrban.

Tehát van egy Pál és egy Timóteus az életedben, és te is Pál és Timóteus vagy valaki más számára.

Pál a Timóteusnak írt második levelében azt mondja: „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek” (2Tim 2,2).

Ebben a versben négy generációt látunk. Pál arról beszél Timóteusnak, hogy hogyan segítette a növekedésében, ami azt jelenti, hogy utat mutatott neki a lelki érettséghez. Ezután pedig Timóteusnak kell találnia valakit, akit ő is segíthet, hogy aztán az a személy is találhasson valakit, akinek ő lehet a mentora.

Ne ijedj meg a „mentorálni” szótól! Mentorálás lehet egy olyan egyszerű dolog is, mint elhívni valaki havonta egyszer reggelizni, és megkérdezni tőle: „Hogy vagy?”. Csak a barátja kell, hogy legyél. Hallgasd meg, bátorítsd, és imádkozz érte! Nem kell „tökéletes kereszténynek” lenned, hogy ezt tedd. Csak készségesnek.

Hogy teljesen Isten elhívása szerint tudj élni, szükséged van más emberekre. Sokkal jobban növekedhetsz tanítványként, ha más hívőktől tanulsz, olyanoktól, akik nálad érettebbek, és ha megosztod a bölcsességed és tapasztalataidat olyan hívőkkel, akik fiatalabbak, mint te.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mentorált-e már valaha téged bárki? Hogyan hatott rád ez a kapcsolat a leginkább?
  • Ha nincsen Timóteus az életedben, milyen úton-módon kereshetsz valakit, akinek a segítségére lehetsz?
  • Miért kell Jézus követőinek segítenie a tanítványok életét, akik által még több tanítvány lesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása