Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz gyermekeidre felelősséget!

2019. november 09. 03:00 - nagynikoletta

20191109.jpg

„Akire keveset rá lehet bízni, arra sokat is. [...] Ha nem lehet rád bízni mások dolgait, ki fogja neked adni a sajátjaidat?” (Lk 16,10.12 NCV fordítás).

A gyerekeknek szükségük van olyan tapasztalatokra, amelyek megerőltetik őket, előhozzák adottságaikat, és fejlesztik szolgálatkészségüket. Szükségük van kihívásokra, amelyeken keresztül felelősségvállalásuk fejlődik. Az életben az egyik legfontosabb készség, amelyet mindannyiunknak meg kell tanulnia, a felelősség vállalása.

Hogyan tanítod meg a gyermekeidet a felelősség vállalására? Csak egyetlen módszer létezik: Adj nekik lehetőséget! Bízz rájuk a felelősséget! Hibázni fognak? Minden bizonnyal. Ahogyan te is tetted gyermekkorodban. Olykor felelőtlenek lesznek? Igen. Azonban, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy mindenért te vállald a felelősséget, azzal valójában ártasz a gyermekeidnek. Attól a pillanattól kezdve, hogy gyermekeid megszülettek, a szülői gondoskodás célja az, hogy az első években a szülői irányítás alól áttereljük őket saját maguk irányítása alá, a későbbiekben pedig Isten irányítsa az életüket.

Ez azt jelenti, hogy le kell mondanod az irányításról. Amikor más emberek helyett vállalunk felelősséget, akkor megfosztjuk őket ettől. Ha gyermekeidet csecsemőként kezeled, nem hagyod őket felnőtté válni, életed végéig neked kell majd tisztába tenni őket. Így, a világnak egy újabb önállótlan embert adsz.

Sok szülő mondta már: „Ha újra végig csinálhatnám, kevesebbet tennék a gyermekeimért, és megtanítanám őket arra, hogy többet tegyenek önmagukért.” Csak úgy válhatunk felnőttekké, ha találkozunk olyan kihívásokkal az életünk során, amelyek megerőltetnek, fejlesztenek, és építik a felelősségvállalásunkat.

A Biblia ezt mondja: „Akire keveset rá lehet bízni, arra sokat is. [...] Ha nem lehet rád bízni mások dolgait, ki fogja neked adni a sajátjaidat?” (Lk 16,10.12 NCV fordítás).

A gyerekek vállalják a felelősséget. Az évek során sok szülővel beszélgettem, és tapasztaltam ezt a saját életeben is. Úgy hiszem, sokkal jobb melléfogni azzal, hogy túl sok felelősséget adunk, minthogy nem bízunk meg eléggé gyermekeinkben. Így vagy úgy, el fognak követni hibákat. A te célod az, hogy egy olyan embert nevelj, aki nem csak a saját, hanem Isten irányítása alatt is áll.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miben tér el az, amit te bízol gyermekeidre attól, amivel téged bíztak meg ennyi idősen?
  • Társadalmunk hogyan tud visszatartani attól, hogy könnyedén bízzunk felelősséget a gyermekeinkre?
  • Hogyan tanítod egyszerre a felelősségvállalást és Isten felségjogát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.02.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása