Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben akkor is, amikor nem érted!

2019. november 30. 03:00 - Erika1832

20191130_a-hit-azt-jelenti-hogy-engedelmeskedsz-istennek-akkor-is-ha-nem-erted.jpg

„Bízz az ÚRban teljes szívedből, és ne támaszkodj a saját értelmedre!” (Péld 3,5 HCSB fordítás).

Sok embert ismerek, akik arra kérik Istent, hogy biztosítsa a sikerüket, még mielőtt megpróbálnák megtenni azt, amit Isten kér tőlük. De ez nem hit.

A hit mindig kockázatot igényel. A hit azt jelenti, hogy engedelmeskedsz akkor is, amikor nem érted.

Például a megbocsátás sosem tűnik jó ötletnek, mielőtt megteszed, de ez a hited egyik legnagyobb próbája. Amikor valaki megbánt, akkor lehet, hogy nem tűnik helyesnek, hogy megbocsáts neki. Lehet, hogy egyszerűen csak nem látszik annak. De mindig a megbocsátás a helyes választás függetlenül attól, hogy érted-e vagy sem.

Emlékszel, amikor gyerekkorodban a szüleid azt mondták, hogy tegyél meg valamit, aminek semmi értelmét nem láttad? De most visszanézhetsz, és utólag 100%-ban megértheted a szüleid nézőpontját.

Így van ez Istennel is.

A hit azt teszi, ami helyes, még akkor is, ha képtelenségnek tűnik. A példabeszédek könyve 3. fejezetének 5. verse azt mondja: „Bízz az ÚRban teljes szívedből, és ne támaszkodj a saját értelmedre!” (HCSB fordítás). Sosem ismered a teljes képet, Isten viszont igen.

A Biblia ennek egy nagyszerű példáját mutatja be Gedeon történetében A bírák könyve 7. fejezetében. Gedeon 300 izraelitát választott ki, hogy megküzdjön a 135 000 fős ellenséggel. Az esély 1:450 volt. Isten arra késztette a katonákat, hogy vigyenek fáklyákat, kürtöket és agyag edényeket. Biztos vagyok benne, hogy Gedeon nevetségesnek tartotta a parancsot.

Aztán Isten azt mondta Gedeonnak, hogy tegyék az agyagedényeket a fáklyák fölé, hogy a fényüket ne lehessen látni éjjel, és így kerítsék be az ellenség táborát. Isten azt mondta: „Amikor mondom, fújjátok meg a kürtöket, törjétek össze az edényeket, és hagyjátok, hogy a fáklyák hirtelen felragyogjanak a sötétben. Ez úgy fog látszani, mintha egy hatalmas sereg venné körbe a tárbort. Ez tömeges felfordulást fog okozni, és az ellenség katonái végül egymás ellen fognak harcolni.”

Gedeon engedelmeskedett, bár ennek nem látta semmi értelmét. Az izraeliták megfújták a kürtjeiket, összetörték az edényeiket, és a fáklyáik fénye felragyogott. Az ellenség katonái felijedtek álmukból, és egymással kezdtek harcolni az izraeliták helyett. Gedeon azt tette, amit Isten mondott neki, és az izraeliták megnyerték a csatát.

Időnként Isten azt mondja, hogy tegyél meg valamit, ami ostobaságnak tűnik, mint csatába menni a nyomasztó esélyekkel szemben. A hit engedelmeskedik Istennek, még akkor is, amikor nem érted, miért kéri, hogy tedd meg.

Nem lehet hit által kockázat nélkül élni. De Isten tudja, hogy miért kéri tőled, hogy megtedd. Bízhatsz benne.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a legőrültebb dolog, amit Isten mondott, hogy tegyél meg? Mi lett a vége?
  • A Biblia azt mondja, nem kellene bíznunk a saját értelmünkben. Vannak olyan konkrét területek, ahol különösen is kísért, hogy inkább a saját ötleteidben bízz, mint Isten elképzeléseiben? Miért?
  • Mi a legnagyobb félelmed, amikor arra kérnek, hogy engedelmeskedj valamiben, amit nem értetsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.23.)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: bizalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása