Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az adakozás és a hit együtt jár

2019. december 17. 03:00 - Anika Enikő

20191217.jpg

„Hit által Ábel jobb áldozatot hozott Istennek, mint Kain. Hit által őt igaznak mondták, amikor Isten kedvezően beszélt áldozatairól” (Zsid 11,4 NIV fordítás).

Érdekes, hogy az első ember, aki említésre kerül a hit példaképei közül, az Ábel, Ádám és Éva egyik fia.

Mit tett Ábel, ami miatt egy lapon említik Mózessel és Ábrahámmal, valamint más jelentős biblia hősökkel, akikről A zsidókhoz írt levél 11. fejezetében olvashatunk? Már amennyire tudjuk, Ábel soha nem tett semmi nagyszerűt. Soha nem vállalt nagy kockázatot, hanem hitbeli áldozatot hozott, mely kedves volt Istennek. Nem az a lényeg, amit Ábel adott, hanem az a jellem, amivel adta.

Az adakozás és a hit együtt járnak. Istent nem érdekli, hogy mennyit adsz, neki nincs szüksége a pénzedre. Isten a szívedet akarja.

Tulajdonképpen ha nem hitből adsz, akkor ne is adj, mert semmi hasznod nincs abból. A Biblia is ezt mondja: „Hit nélkül lehetetlen Isten kedvében járni” (Zsid 11,6).

Két módja van annak, ahogyan adakozhatsz: adhatsz okkal, illetve adakozhatsz kinyilatkoztatásból. Okkal adni annyit tesz, hogy átgondolod mi az, amit adhatsz, ám ehhez semennyi hitre sincsen szükséged.

Amikor kinyilatkoztatásból adakozol, akkor hagyod, hogy Isten felfedje, mit szeretne, hogy hitből odaadj. Ez azt jelenti, hogy imádkozol, és megkérdezed, hogy: „Istenem, jelenleg mennyire akarod, hogy bízzak benned?” Aztán azt teszed, amit mond, hogy tegyél.

Ha hitből adakozol, az segíti a növekedésedet, az érettségedet és azt, hogy egyre jobban hasonlóvá válj Krisztushoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A múltban mi motivált az adakozásra? Mi volt az oka, illetve mit mutatott neked Isten ezzel kapcsolatban?
  • Miért tartanak az emberek attól, hogy hitből adjanak?
  • Hogyan lehetne másképpen megközelíteni az adakozást? Miként lehetne megváltoztatni a pénzhez való hozzáállásodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.10.)

Szólj hozzá!
Címkék: hit ima adakozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása