Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tisztességes emberekre lehet számítani

2020. január 15. 03:00 - daniella_89

20200115.jpg

„Azok az emberek, akik olyat ígérnek, amit sosem tesznek meg, olyanok, mint a felhők és a szél, amik nem hoznak esőt” (Péld 25,14 GNT fordítás).

A Biblia azt mondja, hogy azok az emberek, akik nem következetesek az elköteleződéseikben olyanok, mint a felhők, amik nem hullatnak áldásos esőt. Ha te tisztességes, becsületes vagy, megtartod a szavad. Ha azt mondod, hogy valamit meg fogsz tenni, akkor megteszed azt.

Lehet, hogy őszinte szándékkal teszel ígéretet. De ha nem tartod meg azt, az negatív következményekhez vezethet. Talán néha olyanokhoz is, amikre nem is számítanál.

Hogyha például megszeged egy ígéreted, amit a házastársadnak vagy a gyermekeidnek tettél, a keserűség mérge beszivároghat kapcsolatotokba. Ha folyamatosan nem tartod meg ígéreteid, akkor sem a családod, sem a barátaid nem tudnak bízni benned.

Azt mondhatod, hogy a körülmények megváltoztak. Lehet, hogy így van. De az, hogy tisztességes vagy, azt jelenti, hogy megtartod a szavad akkor is, ha már nem származik előnyöd belőle, akkor is, ha az fájdalmat okoz, vagy ha többe kerül, mint elképzelted.

A Biblia A példabeszédek könyve 10. fejezetének 9. versében azt írja, hogy ha megtartod az ígéreteid, biztonságban fogsz járni. Más szavakkal: a megbízhatóság stabilitáshoz vezet. Amikor az emberek bízhatnak szavaidban, akkor a te megbízhatóságod óriási bizalmat ad mind az ő életükre, mind a te életedre.

Lehet, hogy minden ígéret megtartása kemény feladat, de ha megteszed, Isten méltányolni fogja elkötelezettségedet. A 15. zsoltár 4. verse azt mondja, Isten megáldja azokat, akik „megtartják ígéreteiket [...] akkor is, ha az fájdalmas” (NCV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miként okoztak neked fájdalmat más emberek ígéretei, amiket nem tartottak meg?
  • Milyen ígéreteket tettél, amiket még nem teljesítettél? Ha nem tudod, kérdezd meg a családodat és a barátaidat, és maradj alázatos, amikor elmondják neked!
  • Milyen módokon tarthatod távol magad olyan ígéretektől, amiket nem tudsz teljesíteni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása