Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan szeresd a szomszédod távolról?

2020. június 17. 03:00 - Erika1832

20200617.jpg

„Ha valóban betartjátok a királyi törvényt az Írás szerint, »Szeresd a szomszédod, mint magadat«, helyesen teszitek” (Jak 2,8 NIV fordítás).

A garázsajtót kezelő távirányító egy csodálatos eszköz, nem? Amikor egy hosszú munkanap után hazaérsz, egyszerűen behajthatsz, és becsukhatod a kaput biztosítva, hogy ne kelljen egy lélekkel sem összefutnod, mielőtt eléred az otthonod kényelmét.

De egy világjárvány alatt – és valójában bármikor – ez a kényelmes megoldás visszatarthatja a keresztényeket abban, hogy a Biblia egyik legalapvetőbb parancsát követhessék: „Ha valóban betartjátok a királyi törvényt az Írás szerint, »Szeresd a szomszédod, mint magadat«, helyesen teszitek” (Jak 2,8 NIV fordítás). Szeresd a szomszédodat, mint magadat. Ez egy ilyen egyszerű parancs, de a legtöbb amerikai nem is ismeri a szomszédjait, és nem tudsz szeretni olyan valakit, akit nem is ismersz.

Tudtad, hogy Isten örömmel nézi, amikor az általa teremtett emberek közösségben vannak egymással? Zakariás próféta könyve 3. fejezetének 10. versében azt mondja: „Mindannyian meg fogjátok hívni szomszédjaitokat, hogy jöjjenek el hozzátok, és élvezzék a békét és a biztonságot körülvéve szőlőskertekkel és fügefákkal” (GNT fordítás).

Valószínűleg nem ültettél szőlőt a kertedbe, de talán akad egy fa a társasházatok közös parkjában. Talán még padok is vannak benne! Vagy ha a külvárosban laksz, lehet, hogy van egy virágoskerted, egy tűzrakó vagy csak egy foltnyi füves terület. A lényeg nem az, hogy egy ámulatra méltó helyet kínálj fel, hanem, hogy azt válaszd, hogy barátságos legyél, és ismerkedj össze a szomszédjaiddal.

Ez egy egyedülálló idő, ami rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy megismerd a környezetedben élő embereket. Te is tudod, hogy most a legtöbb ember otthon van. És többnyire ők is kint az udvaron tornáznak. Miért nem ülsz csak úgy ki a verandádra, integetsz nekik és köszöntöd az embereket, akik arra járnak? Soha nem tudhatod, mikor torkollhat egy baráti gesztus végül szellemi beszélgetésbe.

Épp a kertedet újítod fel? Szánj időt rá, hogy a szomszédaiddal még több kapcsolatot teremts! Menj a kutyafuttatóba, és határozd el, hogy legalább egy emberrel beszélgetni fogsz, amíg ott vagytok. Ajánld fel a szomszédodnak, hogy megosztasz vele egy kirakót vagy egy társasjátékot. Grilleztek a családdal a kertben, vagy tábortűzi édességet csináltok? Vigyél ki az udvarra, és kínáld meg vele a szomszédaidat! Általában futni és kocogni szoktál? Gondold át, hogy inkább sétálsz, és otthon hagyod a fülhallgatód, hogy könnyebben beszédbe elegyedhess másokkal.

A logikának ellentmond, hogy akkor kerülj közelebb az emberekhez, amikor fizikai távolságot kell tartani. De nagyon sokféleképpen kifejezheted a szeretetedet a szomszédod felé még akkor is, ha 180 centi távolságra vagytok egymástól.

Ne hagyd, hogy a jelenlegi körülmények szolgáljanak mentségül, hogy ne kövesd Isten parancsát, hogy szeresd a szomszédaid. Úgy számolj a 2020-as esztendővel, hogy ez egy olyan év, amikor kinyújtod a kezed, megnyitod és megosztod az életed a szomszédaiddal, hogy egy nap megoszthasd velük az örökkévalóságot.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A járvány alatt felvetted a kapcsolatot a szomszédaiddal? Ha nem, hogyan kezdhetnél el ezt ma?
  • Gondoltál úgy erre az idei évre, hogy csak  legyünk túl rajta, vagy hogy ez egy pocsék év? Hogyan fog megváltozni a gondolkozásmódod, ha inkább Isten királyságára összpontosítasz, és barátokat szerzel az örökkévalóságra?
  • Milyen más módon lehetsz barátságos a szomszédaiddal, ami csak egyedül a te helyzetedre jellemző?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása