Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten gyűlöli az előítéletet. Nekünk is kellene.

2020. június 19. 03:00 - FodorImi

20200619.jpg

„Az ÚR a mi Istenünk nem tűri az elferdített igazságot, a részrehajlást vagy a megvesztegetést” (2Krón 19,7 NLT fordítás).

Nemzetünknek égetően szüksége van a gyógyulásra a rasszizmus kérdésében. Zűrzavarban, mocsokban vagyunk, és az egyház nem maradhat csendben. Krisztus Testének beszélnie kell erről, akkor is, ha ez kényelmetlen.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a rasszizmust egészen egyszerűen azért, mert Isten gyűlöli azt. Ha Isten gyűlöli a faji előítéleteket, nekünk is így kellene tennünk.

Miért gyűlöli Isten a faji előítéletet?

A faji előítélet megkérdőjelezi Isten teremtését.
Mindannyian nézhetnénk ki ugyanúgy, Isten teremthetett volna mindannyiunkat egyformának, azonban nem így tette. Ő szereti a változatosságot.

A faji előítélet a tudatlanság jele.
Amikor mi előítéletet nyilvánítunk ki, azt mutatjuk a világnak, hogy nem ismerjük azt, amiről beszélünk. Nyilvánvalóvá tesszük az ostobaságunkat.

A Biblia azt mondja: „Aki gyűlöli testvérét, az sötétségben van, a sötétségben jár, és nem tudja, hová megy, mert a sötétség megvakította” (1Jn 2,11 NIV fordítás).

A Biblia azt mondja, hogyha gyűlölök valakit csak azért, mert az a személy másmilyen, akkor a sötétségben vagyok, és vak vagyok. Ez elég komoly vád Isten részéről.

A faji megkülönböztetés engedetlenség a Nagy Parancsolattal szemben.
Pál azt mondja: „Az egész törvény betöltése egyetlen parancsolat megtartása: »Szeresd felebarátodat, mint magadat«. Ha marjátok és faljátok egymást, vigyázzatok, különben el fogjátok pusztítani egymást” (Gal 5,14–15 NIV fordítás).

Ha rasszista magatartást mutatsz, nyilvánvalóan engedetlen vagy ebben az igében a Szentírásból. Nem ítélkezhetünk más emberek felett a külső megjelenésük alapján, ha igazán szeretjük őket.

A faji megkülönböztetés súlyos bűn.
Az előítélet haragra indítja Istent. A Biblia azt mondja: „Ha külső megjelenésük alapján bántok az emberekkel, akkor bűnt követtek el, és a törvény elítél titeket mint törvényszegőket” (Jak 2,9 TEV fordítás) A rasszizmus a bűn, nem pedig a bőrszín problémája. Egy napon számot fogunk adni Isten előtt ezért a bűnért.

Amint kutatjuk a szívünkben az előítéletet és a bigottságot, fontos emlékeznünk arra, hogy „Ha megvalljuk bűneinket, ő hűséges és igaz, megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden igazságtalanságtól” (1Jn 1,9 – NIV fordítás). Csak úgy tudjuk eltávolítani az előítéletet, ha mindannyiunk szívét átformálja Isten szeretete. Ő meg akar változtatni minket, és képes erre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha Isten gyűlöli az előítéletet, miért olyan nehéz az egyház számára kezelni ezt a bűnt sok éven keresztül? Hogyan győzhetjük ezt le?
  • A fent említett négy ok közül, amiért Isten gyűlöli az előítéletet, melyik a legjelentősebb számodra? Miért?
  • Kérd Istent, mutassa meg az életedben az előítéletet. Ha egyszer megteszi, valld meg mint bűnt, és kérd Jézust, gyógyítsa meg az összetörtségedet, és vezessen tovább a faji megbékélés irányában.

(* Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása