Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Te nem Isten vagy - ne viselkedj úgy!

2020. augusztus 23. 03:00 - Anika Enikő

„Csak az túl ostoba ahhoz, hogy megtalálja a hazavezető utat, aki kikészíti magát a munkával” (Préd 10,15 GNT fordítás).

Nem vagy Isten. Nem tudod mindenre a választ. Nem tudsz bármit megtenni. Ha küzdesz azzal, hogy egyensúlyban legyen az életed, akkor ezek az elismerések mindent átalakíthatnak.

A Biblia ezt mondja: „Csak az túl ostoba ahhoz, hogy megtalálja a hazavezető utat, aki kikészíti magát a munkával” (Préd 10,15 GNT fordítás).

Bolondság kikészítened magad a munkával. Tudod, hogy ha túlhajszolod magad, akkor Istent játszol? Erre mondhatjuk, hogy minden tőled függ, hogy minden összeomlik, ha nem tartod fenn a világ forgását.

Ez egyszerűen nem igaz! Nem vagy a világmindenség vezérigazgatója. Az univerzum nem fog darabjaira hullani, ha pihensz egy kicsit, és ha időt szánsz arra, hogy egyensúlyt teremts az életedben. Isten mindent a kezében tart.

Gyakran tesszük ezt magunkkal, mert megpróbáljunk mindenkinek a kedvében járni. Tanuld meg ezt a leckét ma: Nem tudsz mindenkinek a kedvében járni. Még Isten sem tud mindenkinek a kedvében járni! Mert egyikünk azt szeretné, hogy essen, a másikunk pedig azt, hogy süssön a nap. Képtelenség megpróbálni megtenni azt, amire Isten sem képes.

Amikor mások elvárásai szerint élsz, akkor válladra veszel egy csomó „kellene” dolgot. Lehet, hogy az gondolod, hogy: „Többet kellene dolgoznom”, vagy „Olyan aktívnak kellene lennem, mint az összes többi szülő”, vagy „Önkéntesnek kellene jelentkeznem”. Vedd észre azonban a következőt: Senki nem kényszerít arra, hogy mindezeket megtedd. Ha túlhajtod magad, az a te döntésed. Te döntesz úgy, hogy túlórázol vagy nem; és a döntésed részét képezik a következmények.

Amikor megtagadod az emberségedet, és mindent megpróbálsz megcsinálni, akkor megfosztod Istent az ő dicsőségétől. A Biblia kijelenti: „Ez a kincsünk cserépedényekben van, hogy megmutassa, ez az egészen kimagasló hatalom Istentől van, nem tőlünk” (2Kor 4,7 NIV fordítás).

Pál emlékeztet bennünket arra, hogy emberi lények vagyunk. Törékenyek és esendők. A cserépedények könnyen törnek. Ha elejted őket, összetörnek. Az agyag edényekkel megfelelően és gondosan kell bánni. Ha nem, akkor tönkre fognak menni.

Ám a jó hír az, hogy gyengeségeinken keresztül Isten hatalma és dicsősége keresztülragyog. Nem kell elrejteni az emberségünket. Helyette ünnepelheted Isten hatalmát, ami a korlátaidon keresztül munkálkodik.

Tehát valld be: Ember vagy. Hála Istennek ezért!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Mi késztet arra, hogy túlhajszold magad?
  • Figyeld meg a reakciódat, amikor ezt az állítást olvasod: „Megfosztod Istent az ő dicsőségétől, amikor megpróbálsz mindent magad csinálni.”
  • Miként és hogy vezethet a túl sok munka rossz munkamorálhoz?
(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.16.)
Szólj hozzá!
Címkék: munka

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása