Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet Istene, az igazság Istene

2020. december 16. 03:00 - Lencsés Tamás

„Soha ne állj bosszút magadért, hanem hagyd ezt Isten haragjára, mert meg van írva: »Enyém a bosszú, én törlesztek, mondja az ÚR«” (Róm 12,19 ESV).

Az élet nem igazságos. Isten soha nem mondta, hogy az lesz.

Az élet igazságtalan, hiszen bűnnel van tele a világ. Jézus azért jött le közénk, hogy helyrehozza a dolgokat, és egy napon ezek a helyükre is kerülnek. Azonban előfordul, hogy a rossz emberek boldogulnak, a jó emberek pedig szenvednek. Olykor pedig az ártatlan emberek sérülnek.

Ha már diszkrimináltak faji, kulturális, anyanyelvi hovatartozásod vagy nemi identitásod miatt, vagy bántalmaztak, zaklattak, rosszul bántak veled, tudnod kell, hogy megszakad a szívem érted, és együttérzek veled.

Mindent meg kell tennünk az igazságtalanság helyrehozása érdekében. De van valami, ami még annál is fontosabb, mint hogy mi hogyan érzünk ezzel kapcsolatosan. Mégpedig az, hogy Isten miként érez eziránt. Isten életed minden sérelmét látta, és az igazságtalanság miatt ő is kesereg.

Amikor valaki azt kérdezi tőlem: „Hol volt Isten, amikor meghalt a fiad?”, azt mondom: „Ugyanott, ahol akkor volt, amikor az ő Fia halt meg – bánkódott az embereknek az emberiség felé mutatott embertelensége fölött.”

Akkor miért nem tett ellene?! Hisz Isten éppúgy megállíthatná a világ összes gonoszságát! De ez azt jelentené, hogy elvenné tőlünk a választás szabadságát.

Lehet, hogy Isten nem akadályozza meg a sérelem bekövetkezését, de számontartja őket. Nem csak számontartja, hanem „könnyeinket gyűjti egy palackban” (Zsolt 56,9). A Biblia azt is mondja: „Soha ne állj bosszút magadért, hanem hagyd ezt Isten haragjára, mert meg van írva: »Enyém a bosszú, én törlesztek, mondja az ÚR«” (Róm 12,19 ESV).

Mivel Isten szeret, ő az igazság Istene is. Engedni, hogy a gonosz bántsa a gyermekeit, és ne keressen igazságot, az szeretet nélküli lenne.

Mivel Isten az igazságot keresi, nem kell az életedet azzal töltened, hogy hordozod a fájdalmaidat. Valójában Isten nem akarja, hogy az életedből akár egy másodpercet is sértettségre, megtorlásra vagy bosszúra pazarolj. Ez csak a keserűség mérgével tölt meg. Ne pazarold keserűségre az életed!

Néhányan megengeditek azoknak az embereknek, akik 10 évvel ezelőtt bántottak titeket, hogy ma is bántsanak, mert ragaszkodtok a sérelem emlékéhez. Ez ostobaság! Csak akkor árthatnak neked, ha úgy döntesz, hogy ragaszkodsz a sérelemhez. El kell engedned.

A késleltetett igazságszolgáltatást nem azonos az igazságszolgáltatás megtagadásával. Isten nagyon is tisztában van azzal, hogy az emberek mit tettek veled, és eljön majd az elszámolás napja.

Bízol Istenben? Ha bízol benne, akkor elengeded a sérelmeket. Add át a sérelmeid Jézusnak, és hagyd, hogy ő számoljon le velük!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki az, aki jobb az igazságszolgáltatásban: te vagy Isten? Miért?
  • Mit gondolsz, miért adja meg nekünk Isten azt a szabadságot, hogy őt válasszuk?
  • Milyen sérelemhez ragaszkodsz még most is, amit át kell adnod Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása