Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit kezdjünk az élet csalódásaival?

2020. december 27. 03:00 - ReveSz

grayscale photography of woman standing near white cross signage

„[Anna] soha nem ment el a templomból, hanem böjttel és imával szolgálta Istent éjjel-nappal” (Lk 2,37 CSB).

Az elmúlt pár napban egy-egy bölcs asszonyt tekinthettünk meg a karácsony történetben. Ma egy harmadik bölcs asszonnyal találkozhatsz, Annával. Úgy döntött, hogy Isten jelenlétére összpontosít, és mindenkinek elmondja azt, amit tud Jézusról akkor is, mikor a körülményei megkönnyítették volna, hogy az ellenkezőjét tegye.

Lukács evangéliumának 2. fejezetében olvashatjuk, hogy Anna 84 éven át volt özvegy. Élete szerelme akkor halt meg, mikor Anna még nagyon fiatal volt. Nem ezt tervezhette magának. A csalódás keserűvé tehette volna őt. De a Biblia egy másik képet mutat nekünk be: „[Anna] soha nem ment el a templomból, hanem böjttel és imával szolgálta Istent éjjel-nappal” (Lk 2,37 CSB).

Amikor Anna férje meghalt, dönthetett volna úgy, hogy hagyja meghalni az iránta érzett szeretetét is. Ehelyett bölcsen irányította át szeretetét Istenhez. Napjait és éjszakáit csalódása helyett a jelenre koncentrálva töltötte.

Hogyha még nem történt veled ilyen, bizonyára egy nap neked is el kell engedned valakit, akit szeretsz. Mit tennél ilyen körülmények között? Ha bölcs vagy, Isten jelenlétére koncentrálsz, és felé irányítod a szereteted.

Nagyon sok párnál láttam meghozni ezt a döntést, amikor nagyon vágyakoztak egy gyermekre, akit még nem kaphattak meg. Azt láttam, hogy örökbe fogadtak vagy nevelőszülővé váltak. Isten jelenlétére összpontosítottak azzal, hogy szeretetüket adták a világon sok gyermeknek, akiknek szükségük volt rá.

Anna egy második bölcs döntést is meghozott, amikor a férje nem volt ott, hogy szeresse. Miután éveket töltött Isten jelenlétében a templomban, végül találkozott Jézussal, és egyből elkezdte terjeszteni a róla szóló örömhírt.

Amikor leteltek tisztulásuk napjai Mózes törvénye szerint, Mária és József elvitték Jézust a templomba, és Anna ott volt. A Bibliában olvashatjuk: „Anna is odalépett hozzájuk. Hálát adott Istennek, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem szabadulását várták” (Lk 2,38 CEV).

Attól kezdve, miután találkozott Jézussal, elkezdett más embereknek beszélni róla. A Bibliában olvashatjuk: „Aki lelkeket nyer meg, bölcs az” (Péld 11,30 NKJV). Anna bölcs volt, mert úgy döntött, hogy másoknak mesél Jézus érkezésének jó híréről.

Ezalatt a karácsonyi időszak alatt meghozhatod ugyanezt a döntést. A körülötted élő emberek valószínűleg nyitottabbak lesznek mostanában a lelki dolgokra, mint bármikor máskor az évben. Nem számít, milyen csalódottsággal néztél szembe idén, dönts amellett, hogy olyan leszel, mint Anna. A szeretetedet fordítsd Isten felé, és beszélj Jézusról az embereknek!

Ez egy bölcs döntés.

 

Imádság

Amikor befejezzük karácsonykor a három bölcs nő megismerését, szánj néhány percet arra, hogy imádkozz ezen ima szerint, és emlékezz arra, amit ez a három nő tanított neked.

„Atyám, egy olyan karácsonyi időszak közepén, ami egy nagyon hosszú és bonyolult évnek a végén van, szeretném megköszönni a legnagyobb ajándékot mind közül: a te Fiadat, Jézus Krisztust. Köszönöm, hogy elküldted őt értem, hogy fizessen a bűneimért. Köszönöm az örök életre szóló ígéretedet azoknak, akik elfogadják ezt az ajándékot. Szent Szellem, töltsd be a lelkem a te ígéretedbe vetett bizalommal úgy, ahogy a karácsonyi történetben szereplő három nőt: Erzsébetet, Máriát és Annát is tanítottad. Segíts, hogy benned bízzak a keserűség helyett. Segíts, hogy a te Igédben bízzak a félelmeim helyett. Segíts, hogy a jelenlétedre figyelhessek, és ne a csalódásaimra, és segíts, hogy beszélhessek mindenkinek Jézusról. Ámen!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Anna egy komoly csalódottsággal nézett szembe miután meghalt a férje. Hogyan reagálsz tipikusan a csalódásokra?
  • Mi az a praktikus módszer arra, hogy Isten jelenlétére összpontosíts ahelyett, hogy a csalódásaidra figyelnél ezen a héten?
  • Mi a legnagyobb akadály, amikor szembenézel azzal, hogy megoszd a Jézusról szóló örömhírt?
  • Kivel tudnád megosztani az örömhírt ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása