Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan őrizheted meg a tiszta lelkiismereted?

2021. január 31. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mekkora boldogság azoknak, akik bűneit megbocsátották! Milyen örömöt okoz, ha a bűnöket feloldozzák! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket, és Isten megtisztította őket!” (Zsolt 32,1–2 TLB).

Akár saját boldogságunkat is elveszíthetjük, ha bűnösnek érezzük magunkat vagy szégyenérzetünk van. Ha boldog akarsz lenni, meg kell szabadulnod a bűntudattól, és meg kell őrizned a tiszta lelkiismereted, mert nem érezhetsz egyszerre bűntudatot és boldogságot.

A Bibliában így szól Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 15. verse: „Tiszta, ártatlan életet élj Isten gyermekeként ragyogó fényként ebben a kifordult és elvetemült emberekkel teli világban!” (NLT).

Talán az mondod magadnak, hogy „Szeretnék boldog lenni, de hogyan tartsam tisztán a lelkiismeretemet, amikor az jelenleg nem tiszta?” Tedd azt, amit a 32. zsoltár első két verse mond: „Mekkora boldogság azoknak, akik bűneit megbocsátották! Milyen örömöt okoz, ha a bűnöket feloldozzák! Milyen megkönnyebbülés azoknak, akik megvallották bűneiket, és Isten megtisztította őket!” (TLB).

A boldogság, az öröm és a megkönnyebbülés az a három dolog, amit mindenki keres az életében. Mindannyian boldogok akarunk lenni. Mindannyian élvezni akarjuk az életet. Mindannyian enyhíteni szeretnénk fájdalmainkat. A Biblia szerint mindez a tisztaságból származik, a tisztaság pedig Isten kegyelme által adott megbocsátásból ered.

Tehát hogyan őrizheted meg a tiszta lelkiismeretet?

Minden nap kezdetén és végén végezz el egy lelki leltárt. Beszélgess Istennel bármiről, ami közéd és közé állt, majd foglalkozz a napod hulladékával!

Amikor megvalljuk bűneinket, „ő hű és igaz, megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden igazságtalanságtól”  (1Jn 1,9 NIV).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miről kell ma beszélned Istennel, hogy megtisztítsd a lelkiismeretedet?
  • Hogyan lehet úgy átalakítani az életed, hogy minden nap szakíts időt egy lelki leltárra?
  • Hogyan élsz „ragyogó fényként” a világon Jézus Krisztus számára? Mit mond a Krisztusban való boldogságod a világ többi részének?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása