Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten miért nem utasítja el a bűnösöket?

2021. február 08. 03:00 - daniella_89

heartforgod_1.jpg

„Isten nem vádol untalan, és haragja nem tart örökké. Nem büntet meg minket minden bűnünkért, nem vétkeink szerint bánik velünk… Ő olyan, mint apa a gyermekeivel, gyengéd és könyörületes mindazokkal, akik félik őt” (Zsolt 103,9–10.13 NLT).

A Biblia azt mondja, nincs kárhoztatás bűneinkért, amíg a hitünket Jézusba helyezzük, de nem mondja, hogy bűneinknek nincs következménye. Minden alkalommal, amikor nem engedelmeskedsz Istennek, megsebzed saját magad, és más embereknek is fájdalmat okozol. Elveszted Krisztussal való közösségedet. Elveszted örömödet és a földre gyakorolt hatásodat, és elveszted mennyei jutalmaidat.

De üdvösségedet nem veszíted el. Miért van ez? Isten miért nem bűneink szerint fizet? Miért nem utasítja el Isten a hívőket, amikor vétkeznek?

Isten szeretete feltétel nélküli. Isten nem azt mondja: „Szeretlek, ha…”, vagy „Azért szeretlek, mert…” – csak azt mondja, „Szeretlek… és kész”. Isten soha nem hagy fel azzal, hogy szeressen, mivel te vagy kegyelmének címzettje.

Jeremiás siralmai 3. fejezetének 22 versében a következőt olvashatjuk: „Isten irgalma soha nem ér véget. Csak az Úr kegyelme létezik, ami megment minket a teljes pusztulástól” (TLB).

Az üdvösséged nem a teljesítményeden alapul. A Biblia így fogalmaz: „Megmentett minket, de nem igaz tetteink miatt, hanem irgalmasságából” (Tit 3,5 NLT). A mennybe vezető utat nem tudod elnyerni, nem tudod megvenni, nem tudsz érte megdolgozni, és nem tudod valamilyen trükkel sem megszerezni. Az egyetlen út, amiben bízhatsz, hogy bejutsz Isten országába, az Isten kegyelme.

Jézus már megbűnhődött a vétkeidért. Igazságszolgáltatási rendszerünkben is él a kétszeres büntetés tilalma, miszerint ugyanazon cselekmény miatt nem lehet senkit kétszer büntetőjogi felelősségre vonni. Ugyanez igaz Isten törvényére is. Az embereket nem büntetik kétszer sem ugyanazért a bűntettért, sem ugyanazon bűnös vétkezésért.

Kétezer évvel ezelőtt Jézus karjait kifeszítették a kereszten, és ott megbűnhődött a te vétked miatt is. Kiegyenlítette a te bűneidet is. Az ár teljes egészében kifizetésre került – csak annyit kell tenned, hogy elfogadod az általa kínált megbocsátás és az üdvösség ajándékát.

Jézus megérti emberi gyengeséged. Isten együttérző és megértő. Ismeri gyengeségeidet, hibáidat, és azt is, hogy mennyire kötődsz vétkeidhez. Ő azonban türelmes veled.

„Főpapunk megérti gyengeségeinket, mivel ugyanazokkal a próbákkal nézett szembe, mint mi, de ő mégsem vétkezett” (Zsid 4,15 NLT). Jézus 33 évig élt emberi testben, így megérti gyengeségeinket.

Isten nem haragtartó. A Biblia azt mondja: „Isten nem vádol untalan, és haragja nem tart örökké. Nem büntet meg minket minden bűnünkért, nem vétkeink szerint bánik velünk… Ő olyan, mint apa a gyermekeivel, gyengéd és könyörületes mindazokkal, akik félik őt” (Zsolt 103,9–10.13 NLT). Ha hiszel, akkor Isten nem haragszik rád. Miért? Mivel minden büntetést Jézus már kiegyenlített a kereszten.

Lehet, hogy így gondolkodsz: „Nem tudod, mennyire elesett vagyok. Nem tudod, mit tettem.” Nem, én nem tudom, de Isten tudja. Ha te úgy érzed, hogy túlzottan eltávolodtál Istentől, ő ezt mondja neked: „Térjetek vissza hozzám, ti hitetlen gyermekek, és én megbocsátom hűtlenségeteket” (Jer 3,22 NCV).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tanít számodra Isten szeretete arról, hogy hogyan szeresd a másikat?
  • Miért próbáljuk elrejteni bűneinket Isten elől akkor is, ha tudjuk, hogy ő mindent lát és mindent tud?
  • Mit gondolsz mit jelent az istenfélelem?

A Biblia szerint egyikünk sem éri el a tökéletesség mércéjét.

Isten mégis szeret téged. Annak ellenére, hogy bűnt követtél el és hibáztál. Igazság szerint Isten annyira szeret, hogy elküldte az egyetlen Fiát, Jézust, hogy megtisztítson a bűneidből, és befogadhasson az ő családjába.

Ha készen állsz arra, hogy belépj Isten családjába, ez az imádság segít megtenni az első lépést: „Drága Istenem, tudom, hogy mikor meghalok, előtted kell majd számot adnom az életemről. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és a saját terveim alapján éltem az életem, nem pedig a tied szerint. Szeretném, ha ez mostantól kezdve megváltozna. El akarok fordulni a bűneimtől, és oda akarok fordulni hozzád.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon minden rosszért amit elkövettem, és így nem kell megfizetnem az ezért járó büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a te bocsánatodat. Tudom, hogy csak a kegyelmed menthet meg, Uram.

Jézus köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy magadra vetted minden vétkemet. Te tettél elfogadhatóvá a mennyországba való belépésre, és alázattal kérlek, ments meg engem! Kérlek ments meg a bűnöktől és azoktól a szokásoktól, amik elrontják az életem! Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy megtartod az ígéreted, és megmentesz azonnal, biztosan, teljesen és örökkévalóan. Jézus nevében. Ámen.”

Ha elmondtad a fenti imádságot, kérlek írd meg számomra a Rick@PastorRick.com e-mail címre. Szeretnék küldeni számodra néhány ingyenes kiadványt, amik segítenek a Jézussal való utazásod első lépéseiben.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.01., ford.: gabormel, daniella_89)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása