Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megbocsátani és elfelejteni?

2021. március 04. 03:00 - Deltajulietttango

the-bible-2422571_1280.jpg

„Mi pedig tudjuk, hogy Isten minden dologban azok javát munkálja, akik szeretik őt, akiket elhívott az ő céljának megfelelően” (Róm 8,28 NIV).

Százszor hallottad már ezt a kifejezést: „Bocsáss meg, és felejtsd el!” Ezzel csak egy probléma van: nem tudod megtenni. Lehetetlen.

Tényleg nem tudsz elfelejteni egy sérelmet az életedben. Valójában nem is akarhatod megpróbálni, mert amikor megpróbálod elfelejteni, akkor tulajdonképpen éppen arra fókuszálsz, amit el akarsz felejteni.

És az az igazság, hogy Isten nem akarja, hogy elfelejtsd. Ehelyett azt akarja, hogy bízz benne, és lásd, hogyan hozhat ki jót a fájdalmadból – ez sokkal fontosabb, mint felejteni. Ha látod, hogy Isten jót hoz ki egy rossz helyzetből, köszönd meg neki ezt a jó munkát! Nem köszönhetsz meg Istennek olyan dolgokat, amelyeket elfelejtettél.

Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 28. verse azt mondja: „Mi pedig tudjuk, hogy Isten minden dologban azok javát munkálja, akik szeretik őt, akiket elhívott az ő céljának megfelelően” (NIV).

Ez nem azt mondja, hogy minden jó, mert nem minden jó. A betegség nem jó. A tönkrement kapcsolat nem jó. A háború nem jó. A visszaélés nem jó.

Nagyon sok dolog van az életben, ami gonosz. Nem minden Isten akarata szerinti, ami ezen a világon történik.

De Isten azt mondja, hogy az élet rossz dolgaiból jót fog kihozni, ha bízol benne. Mehetsz hozzá, és mondhatod: „Istenem, életem minden darabját neked adom.”

Ő majd elveszi ezeket a darabokat, és helyettük békét ad a szívedbe. Ez a béke akkor jön el, amikor rájössz, hogy képes vagy megbocsátani még akkor is, ha nem érted az életedben a fájdalmat, viszont tudod, hogy Isten ezt a fájdalmat jóra fogja használni.

Nem kell elfelejteni azt a rosszat, amit veled tettek. Akkor sem tehetnéd meg, ha megpróbálnád. De Isten azt mondja, hogy nem kell elfelejteni. Csak megbocsátanod kell, aztán lásd meg, hogyan hoz ki jót a fájdalomból!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek nem bocsátottál meg, mert nem akartad elfelejteni vagy elengedni azt, amit veled tett?
  • Mit kell ma tenned, hogy megbocsáss ennek az illetőnek, és továbblépj? Hogyan segít az, ha tudod azt, hogy Isten nem várja el, hogy elfelejtsd?
  • Megtapasztaltad már, hogy Isten az élet rossz dolgaiból jót hozott ki az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása