Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bocsátasz meg?

2021. március 06. 03:00 - csmsdvd

20210306megbocsajtas.jpg

„Azaz Isten Krisztusban volt, ezzel kibékítve és megbocsátva az embereknek a világon. És reánk bízta, hogy megosszuk a békéltetés igéjét” (2Kor 5,19 CEV).

1956 januárjában öt amerikai misszionárius a kelet-amazonaszi Equador esőerdői felé tartottak. Második látogatásukat tették a huaorani törzsnél, amiről az antropológusok azt mondták, a legvérengzőbb, legvadabb társadalom a földön. Az ölés szokásával éltek. Tanulmányok azt mutatták, a törzs 60% gyilkosságok miatt halt meg.

Ahogy a misszionáriusok kiszálltak a repülőgépből, a törzs tagjai dárdáikkal felnyársalták őket. A vérengző gyilkosságról szóló hírek körbejárták a világot a Life magazin, a Time és a Newsweek címoldalán. Több újság közölte ezeknek az embereknek a halálát, többek között Nate Saint-ét és Jim Elliot-ét.

Néhány évvel később, Elisabeth és Valerie Elliot, Jim felesége és lánya, valamint Rachel Saint, Nate testvére a huaoraniak falujába költözött, hogy szeretetet és megbocsátást tanúsítsanak, és szolgáljanak azok között, akik megölték a családtagjaikat. Végül Mincaye, aki a törzsfőnök volt, és más emberek, akik a misszionáriusok meggyilkolásában részt vettek, keresztyének lettek.

Elisabeth Elliot, Valerie Elliot és Rachel Saint által mutatott megbocsátásnak nincs értelme, ha Isten nem bocsátott meg neked. Amikor egyszer már megtapasztaltad Isten megbocsátását, te hogyan bocsátasz meg? Négy olyan dolgot teszel, amit ezek a nők is tettek:

Lemondasz a bosszúállás jogáról. Pál levele a rómaikhoz 12. fejezetének 19. verse szerint: Ne álljatok bosszút önmagatokért, a megtorlást hagyjátok Istenre!” (CEV). Hagyd Istenre! Ő törődik majd vele, ő biztosan sokkal jobban elvégzi ezt a dolgot, mint ahogy te bármikor tudnád.

A gonoszságra jóval válaszolsz. Honnan tudod, mikor bocsátottál meg teljesen valakinek? Imádságban tudod kérni Istent, hogy áldja meg azt, aki téged megsértett. A Biblia azt mondja: „szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket” (Lk 6,27–28).

Ismétled ezeket a lépéseket, ameddig szükséges. Péter azt kérdezi Jézustól Máté evangéliuma 18. fejezetének 21. versében: „»Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?« Jézus így válaszolt: »Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is.«”

Megszabadítsz másokat az örömhirrel, hogy Isten megbocsátott. A Biblia szerint Pál második levele a korinthusiakhoz 5. fejezetének 18-20. verseiben: „Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát.Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét. Tehát Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!”

Mivel Isten megbocsátott neked, azt várja tőled, hogy te is megbocsáss. Segíteni fog abban, hogy sérelmeiden túl legyél, és kegyelmét adja, hogy megbocsáss azoknak, akik vétkeztek ellened.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tanultál abból, ahogyan Elisabeth Elliot, Valerie Elliot és Rachel Saint válaszolt a családtagjaik meggyilkolására?
  • Voltál már olyan helyzetben amikor valakinek „nem csak hétszer, hanem hetvenhétszer” kellett megbocsátanod, ahogy Máté evangéluma 18. fejezetének 21. verse mondja? Mi adott erőt, hogy ezt megtedd?
  • Kik azok körülötted, akiknek szükségük van meghallani Isten üzenetét a megbocsátásról, békességről és szabadításról?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása