Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor dühös vagy, lassíts le és gondolkodj!

2021. április 25. 03:00 - rigoi

ezgif_com-gif-maker_1.jpg

„Mindenkinek gyorsak kellene lennie, hogy halljon, lassúnak, hogy beszéljen, és lassúnak, hogy dühös legyen” (Jak 1,19 NIV).

Sok szenvedéstől és szívfájdalomtól tudod megkímélni magad, ha követsz egy egyszerű szabályt: lassíts le, amikor dühös vagy megsebzett vagy.

A Biblia ezt mondja: „Mindenkinek gyorsak kellene lennie, hogy halljon, lassúnak, hogy beszéljen, és lassúnak, hogy dühös legyen” (Jak 1,19 NIV).

Mégis mi általában épp ennek az ellenkezőjét tesszük. Gyorsak vagyunk, hogy beszéljünk, lassúak, hogy hallgassunk, és sebesek, hogy dühösek legyünk. Ez tehát pont az ellenkezője. Pedig ha megteszed az igevers első két részét – lassú vagy, hogy beszélj, és gyors, hogy hallgass –, az utolsó rész már magától jön. Azt fogod látni, hogy ritkábban és kevésbé természetesen leszel dühös.

Ez egy fontos alapelv, amit a Biblia újra meg újra hangsúlyoz:

  • A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. verse: „A türelmes emberek nagyon megértőek; a lobbanékony természetű emberek bolondságukat mutatják” (NCV).
  • A példabeszédek könyve 15. fejezetének 28. verse: „A jó emberek gondolkodnak, mielőtt válaszolnak; a gonosz embereknek gyors a válaszuk, de az bajt okoz” (GNT).
  • A példabeszédek könyve 15. fejezetének 18. verse: „Ha elveszted a türelmed, az sok bajt okoz; ha megőrzöd a nyugalmad, az elrendezi a vitákat” (CEV).

Hogyan tudsz lelassítani és gondolkodni, mielőtt belerohannál abba, hogy dühösen válaszolsz?

Még mielőtt indulatosan reagálnál, tedd fel magadnak a következő öt kérdést: 

Amit mondani akarok,

  • Igaz? Igaz, amit mondani készülök?
  • Hasznos? Vagy egyszerűen csak megbántom vele a másik embert?
  • Építő? Vagy csak rombol?
  • Fontos? Ha nem, akkor miért akarom kimondani?
  • Kedves? Bátorít, vagy elbátortalanít?

Nem elég csak lelassítani, amikor indulatosak vagyunk. Szánni kell időt arra is, hogy átgondoljuk, mit fogunk utána mondani vagy tenni.

Próbáld ki, és látni fogod, hogy a megfontolt, nyugodt válasz segít békét teremteni egy konfliktusban!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Idézz fel egy olyan esetet, amikor hirtelen haragból mondtál valamit, aztán később megbántad! Hogyan reagált erre a másik személy?
  • Mikor választottad azt, hogy lelassítasz, és nem válaszolsz indulatosan? Milyen jó gyümölcsei lettek ennek?
  • Feltetted már valaha magadnak a fenti öt kérdés valamelyikét? Ha igen, hogyan segített megakadályozni azt, hogy dühösen válaszolj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása