Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A harag választás kérdése

2023. október 18. 03:00 - Besther

keep-calm-1269544_1280.jpg

"Az ostoba ember kiönti a haragját, de a bölcs csendben visszatartja azt." (Példabeszédek 29,11 - NLT fordítás)

Ha meg akarod szelídíteni a benned lévő indulatot, el kell döntened, hogy uralkodni fogsz azon.

Ne mondogasd, hogy "nem tudok uralkodni rajta", hanem ismerd fel, igenis képes vagy rá. Ahogy a szeretet, úgy a harag is választás kérdése. Amikor dühös vagy, te döntesz úgy, hogy dühös leszel - senki nem kényszerít rá, hogy az legyél.

Az emberek gyakran mondják a másiknak, hogy "Felidegesítesz!". De az az igazság, hogy csak akkor dühíthet fel valaki, ha te ezt megengeded. A harag választás eredménye, és ha másokhoz szeretettel akarsz viszonyulni, akkor uralkodnod kell a haragodon és meg kell fékezned azt.

Sokkal jobban tudsz uralkodni a haragodon, mint gondolnád. Hadd mondjak egy példát.

Tegyük fel, hogy otthon vagy és vitázol valakivel a családból. Felemeled a hangodat és egyre idegesebb leszel. Aztán már dühös vagy.  Hirtelen megcsörren a telefon, mire te kedvesen beleszólsz, "Halló! Ó, igen! Téged keresnek, édesem!"

Mi történt? Nem akartál szégyenkezni vagy magyarázkodni, ezért gyorsan "lekapcsoltad" a dühödet. A dühünkön tehát igenis tudunk uralkodni!

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 29,11-ben: "Az ostoba ember kiönti a haragját, de a bölcs csendben visszatartja azt. (NLT ford.)" 

Ostoba, vagy bölcs ember szeretnél lenni? Az, hogy miként reagálsz egy helyzetre, az a te felelősséged, csak a tiéd. A harag csak választás kérdése.

Nem akkor kell eldöntened, hogy uralkodsz a haragodon, amikor a vérnyomásod már emelkedik, az adrenalin kezd áramlani a tagjaidba, az arcod kezd kipirulni és az izmaid már megfeszülnek. 

Ezen a ponton már elveszítetted a csatát.

Ehelyett határozd el, hogy uralkodsz a haragodon és az indulataidon már azelőtt, hogy elmész arra a találkozóra vagy besétálsz a bejárati ajtón, amikor hazaérsz. Dönts így: "Ma nem leszek dühös. Nem fogom hagyni, hogy bármi felidegesítsen."

Úgy tudod kezelni a haragot, hogy már előre eldöntöd, hogy vissza fogod tartani. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen stratégiákat használtál eddig, hogy uralkodj a haragodon?
  • Gondolj egy közelmúltbeli helyzetre, ami feldühített! Hogyan lehetne jobban reagálni az ilyen helyzetekben? Hogyan tudod megértetni magad a másikkal anélkül, hogy ostobának tűnnél?
  • Hogyan lehet szeretetteljesen válaszolni annak, aki nem tud uralkodni a haragján?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása