Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan csillapítja le a szelídség a konfliktust

2023. május 11. 03:00 - Olajfa

"Aki szelíden válaszol, lecsendesíti a haragot, a sértő, kemény beszéd pedig felszítja." Példabeszédek 15,1 (EFO)

Észrevetted, hogy mi, emberek hajlamosak vagyunk mások érzelmeit átvenni, különösen, ha közvetlenül velük szemben ülünk vagy állunk? Ezt azért tesszük, mert az agyunkban tükörneuronok vannak, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy együtt érezzünk és tükrözzük azt, amit mások éreznek.

Például, ha valaki mérges lesz rád, te is viszonzod a haragját. Ha valaki nagyon nyomorultan érzi magát és te sok időt töltesz vele, te is hasonlóan fogod érezni magad.

Ugyanígy, ha valaki hangosan kezd veled beszélni, te is megemeled a hangod. Erre ő még hangosabb lesz. Majd te is hangosabb leszel. A helyzet nagyon gyorsan túlfeszül és elveszítitek a kontrollt az érzelmeitek felett.

De a Biblia lehetőséget ad egy más fajta reakcióra: "Aki szelíden válaszol, lecsendesíti a haragot, a sértő, kemény beszéd pedig felszítja." Példabeszédek 15,1 (EFO)

Hadd adjak egy tanácsot, ami sok szívfájdalomtól és konfliktustól kímélhet meg a házasságodban, a gyereknevelésedben, a barátságaidban és a munkahelyeden. Ha egy másik ember felemeli a hangját, te válaszolj higgadtan. Ha ezt teszed, azzal azt fejezed ki, hogy képes vagy kontrollálni a helyzetet.

A szelídség definiálható kontrollált erőként. A szelídség feloldja a konfliktust. Semlegesíti a haragot. A szelíd ember nem reagálja túl a helyzetet és nem az érzelmei vezérlik. A szelíd ember képes kontroll alatt tartani az erejét.

A Bibliában a görög "prautes" szó van használva a szelídségre. A Biblia néhány régebbi (angol) fordítása a "prautes" szót jámbornak fordítja. A jámbor kifejezést már nem nagyon használják, mert a gyengének lett a szinonimája. De a szelídség - vagy "prautes"- minden, csak nem gyenge. 

Valójában a "prautes" szót a megszelídített lóra használták. Gondold csak el: ha kimész a vadonba és ott szembe kerülsz egy vadlóval, ami féktelen és veszélyes, akár meg is ölhet téged. Ha megszelídíted ezt a lovat, az még ugyanolyan erős marad, de az ereje kontrolláltá válik. Az erő félre van téve a Mester használatára.

Amikor megtanulod a szelídséget, mint Isten gyermeke, az nem azt jelenti, hogy gyenge leszel. Add át az erődet Istennek és használd az Ő céljai szerint!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Általában hogyan reagálsz, amikor valaki felemeli a hangját, például ha a gyereked felesel, vagy ha nézeteltérésed van a pároddal, vagy a közeli barátaiddal?
  • Mit gondolsz, miért olyan lefegyverző, ha a harag helyett szelíden válaszolsz?
  • Próbáld meg a szelídséget gyakorolni ezen a héten! Hogyan reagálnak az emberek, amikor szelíden válaszolsz? Jegyezd fel ezeket a helyzeteket és oszd meg a házi csoportodban!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása