Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az engedelmesség felszabadítja Isten hatalmát

2021. június 12. 03:00 - Deltajulietttango

surf.jpg

„Hagyd, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat!” (Ef 4,23 CEV).

A Biblia újra és újra szemlélteti a fontos igazságot, miszerint a Szentlélek minden erejét beveti abban a pillanatban, amikor megteszel egy hitbeli lépést.
Amikor Józsué ott állt a látszólag lehetetlennek tűnő akadály előtt, a Jordán folyó vize mégis visszahúzódott – de csak azután, hogy a vezetők engedelmesen és hitben léptek a rohanó folyóba. Az engedelmesség felszabadítja Isten hatalmát.

Ezekben a helyzetekben Isten hatalma követi cselekedeteidet. De nem is kell megvárnod, hogy erőteljesnek vagy magabiztosnak érezd magad, csak haladj előre gyengeségedben! Cselekedj helyesen félelmeid és érzéseid ellenére! Így fogsz majd együttműködni a Szentlélekkel. Így fog a jellemed fejlődni, és így fogsz lélekben növekedni.

A Biblia a lelki növekedést maghoz, épülethez és egy felnövekvő gyermekhez hasonlítja. Minden metafora aktív részvételt igényel: a magokat el kell ültetni, és gondozni kell, az épületeket fel kell építeni – ezek nem csak felbukkannak –, a gyerekeknek pedig enniük kell, és testmozgást kell végezniük.

Az erőfeszítésnek semmi köze az üdvözülésedhez – de elengedhetetlen a lelki növekedésedhez. Az Újszövetség legalább hétszer mondja neked, hogy „tegyél meg minden erőfeszítést” a fejlődésed közben, hogy hasonlóbbá válj Jézushoz (Lk 13,24; Róm 14,19; Ef 4,3; 2Tim 2,15; Zsid 4,11; 12,14; 2Pt 3,14).

Nem ücsöröghetsz csak úgy várva, amíg magától megtörténik. Cselekedned kell.

Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezete elmagyarázza a Krisztushoz hasonlóvá válásod három feladatát:

Először is: válaszd a régi módszerek elengedését! „Mindennek – és tényleg úgy értem, mindennek –, ami ahhoz a régi életmódhoz kapcsolódik, mennie kell. Velejéig romlott. Szabadulj meg tőle!" (Ef 4,22 The Message). Új életed Isten igazságán és az ő Igéje szerinti életen alapszik. Ez azt jelenti, hogy lehetnek bizonyos viselkedések, melyeken változtatnod kell az életedben.

Másodszor: változtasd meg gondolkodásmódod! „Hagyd, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat!” (Ef 4,23 CEV). A Biblia azt mondja, hogy „elmétek megújulása által átalakultatok” (Róm 12,2 NIV). Görögül úgy mondjuk az átalakul szót, hogy metamorfózis. Ma ezt a szót arra használjuk, ahogy leírjuk egy hernyó pillangóvá válásának csodálatos változását. Gyönyörű kép ez arról, hogy mi történik lelkileg, ha megengeded Istennek, hogy irányítsa gondolataidat. Belülről kifelé változol meg. Szebb leszel, és felszabadulsz, hogy új magasságokban szárnyalhass.

Harmadszor: vedd fel Krisztus jellemét új, istenfélő szokások kialakítása által! Jellemed lényegében a szokásaid összessége; vagyis ahogy viselkedni szoktál. A Biblia azt mondja: „Vegyétek fel az új magatokat, aki úgy teremtetett, hogy hasonlítson Istenre valódi igazságban és szentségben” (Ef 4,24 NIV).

Ne ücsörögj csak úgy és várd, hogy bekövetkezzék a lelki növekedés – ez magától soha nem fog megtörténni. Ehelyett légy engedelmes abból a célból, hogy felszabadíthasd Isten hatalmát az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten mit válaszol, amikor gyengének érezve magad mégis tovább haladsz hitben?
  • Milyen szokásokat kell kifejlesztened abból a célból, hogy lelkileg növekedhess?
  • Milyen módon tudod megújítani elmédet, vagy megváltoztatni gondolkodásmódodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.05.)

(CEV, The Message, NIV: A bibliaidézetek szövege a megjelölt angol fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása