Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Változtasd meg gondolataid, változtasd meg az életed!

2021. július 15. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vigyázz, miként gondolkodsz, az életed a gondolataid alakítják”. (Péld 4,23 GNT fordítás)

Isten leginkább abban érdekelt, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódod, és nem a körülményeidet.

Azt akarod, hogy Isten oldja meg az összes problémádat, fájdalmadat, bánatod, szenvedésed, betegséged és szomorúságod. Azonban Isten először rajtad akar dolgozni, mert addig nem lesz változás az életedben, amíg meg nem újítod a gondolkodásmódodat, és ezáltal gondolataid változni kezdenek.

Miért olyan fontos, hogy megtanuld, hogyan kell irányítani az elmédet? Hadd mondjak három okot:

Irányítsd az elmédet, mert a gondolataid irányítják az életed

A példabeszédek könyve így szól „Vigyázz, miként gondolkodsz, az életed a gondolataid alakítják. (Péld 4,23 GNT fordítás). Gondolataidnak hatalmas ereje van abban, hogy az életedet jóra vagy rosszra formálja. Például lehet beletörődtél abba a gondolatba, amit a felnőtté válásod során kaptál valakitől: „Értéktelen vagy. Nem számítasz”, Ha beletörődtél ebbe a gondolatba, annak ellenére, hogy ez téves volt, az befolyással volt az életedre.

Irányítsd az elmédet, mert az elme a bűn csatatere.

Minden kísértés az elmében történik. Pál apostol a Rómaiakhoz írt levelének hetedik fejezetében található 22-23. versekben azt mondja: „Szeretem Isten akaratát teljesíteni, ami új természetemet illeti, de van még valami mélyen bennem, alacsonyabb természetemben, ami harcban áll az elmémmel, és megnyeri a csatát, és a még mindig bennem lévő bűn rabszolgájává tesz. Gondolatban Isten kész szolgája akarok lenni, de ehelyett mégis a bűn rabságában találom magam.” (TLB fordítás).

Az egyik oka annak, hogy lelkileg kimerült vagy, az, hogy az elméd a nap 24 órájában csatatérként funkcionál. Meggyengít, mert intenzív, és azért intenzív, mert az elméd a legnagyobb vagyon. Sátán pedig a legnagyobb vagyonod akarja!

Irányítsd az elmédet, mert ez a béke és a boldogság kulcsa.

Egy kontrollálatlan elme nyugtalansághoz, míg egy irányított elme nyugalomhoz vezet. Egy nem irányított elme konfliktushoz, míg a kontrollált elme bizalomhoz vezet. A kontrollálatlan elme stresszt okoz. Ha nem próbálod meg irányítani az elmédet, és ezáltal irányítani a gondolataidat, akkor óriási stressz éri az életed. De egy kontrollált elme erőt, biztonságot és nyugalmat sugároz.

A Biblia azt tanítja: „Ha hagyod, hogy a bűnös természeted irányítsa elmédet, halál felé tartasz. De ha hagyod, hogy a Lélek irányítsa elmédet, az élethez és békéhez vezet.” (Róm 8,6 NLT fordítás). Válaszd még ma az életet és a békét!

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mivel töltöd meg az elmédet, ami stresszessé tesz? Mivel töltöd meg az elmédet, ami békességet hoz?
  • Hogyan gyakorlod az elméd irányítását?
  • Milyen szerepet játszik a Szentírás az elméd irányításában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.08.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása