Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan éljünk jelentős életet?

2021. szeptember 20. 03:00 - Anika Enikő

„Jabéc becsületesebb volt, mint a testvérei... Jabéc Izráel Istenéhez kiáltott: »Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területemet! A te kezed legyen velem, és tarts távol a kártól, így szabad leszek a fájdalomtól.« És Isten teljesítette a kérését” (1Krón 4,9–10 NIV).

Minden embert kiválóságra terveztek. Lehet, hogy hétköznapinak érzed magad, de Isten arra teremtett, hogy jelentős életet élj.

A Biblia tele van hétköznapi emberekkel, akik rendkívüli életet éltek, mert hitték, hogy Isten munkálkodni fog bennük és rajtuk keresztül. Hitték, hogy Isten valamilyen céllal teremtette őket, és hogy szándéka szerint sikeresen fogják teljesíteni küldetésüket.

Egy példa erre Jabéc. Isten megtisztelő módon említést tett róla A krónikák első könyvében, ahol kilenc fejezet a családfákról szól. A hosszú felsorolás kellős közepéről Isten kiemeli Jabécot – egy hétköznapi embert – 2 vers erejéig. „Jabéc becsületesebb volt, mint a testvérei... Jabéc Izráel Istenéhez kiáltott: »Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területemet! A kezed legyen velem, és tartsd távol tőlem a kárt, így szabad leszek a fájdalomtól.« És Isten teljesítette a kérését” (1Krón 4,9–10 NIV).

Ebben a két versben megtalálható minden információ, ami tudunk Jabécról; ám ezekből kitűnik, hogy olyan életet élt, ami nem volt átlagos.

Jábéc kiemelkedik sikerének három titka miatt. Ma megnézzük az első kettőt.

Nagy ambíciói voltak. Bár sokan elégedettek azzal, hogy átlagosak, Jábéc azt akarta, hogy Isten tegyen valami jelentőset általa. Nem akart lagymatagon élni, hanem teljes és tartalmas életet akart.

Jabéc ambiciózus volt, de ugyanolyan fontos számára, hogy a megfelelő dolgok motiválják. Honnan tudjuk, hogy Jabéc szándékai valódiak és nem önzőek voltak? Onnan, hogy ezt olvassuk: „És Isten teljesítette a kérését.” Isten soha nem teljesít értéktelen kérést.

Sokan csak sodródnak az életben. Nincsenek céljaik, nincsenek terveik és nincsenek mindent átfogó szándékaik. Ennek eredményeként soha nem jutnak sehova. Ha átlagon felül akarsz élni, akkor álmodj nagyot! Nem azért létezel, hogy azon tűnődj, hogy: „Mit csináljak? Merre menjek?” Isten azt akarja, hogy nagy ambícióid legyenek, és hogy az ő szolgálatának vágya tápláljon.

Növekvő hite volt. Jabéc mélyen bízott és hitt Istenben. Szó sincs róla, hogy bármilyen különleges képessége vagy tehetsége lett volna. A Biblia nem mondja, hogy gazdag vagy művelt volt. Csak egy egyszerű, mindennapi ember volt, de nem mindennapi hittel.

Van valami az életben, ami fontosabb, mint a képesség és a tehetség. Ez a hit. Sok szupertehetséges embert ismerek, akik a pálya szélén ülnek, miközben a hittel bíró emberek lövik a gólokat. A hit az, amikor hiszed, hogy Isten munkálkodni fog rajtad keresztül.

Hogyan törj ki a középszerűségből? Jabéchoz hasonlóan legyenek nagy ambícióid, valamint növekvő és erősödő hited! Függj és támaszkodj Istenre, hogy tegye meg a lehetetlent! William Carey misszionárius egyszer azt mondta: „Próbálj meg nagy dolgokat tenni Istenért, majd várj nagy dolgokat Istentől!”

Holnap megvizsgáljuk a harmadik titkot, ami miatt igazán kitűnik Jabéc: az őszinte imaéletét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nagy álmot vagy célt akarsz kérni Istentől, hogy megvalósítsa?
  • Miért számítanak annyira a célok vagy az álmok indítékai?
  • Mire támaszkodsz jobban: képességeidre és tehetségedre, hogy elérd céljaidat – vagy Istenre? Milyen lépést tehetsz meg ma, hogy jobban hagyatkozz Istenre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.13.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagy betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása