Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A helyes gondolkodás boldogsághoz vezet

2021. október 11. 03:00 - Lencsés Tamás

„...Amik igazak, amik tisztességesek, amik igazságosak, amik tiszták, amik kedvesek, amik jó hírűek; ha van valami kiváló és ha van valami dicséretes, ezekről gondolkodjatok!" (Fil 4,8 NKJV).

Isten boldogsághoz vezető receptje nem egy egyszer használatos recept. Inkább olyan, amit minden nap tenned kell: Ne aggódj semmiért, imádkozz mindenért, adj hálát Istennek – és végül, a jó dolgokra gondolj!

Ha boldog akarsz lenni, ne töltsd meg hazugságokkal az elmédet! Ne töltsd meg szeméttel! Inkább töltsd meg olyan dolgokkal, amelyek inspirálnak és jobb emberré tesznek. A Biblia ezt mondja: „Nem fogok semmi gonoszt a szemem elé tenni (Zsolt 101,3 GW). Ez vajon azt jelenti, hogy Isten nem akarja, hogy jól érezd magad? Nem, dehogyis! Ezt a te érdekedben mondja, mert tudja, hogy mi az, ami valóban boldoggá tesz téged.

Te mire szoktál gondolni a legtöbbet? Az életed minőségét a gondolataid határozzák meg.

Egyik módja a gyakorlatban annak, hogy a helyes dolgokra koncentrálsz az, hogy nem vagy kritikus másokkal szemben. Ne bírálj és ne alázz meg embereket! Ehelyett inkább jó dolgokat gondolj másokról! Ha pedig nem tudsz jó dolgokra gondolni velük kapcsolatban, akkor egyszerűen ne gondolj rájuk!

A Biblia azt mondja, „amik jó hírűek... ezeken gondolkodjatok!” (Fil 4,8 NKJV). Szeretnék egy olyan gyülekezetet építeni, ahol az emberek mindig „jó hírt” osztanak meg egymásról. Amikor egy élelmiszerboltban valaki megkérdezi tőled, hogy ismered-e XY-t, és te azt mondod, igen, nagyszerű ember, akkor jó hírt osztasz meg róla.

Isten boldogság receptje a következő: ne aggódj semmiért, imádkozz mindenért, adj hálát Istennek, és jó dolgokkal töltsd meg a gondolataid! Ha ezt teszed, akkor a Biblia azt ígéri, hogy „Isten békessége, amely felülmúl minden megértést, meg fogja óvni szíveteket és elméteket Krisztus Jézus által.” (Fil 4,7 NKJV).

Ki a legfontosabb része a boldogság receptnek? Jézus Krisztus. Nélküle a boldogság recept egyszerűen nem működik. Az igazi boldogság a Jézussal való helyes kapcsolat eredménye.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Min szoktak járni a gondolataid nap közben?
  • Gondolj egy jelenlegi párkapcsolati problémádra! Hogyan változhatna meg ez a kapcsolat, ha olyan dolgokra összpontosítanál, amelyek igazak, nemesek, igazságosak, tiszták, kedvesek és jó hírűek?
  • Te kedvesen szoktál beszélni az emberekről a hátuk mögött? Milyen érzéssel tölt el, amikor tudod, hogy mások kedvesen beszélnek rólad!

Hogyan lehet helyes kapcsolatod Jézussal?

Ha még nem bízol Jézusban, és még nem kötelezted el magad, hogy követed őt, miért vársz tovább? A bűneid elválasztanak Istentől. Csak Isten kegyelme az, ami képes visszavezetni téged a vele való helyes kapcsolatba és ráállítani az igazi boldogság felé vezető útra.

A Biblia ezt mondja: „Kegyelemből vagytok megmentve, a hit által és ez nem ti magatoktól van, hanem Isten ajándéka –, és nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedhessen.” (Ef 2,8–9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy békét köss Alkotóddal, akkor imádkozz így:

„Drága Jézus, nem akarom, hogy a bűneim többé elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha elkövettem megbocsátasz, megtudom életem célját, és egy napon majd befogadsz a te örök otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűnömet és bízom benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, és nem azáltal, amit én teszek. Befogadlak téged az életembe mint az én Uramat. Ma életem minden részét átadom a te irányításodnak.

Azt az életet akarom élni, amire te megteremtettél engem. Meg akarom tapasztalni az igazi boldogságot, és arra akarom használni életem hátralévő részét, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében, Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.04.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása