Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A titkos hit, sekély hit

2021. november 15. 03:00 - rigoi

„Jézus megkérdezte tőle: »Mit akarsz, mit tegyek érted?« A vak ember így felelt: »Mester, látni akarok.«” (Mk 10,51 NCV)

Amikor Isten ad egy célt, szükséges nyilvánosságra lépned vele. Jelentsd be a szándékodat. Állapítsd meg, milyen változást akarsz tenni az életedben. Magyarázd el, mit kérsz Istentől, hogy tegyen meg. Szükséges mindenkinek elmondanod, mert az titkos hit sekélyes hit.

Tegnap megnéztük Bartimeus történetét, aki egy vak volt, és váratlanul találkozott Jézussal. Amikor felismerte, hogy Jézus közel van, felkiáltott, hogy felhívja magára a figyelmét. Nyilvánosan bizonyította a hitét.

Márk evangéliuma 10. fejezetének 51. verse feljegyezte Jézus válaszát: „Jézus megkérdezte tőle: »Mit akarsz, mit tegyek érted?« A vak ember így felelt: »Tanítómester, látni akarok.«” (NCV).

Vajon miért tette fel Jézus ezt a bizonyos kérdést? Bizonyára már tudta, mire van szüksége a férfinak. A férfi vak volt – ez az állapot abban az időben és a kultúrában kitaszítottá tette, akinek kevés más lehetősége volt, mint koldulással tölteni a napjait.

Jézus mégis odalépett a férfihoz és megkérdezte: „Mit akarsz, mit tegyek érted?” Nem tudta már, hogy mire van szüksége Bartimeusnak? Nem tudott olvasni a gondolataiban, vagy nem tudta akár csak meglátni a férfi nyilvánvaló szükségét? Dehogynem.

Jézus azonban Bartimeus javára tette fel a kérdést. A kérdés feltevésével, lehetővé tette Bartimeus számára, hogy nyilvánosságra hozza a hitét. Bartimeus azt mondta: „Látni akarok” (Mk 10,51 NCV). Más szóval, Bartimeus azt akarta, hogy Jézus meggyógyítsa őt.

Nem kéred Jézust, hogy gyógyítson meg, hacsak nem hiszed, hogy ő ezt meg tudja tenni. Bartimeus hitte, hogy Jézus az, akinek mondja magát – hogy Jézus képes arra, hogy megváltoztassa őt, és meg is fogja tenni. Ez a hit kijelentése volt.

Itt van a csodálatos dolog. Jézus ugyanezt a kérdést teszi fel neked: „Mit akarsz, mit tegyek érted?” Kérdezi minden nap.

Isten használni akar téged. Meg akar áldani téged. Hihetetlen dolgokat akar tenni az életedben. Azonban amikor Jézus megkérdezi, hogy mit tehet érted, hittel kell válaszolnod.

Hogyan válaszolhatsz hittel? Az egyik módja a cél kitűzése. Minden alkalommal, amikor kitűzöl egy célt, az valójában a hit kijelentése.

A célodat nyilvánosan is be kellene jelentened. Minél több ember tud róla, annál több támogatásod, bátorításod, imád és elszámoltathatóságod lesz. A nyilvános bejelentés bizonyítja is a hited mélységét. Ha jelentős változást akarsz tenni az életedben, de megtartod magadnak, a hited egyszerűen sekélyes.

Amint bejelented a célodat, emlékezz arra, hogy egyedül Isten tudja a jövőt. Így amikor azt mondod: „Ezt fogom tenni”, ne felejtsd el hozzátenni a kifejezést: „ha ez Isten akarata”.

Amikor Jézus megkérdez tőled: „Mit akarsz, mit tegyek érted?”, légy készen a válaszoddal! És ezután légy kész arra, hogy nyilvánosan megosztod hittel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha Jézus Krisztus éppen most jönne, és szemtől szemben megkérdezné: „Mit akarsz, mit tegyek érted?”, hogyan válaszolnál?
  • Az első mód, amivel azt akarja Isten, hogy kijelentsd a hitedet, hogy bemerítkezel. A bemerítés a Jézus Krisztusba vetett hited nyilvános bejelentése és a Krisztusban való új életed szimbóluma. Milyen lépéseket szükséges megtenned, hogy engedelmes legyél Krisztusnak a bemerítésben?
  • Milyen célokat fogsz ma kitűzni, amelyek a hit lépései? Milyen módon fogod ezeket nyilvánosan bejelenteni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.08.)

(NCV: Az angol New Century Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása