Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tápláld az elméd igazsággal!

2021. december 07. 03:00 - FodorImi

decision-1697537_1920.jpg

„A bölcs ember éhezi az igazságot, míg a bolond szeméten él.” (Péld 15,14 NLT)

Ha bölccsé akarsz válni, az első dolog, amit tenned kell, hogy tápláld magad Isten Igéjével minden nap!

A példabeszédek könyve 2. fejezetének 6. verse azt mondja: „Az ÚR ad bölcsességet; tőle jön az ismeret és a megértés.” (TEV)

Nem nyersz bölcsességet a televízióból. Nem nyersz bölcsességet az internetről. Nem nyersz bölcsességet a folyóiratokból. A bölcsesség Istentől jön.

A Biblia azt mondja: „A bölcs ember éhezi az igazságot, míg a bolond szeméten él.” (Péld 15,14 NLT) Táplálhatod magad az igazsággal vagy táplálkozhatsz szeméttel. Amivel megtöltöd az elméd, az fog kijönni belőle – ha szemét megy be, akkor szemét jön ki. Tehát ha bölcs akarsz lenni, táplálkozz az igazsággal minden nap!

Van háromféle dolog, amivel táplálhatod az elméd: méreg, silány étel vagy egészséges étel.

Méreg. Egyszerűen olyan anyag, ami megmérgezi a szervezeted. Ez rossz a számodra. Tönkretesz, lerombol téged. A pornográfia méreg. Néhányan azt mondják: „Én megnézhetek ilyen dolgokat. Engem ez már nem zavar.” Éppen ez a probléma! Amikor profán, istenkáromló, gonosz, hitvány, gyalázkodó dolgokat nézel vagy olvasol, és ez nem zavar téged, akkor nagy problémád van. Bolond lettél.

A bölcs emberek védik az elméjüket. Nem engednek bármit az elméjükbe. Távol tartják magukat a méregtől.

Silány étel / mű étel. Se nem jó, se nem rossz. Csak éppen nincs tápértéke. A legtöbb dolog, amit a TV-ben látsz, nem gonoszság, csak „mű étel”, amit én tölteléknek hívok. Ezzel az a probléma, hogy ha teleeszed magad vele, akkor már nem leszel éhes az igazságra. Ha négy órán keresztül nézed a TV-t, az elméd tele lesz üres kalóriákkal, melyek nem segítik a tested, sem az elméd.

Egészséges étel. Tápláló élelmiszer. Segít a növekedésben és az egészség fenntartásában. Az elméd számára az igazság az egészséges étel, ezért a bölcs emberek az igazsággal táplálkoznak. Ez bölcsebbé tesz – a kapcsolataidban, az időbeosztásodban, a pénzkezelésedben, az üzleti életben, a gyermek nevelésedben, a házasságodban és életed minden területén.

Ahhoz, hogy igazsággal tápláld az elméd, elsőként Isten Igéjéhez kell fordulnod. Minél inkább szokásoddá alakítod, hogy naponta időt töltesz a Biblia tanulmányozásával, annál bölcsebb leszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen silány táplálékokkal engeded megtölteni az elméd?
  • Milyen különbséget látsz a napjaid között, amikor túl sok időt töltesz TV nézéssel vagy internetezéssel, illetve amikor Isten Igéjével foglalkozol?
  • Milyen gyakorlati lépéseket tehetsz ma, ami segít, hogy a csendesség prioritást kapjon, így az igazsággal tápláld az elméd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása