Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha bölcs akarsz lenni, tölts időt bölcs emberekkel!

2021. december 08. 03:00 - ReveSz

„Tölts időt a bölccsel, és bölcs leszel, de az ostobák barátja szenvedni fog.” (Péld 13,20)

Ha bölcs akarsz lenni, engedj be bölcs embereket az életedbe.

Nincs szükséged sok barátra. Nem kell népszerűnek lenned. Csak néhány jó barátra van szükséged, akik építenek, nem pedig rombolnak téged – olyanokra, akik bölcsek, és nem ostobák.

Ha ostoba emberekkel töltöd az időd, te magad is azzá válsz. Ha bölcs emberekkel, akkor te is bölcsebb leszel. Ahogy a régi mondás tartja, „Nehéz a sasokkal szárnyalni, ha pulykákkal vagy körülvéve.”

Az emberek közösségben fejlődnek és növekednek a legjobban. Egyedül nem tudsz szellemi érettségben növekedni.

Lehetsz szerzetes, felköltözhetsz egy hegy tetejére és töltheted az idődet csendben könyvek olvasásával. A tudásodat ugyan fejleszted így, de nem válsz bölcsebbé.

Miért? Mert a bölcsesség a szeretetről szól. A bölcsesség elsősorban a kapcsolatokban jelenik meg. Ezért van az, hogy sok embernek hiába van magas tudományos fokozata, a házassága mégis romokban hever. Nagy tudásuk van, de nem bölcsek.

A Biblia ezt mondja A példabeszédek 13-20-ban: „Tölts időt a bölccsel, és bölcs leszel, de az ostobák barátja szenvedni fog.”

Ha egy színpad szélén állnék és megpróbálnálak felhúzni, miközben te engem lefelé, akkor melyik lenne könnyebb? Mindig könnyebb valakit lerántani, mint felhúzni. Azok az emberek, akik lehúznak téged, nem igazi barátaid. Az igazi barátok felemelnek. Úgy segítenek neked az Istentől való bölcsesség keresésében, hogy megosztják veled a saját bölcsességüket.

Vannak olyan emberek az életedben, akik rendszeresen megosztják veled a bölcsességüket? Ilyen segítségre és bátorításra van szükséged az életben, ha bölcs emberré akarsz válni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik a hozzád legközelebb álló emberek? Hogyan bátorítanak, segítenek téged, hogy szellemileg növekedj és bölcsebb légy? Vagy hogyan vonják el a figyelmedet attól, hogy megtanulj bölcsen élni?
  • Ki az a bölcs ember, akivel szeretnél szorosabb kapcsolatot ápolni? Vagy, ha idősebb, érettebb keresztény vagy, melyik fiatalabb hívőbe szeretnél időt fektetni?
  • Számodra az a fontosabb, hogy sok barátod legyen, vagy az, hogy inkább kevesebb, de mélyebb barátságaid legyenek? Szerinted miért van ez így?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása