Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mielőtt Isten megszólal, döntsd el, hogy igent mondasz!

2021. szeptember 30. 03:00 - gerbeaud

„A jó talajba hullott magok azokat jelképezik, akik hallják az üzenetet, és jó és engedelmes szívvel őrzik, és mindaddig kitartanak, amíg gyümölcsöt nem teremnek” (Lk 8,15 GNT).

Isten beszél azokhoz az emberekhez, akik úgy döntenek, hogy megteszik azt, amit nekik mond – még mielőtt elmondaná. Az ilyen emberek efféléket mondanak: „Istenem, ha azt akarod, hogy megmozduljak, én megmozdulok. Ha azt akarod, hogy férjhez menjek, férjhez megyek. Ha azt akarod, hogy felmondjak ebből az állásból, felmondok. A válaszom »igen« – még azelőtt, hogy elmondanád. Bármit is akarsz, hogy megtegyek, megteszem.”

Lukács evangéliuma 8. fejezetének 15. versében a Biblia azt mondja: „A jó talajba hullott magok azokat jelképezik, akik hallják az üzenetet, és jó és engedelmes szívvel őrzik, és mindaddig kitartanak, amíg gyümölcsöt nem teremnek” (GNT).

Korábban tanulmányoztam Jézusnak ezt a példázatát, és azt hittem, hogy négyféle emberről van szó: az ellenállókról, a sekélyesekről, az elfoglaltakról és a jókról. De ez a példázat valójában négy hozzáállást képvisel. És te akár mind a négy hozzáállással rendelkezhetsz egyazon napon belül. Egyik pillanatban azt gondolod: „Istenem, nem akarlak hallani, mert tudom, mit fogsz mondani.” A következő pillanatban meg azt mondod: „Uram, mondd meg gyorsan!” Aztán meghallod, és arra gondolsz, hogy ez jó, de tenni, nem teszel érte semmit. Lehet, hogy a gyümölcs elkezd megjelenni az életedben, de aztán elfoglalod magad a munkáddal, a tanulással vagy a gyerekeiddel, és a gyomok kinőnek. Aztán megint máskor meg azt mondod: „Istenem, csinálj, amit akarsz! Teljesen nyitott vagyok rád.”

Isten azt akarja, hogy engedelmeskedő hozzáállással élj azért, hogy gyümölcsöt teremhess – ez a bibliai kifejezés a sikerre. Isten azt akarja, hogy termékeny legyél a dolgaidban, a családodban, a barátságaidban, a vele való kapcsolatodban, a másokkal való kapcsolataidban és az egészségben.

Mi a legjobb és leggyorsabb módja, hogy gyümölcsöt teremj? Elfogadni, amit Isten mondott neked, és megosztani másokkal.

Lukács evangéliuma 8. fejezete 15. verse másik angol fordítási változata azt mondja: „Ők hallgatnak Isten szavára, ragaszkodnak hozzá, és folyamatosan terjesztik másoknak, akik szintén hamarosan hívők lesznek” (TLB).

Amikor Isten mond neked valamit, fogadd el engedelmes szívvel, majd oszd meg valaki mással!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan alakíthatsz ki egy „igen, Istenem” hozzáállást – amikor készen állsz az engedelmeskedésre függetlenül attól, hogy mit is mond Isten?
 • Életed mely területén (vagy területein) teremsz gyümölcsöt?
 • Kivel oszthatod meg életedben azt, amit Isten tanít neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.23.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Három dolog, ami megakadályoz abban, hogy meghalld Istent

2021. szeptember 29. 03:00 - Besther

gardening-2518377_1920.jpg

„A tövisek közé esett mag: ezek azok, akik hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják őket, és nem érlelnek termést” (Lk 8,14).

Nem hallhatod meg Istent, ha az elméd zsúfolva van egyéb gondolatokkal vagy aggodalmakkal, különösen ha gondokkal, tervekkel és elfoglaltságokkal van tele. Ha mindig a rádiót figyeled vagy a tévét nézed, akkor nehéz meghallani Isten hívását. Isten meghallásához fel kell számolnod a figyelemelterelő dolgokat.

Jézus ezt mondja Lukács evangéliuma 8. fejezetének 7. versében: „Néhány más mag oda esett, ahol a tövisbokrok felnőttek, és megfojtották a növényeket” (CEV).

Jézus ebben a történetben elmondja, hogy a magokat elvetették, és a növények növekedni kezdtek, de a magvak gyomnövényekkel teli földben vannak. Így tehát, amikor a növény növekszik, a gyom is nő körülötte. A gaz megfojtja a növényt, és az sosem fog gyümölcsöt teremni.

Lukács evangéliuma 8. fejezete 7. versének jelentését Jézus itt mondja el: „A tövisek közé esett mag: ezek azok, akik hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják őket, és nem érlelnek termést.”

Három dolog fojthatja meg életedben a lelki növekedésedet, és tarthat távol attól, hogy meghalld Istent:

Gond. A gondok gyomok. Ha a mindennapi élet problémái és nyomása foglalkoztatnak, akkor nehezebb meghallani Istent.

Gazdagság. Annyira elfoglal a megélhetésed, hogy nem élsz? Ha azért dolgozol, hogy szükségtelen dolgok számláját fizesd, hogy kifizess egy felesleges hitelt, vagy hogy még több pénzt keress, mint amennyire valójában szükséged van, akkor ez is megállíthatja a lelki növekedésedet.

Élvezet. Semmi baj az élvezettel, de vigyázz, nehogy annyira elfoglaljon a szórakozás üldözése, hogy nélkülözd Istent és az ő életedre vonatkozó terveit.

Tudod mi az igazság a gyomokról? Nem kell őket gondoznod. Maguktól nőnek. Tulajdonképpen, az elhanyagoltság jelképei. Ha gyomnövényeket látsz az udvarodon vagy a kertedben, akkor az azt jelenti, hogy nem gondozod.

Ugyanígy van a lelki életeddel. A lelki életedben lévő gazok azt mutatják, hogy elhanyagolod az Istennel tölthető időt.

Minden nap tölts időt azzal, hogy gondozod lelki kertedet! Tépd ki a gyomokat nyomban, amikor megjelennek, így nem vehetik át a hatalmat mindazon a jón, amit Isten meg akar tenni benned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan küzdesz meg a gond, a gazdagság és az élvezet „gyomnövényeivel”?
 • Miképp tudod kiiktatni ezeket a gyomnövényeket az életedből?
 • Mennyi időt töltesz egy nap csendben? Mi változhatna az életedben, ha több időt szánnál a csendességre és az elcsendesedés pillanataira?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.22.)

(CEV: Az angol Contemporary English Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Hogyan fejleszthetsz lelki gyökereket?

2021. szeptember 28. 03:00 - gabormel

poppy_field.jpg

„A köves talajba hulló szemek azok az emberek, akik meghallgatják, és örömmel fogadják a tanítást, de nem ver bennük mélyen gyökeret, és csak egy kis ideig hisznek. Amint az élet nehéz lesz, feladják” (Lk 8,13 CEV).

Tavasszal Dél-Kaliforniában minden fű zöldell, a vadvirágok és a pipacsok virágoznak, ez valami gyönyörű szép! De abban a pillanatban, ahogy az eső eláll, a dombok megint bebarnulnak. Miért? Mert a fű felszínes gyökerű. A gyökerek nem tudnak olyan mélyre lehatolni, hogy vizet nyerjenek a forrásokból, amelyek mélyen a föld alatt vannak.

Ha egy növénynek felszínes gyökerei vannak, kezdetben kihajthat, és jól néz ki, de gyorsan elhervad, és nem marad meg. Ugyanez vonatkozik a lelki életedre is. Ahhoz, hogy minden évszakban növekedni tudjon, mélyre nyúló gyökerekre van szüksége. 

Lukács evangéliuma 8. fejezetének 13. verse így szól: „A köves talajba hulló szemek azok az emberek, akik meghallgatják, és örömmel fogadják a tanítást, de nem ver bennük mélyen gyökeret, és csak egy kis ideig hisznek. Amint az élet nehéz lesz, feladják” (CEV).

Néha meghallgatod Isten igéjét, és izgatott leszel anélkül, hogy megengednéd, hogy megváltoztasson. Felületesen cselekszel. Érzelmileg reagálsz. Ösztönösen mozdulsz. De nem szánsz időt arra, hogy mélyen gyökeret verjen benned. 

Tényleg ilyen akarsz lenni? Nem. Mély ember akarsz lenni, nem pedig sekély. Szeretnél mély lelki gyökerekkel rendelkező ember lenni, így ha a recesszió eljön, amely több évig is eltarthat, akkor is képes leszel gyümölcsöt hozni. Amikor jön a zord szél, és valaki a családodban megbetegszik, vagy egy közeli barátod meghal, a megpróbáltatás nem fúj el, mivel gyökereid vannak. 

Hogyan fejlesztheted a lelki gyökereket? Ezt úgy valósíthatod meg, hogy naponta időt töltesz el Istennel, és hetente kis csoportban más hívőkkel. Egyedül és együtt más hívőkkel is időt kell töltened Istennel. 

Ha nem töltesz naponta időt Istennel, akkor kiszáradsz, és elfúj a szél a nehézségek idején. Nem leszel képes kezelni ezt. Időt kell szánnod minden nap arra, hogy Istent meghallgasd. Ülj le, és maradj csendben! Olvasd a Bibliát, és beszélj Istennel! Néha zenélj! Ha szeretsz naplót vezetni, akkor csináld! Tegyél meg mindent azért, hogy Isten maradjon a középpontban!

Ezenkívül szükséged van hetente egy kis csoportra is. Senki sem rendelkezik teljes életszemlélettel. Mindenki visel szemellenzőt. A kis csoport tagjai olyan dolgokat láthatnak az életedben, amelyeket te nem veszel észre. Ezért van szükségünk egymásra. A kis csoport tagjaitól tanulhatsz, miközben bátorítjátok egymást, és a gyökereid egyre mélyebbre nyúlnak. 

Előbb vagy utóbb az élet nehéz dolgokat gördít eléd. A kérdés az, hogy megvannak-e a mély gyökereid a túléléshez, sőt még esetleg a nehéz időkben való növekedéshez is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • A lelki gyökereid mélyek vagy felszínesek? Az életedben milyen bizonyítékok vannak erre? 
 • Könnyebb számodra, ha rendszeresen időt töltesz el Istennel vagy keresztények kis csoportjával? Miért?
 • Milyen gyakorlati változásokat akarsz tenni az életedben, hogy mélyebbre nyúló lelki gyökereid legyenek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.21.)

(CEV: Az angol Contemporary English Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Három akadály, hogy halld Isten hangját

2021. szeptember 27. 03:00 - Erika1832

hivazerdo_sajto_telefon4-1024x683.jpg

„Szabaduljatok meg az életetekben lévő minden szennytől és gonosztól, és alázatosan fogadjátok az üzenetet, melyet Isten ültetett a szívetekbe, mert ennek van hatalma megmenteni a lelketeket” (Jak 1,21 NLT).

Mi a közös Isten hangjában és mobiltelefonokban? Mindkét esetben megfelelő helyzetben kell lenned, hogy tisztán halld őket.

A vétel minősége a mobiltelefonoddal nagyon változó. Egy nagy, masszív épületben a lefedettség szakadozott lehet. A vadonban valószínűleg egyáltalán nem lesz mobilszolgáltatásod. Megfelelő helyzetben kell lenned ahhoz, hogy tiszta, megbízható vételed legyen.

Ugyanez igaz az Istennel való kapcsolatodra is. Ha tisztán és következetesen akarod hallani Isten hangját, akkor a megfelelő helyzetben kell lenned.

Milyen az, amikor rossz helyzetben vagy ahhoz, hogy halld Istent? Amikor rossz helyzetben vagy, az elméd zárva van – azt akarod tenni, amit te akarsz, nem pedig azt, amit Isten. A rossz helyzetben a szíved megkeményedett – nem vagy hajlandó odafigyelni.

Mi tartja a szívedet keményen és az elmédet zárva Isten számára? Íme három akadály, amely nem engedi, hogy meghalld Isten üzenetét:

1. Büszkeség. Ha úgy gondolod, hogy nincs szükséged Istenre, és magad akarod kezelni a dolgokat, akkor valószínűleg nem hallgatsz Isten beszédére. A büszkeség távol tart attól, hogy nyitott légy arra a lehetőségre, hogy Isten esetleg mondani akar neked valamit.

2. Félelem. Sokan nem hallhatják Istent, mert félnek hallani Isten beszédét. Esetleg azt gondolod, hogy ha hallod Isten hangját vagy érzed az ő vezetését, az valamiféle vallási fanatikussá tesz. Vagy lehet, hogy félsz azoktól a változásoktól, melyeket szükséges lenne megtenned az életedben, ha hallgatnál Isten vezetésére.

3. Keserűség. Amikor ragaszkodsz a fájdalomhoz, a nehezteléshez vagy a haraghoz, képtelen vagy Istent hallani – mivel a szíved megkeményedett. A kemény szív elhidegít és védekezővé tesz még Isten szeretetével szemben is.

Jakab levele 1. fejezetének 21. verse azt mondja: „Szabaduljatok meg az életetekben lévő minden szennytől és gonosztól, és alázatosan fogadjátok az üzenetet, melyet Isten ültetett a szívetekbe, mert ennek van hatalma megmenteni a lelketeket” (NLT).

Itt az ideje, hogy megszabadulj a keserűségtől, a félelemtől és a büszkeségtől, melyek távol tartanak attól, hogy meghalld Isten hangját, és az ő életedre vonatkozó célja szerint élj. Ezután képes leszel nyitott szívvel és elmével hallani Istent, és „alázatosan fogadni”, amit mond neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan hallod Isten hangját vagy érzed az ő vezetését? A múltban hogyan beszélt hozzád?
 • A büszkeséget, a félelmet vagy a keserűséget hogyan tapasztalod ma meg? Milyen lépéseket szükséges tenned azért, hogy félretedd ezeket?
 • Van valami, amit Isten mondott neked, de te figyelmen kívül hagytad? Ma hogyan fogsz rá reagálni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.20.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
Címkék: hallani Istent

Isten négyféleképp válaszol a kitartó imára

2021. szeptember 26. 03:00 - Anita.B

diana-simumpande-abrc7x4_gly-unsplash.jpg

„Imádkozzatok a Szellemben mindenkor és minden alkalommal! Maradjatok éberek, és legyetek kitartóak az imádságaitokban!” (Ef 6,18 NLT).

Nincs olyan, hogy megválaszolatlan ima. Isten talán nem úgy válaszol, ahogy neked tetszik, de mindig válaszol az imára a következő négy mód valamelyikével:

Amikor a kérésed nem helyes, Isten azt mondja: „Nem.”

Isten nem fog neked olyasmit megadni, ami ártalmas számodra. Csak a legjobbját adja. Néha azért mond nemet, mert a kérésed nem illik össze a számodra legjobbjával.

Amikor nincs igazad, Isten azt mondja: „Növekedj!”

Lehet, hogy Isten adni akar neked valamit – lehet, akár egy olyan nagy áldás, amit el sem tudsz képzelni –, de nem vagy kész a felelősségre. Akár feszültséget is okozhat az életedben, ha most adná neked. Ne hagyd abba az imádkozást! Olvasd továbbra is Isten Igéjét, és tedd továbbra is Krisztust első elfoglaltságoddá!

Amikor az időzítés nem megfelelő, Isten azt mondja: „Lassíts!”

Habakuk próféta könyve 2. fejezetének 3. verse azt mondja: „Közeleg az idő, amikor a látomás beteljesedik. Ha lassúnak tűnik, ne ess kétségbe, mert ezek a dolgok biztosan bekövetkeznek. Csak légy türelmes! Nem fognak késni egyetlen napot sem” (TLB). Jön, de nincs még itt. Isten azt akarja, hogy lassíts le, amíg készen állsz kezelni azt. A növekedést gyakran ütemezni kell. És ez mindig időbe telik.

Amikor a kérésed, az időzítés és a jellemed mind összhangban van, Isten azt mondja: „Menj!”

Pál levele az efezusiakhoz 6. fejezetének 18. verse mondja: „Imádkozzatok a Szellemben mindenkor és minden alkalommal! Maradjatok éberek, és legyetek kitartóak az imádságaitokban!” (NLT). Nem imádkozol kitartóan, mert megpróbálod meggyőzni Istent. Kitartóan imádkozol, hogy így készen legyél, amikor Isten azt mondja: „Menj!”

Mindig hidd, hogy Isten válaszolni fog az imádra. Talán nem mindig kapsz olyan választ, amit akarsz vagy elvársz, de mindig a javadra és Isten dicsőségére lesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Amikor régóta vársz Istenre, hogy válaszoljon az imádra, hogyan maradsz bizakodó?
 • Bízol Isten időzítésében? Miért igen, vagy miért nem?
 • Ha Istenre vársz, hogy azt mondja: „Menj!”, mit tehetsz azért, hogy várakozás közben növekedj a szellemi érettségben?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2021.09.19.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása