Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan fejleszthetsz lelki gyökereket?

2021. szeptember 28. 03:00 - gabormel

poppy_field.jpg

„A köves talajba hulló szemek azok az emberek, akik meghallgatják, és örömmel fogadják a tanítást, de nem ver bennük mélyen gyökeret, és csak egy kis ideig hisznek. Amint az élet nehéz lesz, feladják” (Lk 8,13 CEV).

Tavasszal Dél-Kaliforniában minden fű zöldell, a vadvirágok és a pipacsok virágoznak, ez valami gyönyörű szép! De abban a pillanatban, ahogy az eső eláll, a dombok megint bebarnulnak. Miért? Mert a fű felszínes gyökerű. A gyökerek nem tudnak olyan mélyre lehatolni, hogy vizet nyerjenek a forrásokból, amelyek mélyen a föld alatt vannak.

Ha egy növénynek felszínes gyökerei vannak, kezdetben kihajthat, és jól néz ki, de gyorsan elhervad, és nem marad meg. Ugyanez vonatkozik a lelki életedre is. Ahhoz, hogy minden évszakban növekedni tudjon, mélyre nyúló gyökerekre van szüksége. 

Lukács evangéliuma 8. fejezetének 13. verse így szól: „A köves talajba hulló szemek azok az emberek, akik meghallgatják, és örömmel fogadják a tanítást, de nem ver bennük mélyen gyökeret, és csak egy kis ideig hisznek. Amint az élet nehéz lesz, feladják” (CEV).

Néha meghallgatod Isten igéjét, és izgatott leszel anélkül, hogy megengednéd, hogy megváltoztasson. Felületesen cselekszel. Érzelmileg reagálsz. Ösztönösen mozdulsz. De nem szánsz időt arra, hogy mélyen gyökeret verjen benned. 

Tényleg ilyen akarsz lenni? Nem. Mély ember akarsz lenni, nem pedig sekély. Szeretnél mély lelki gyökerekkel rendelkező ember lenni, így ha a recesszió eljön, amely több évig is eltarthat, akkor is képes leszel gyümölcsöt hozni. Amikor jön a zord szél, és valaki a családodban megbetegszik, vagy egy közeli barátod meghal, a megpróbáltatás nem fúj el, mivel gyökereid vannak. 

Hogyan fejlesztheted a lelki gyökereket? Ezt úgy valósíthatod meg, hogy naponta időt töltesz el Istennel, és hetente kis csoportban más hívőkkel. Egyedül és együtt más hívőkkel is időt kell töltened Istennel. 

Ha nem töltesz naponta időt Istennel, akkor kiszáradsz, és elfúj a szél a nehézségek idején. Nem leszel képes kezelni ezt. Időt kell szánnod minden nap arra, hogy Istent meghallgasd. Ülj le, és maradj csendben! Olvasd a Bibliát, és beszélj Istennel! Néha zenélj! Ha szeretsz naplót vezetni, akkor csináld! Tegyél meg mindent azért, hogy Isten maradjon a középpontban!

Ezenkívül szükséged van hetente egy kis csoportra is. Senki sem rendelkezik teljes életszemlélettel. Mindenki visel szemellenzőt. A kis csoport tagjai olyan dolgokat láthatnak az életedben, amelyeket te nem veszel észre. Ezért van szükségünk egymásra. A kis csoport tagjaitól tanulhatsz, miközben bátorítjátok egymást, és a gyökereid egyre mélyebbre nyúlnak. 

Előbb vagy utóbb az élet nehéz dolgokat gördít eléd. A kérdés az, hogy megvannak-e a mély gyökereid a túléléshez, sőt még esetleg a nehéz időkben való növekedéshez is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A lelki gyökereid mélyek vagy felszínesek? Az életedben milyen bizonyítékok vannak erre? 
  • Könnyebb számodra, ha rendszeresen időt töltesz el Istennel vagy keresztények kis csoportjával? Miért?
  • Milyen gyakorlati változásokat akarsz tenni az életedben, hogy mélyebbre nyúló lelki gyökereid legyenek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.21.)

(CEV: Az angol Contemporary English Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása