Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az őszinte imádság átlag feletti élethez vezet

2021. szeptember 21. 03:00 - Lilla:)

man-1868418_1920.jpg

„[Isten] mérhetetlenül többet képes tenni mindennél, amit kérünk vagy elképzelünk, az ő ereje szerint, amely bennünk munkálkodik” (Ef 3,20 NIV).

Isten azt szeretné, hogy a lehető legteljesebb életet éld. Nem akarja, hogy középszerű életed legyen – álmok és célok nélkül. Ahogy tegnap olvastuk, Isten azt akarja, hogy nagy célokkal és növekvő hittel rendelkezz.

Ő azt is szeretné, hogy őszintén imádkozó életet élj.

Jabécnak őszinte imaélete volt. Ez volt a titka annak, hogy elérte az álmait. Így imádkozott: „Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területeimet! A te kezed legyen velem, és oltalmazzz meg a bajtól, hogy ne érjen fájdalom!" (1Krón 4,10 NIV). Aztán pedig a vers folytatódik: „És Isten teljesítette a kérését.”

Tisztában vagy vele, hogy Istennél nem tudsz túl nagyot kérni vagy túl nagyot álmodni? A Biblia azt mondja: „[Isten] mérhetetlenül többet képes tenni mindennél, amit kérünk vagy elképzelünk, az ő ereje szerinte, amely bennünk munkálkodik” (Ef 3,20 NIV). Haladj előre, és terjeszd ki képzeleted határait a legnagyszerűbb dolog irányába, ami valaha megtörténhet veled – aztán pedig vedd észre, hogy Isten még ennél is tovább mehet!

Jabéc tudta ezt Istenről, ezért három dologért imádkozott:

Jabéc imádkozott Isten erejéért. „Bárcsak megáldanál engem!” Talán azt mondod: „Nem kérhetem Istentől, hogy áldjon meg engem. Ez önző dolog.” Azonban Isten szerint az ő áldását kérni teljesen rendben van. Ő nem egy nagy rendőr az égben, aki arra vár, hogy valami rosszat tégy, hogy megbüntethessen. Ő meg akar áldani téged.

Jabéc imádkozott Isten jelenlétéért. „A Te kezed legyen velem!” Isten jelenlétét kérte. Jabéc tudta, hogy ha több földje és nagyobb területe lesz, akkor többet is várnak majd tőle és nagyobb felelőssége lesz. Tudta, hogy mindehhez szüksége lesz Isten segítségére.

Jabéc imádkozott Isten védelméért. „Oltalmazzz meg a bajtól, hogy ne érjen fájdalom! Miért nem a konkrét védelemért imádkozott? Mert tudta, hogy minél sikeresebb az ember, annál több kritika éri. Ugyanez igaz a keresztény életre is: minél közelebb vagy Istenhez, minél erősebb hitű kereszténnyé válsz, annál jobban fog kísérteni az ördög.

Mit akarsz, mit tegyen Isten a te életedben? Segítsen egy problémával kapcsolatban? Kérd tőle! Segítsen néhány célod megvalósításában? Kérd tőle!

Először is, legyen olyan motivációd céljaidhoz és álmaidhoz, ami összhangban van Istennel! Másodszor, imádkozz azért a három dologért, melyekért Jabéc is: Isten erejéért, jelenlétéért, védelméért! Végül pedig csak figyeld, hogyan válaszol Isten az imáidra!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Előfordul, hogy úgy érzed, nem kérheted Isten áldását? Miért érzel így?
 • Milyen gyakran állsz meg és imádkozol Isten jelenlétéért? Miért olyan fontos a jelenléte?
 • Miből veszed észre, hogy minél közelebb kerülsz Istenhez, a Sátán annál jobban kísért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.14.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Hogyan éljünk jelentős életet?

2021. szeptember 20. 03:00 - Anika Enikő

„Jabéc becsületesebb volt, mint a testvérei... Jabéc Izráel Istenéhez kiáltott: »Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területemet! A te kezed legyen velem, és tarts távol a kártól, így szabad leszek a fájdalomtól.« És Isten teljesítette a kérését” (1Krón 4,9–10 NIV).

Minden embert kiválóságra terveztek. Lehet, hogy hétköznapinak érzed magad, de Isten arra teremtett, hogy jelentős életet élj.

A Biblia tele van hétköznapi emberekkel, akik rendkívüli életet éltek, mert hitték, hogy Isten munkálkodni fog bennük és rajtuk keresztül. Hitték, hogy Isten valamilyen céllal teremtette őket, és hogy szándéka szerint sikeresen fogják teljesíteni küldetésüket.

Egy példa erre Jabéc. Isten megtisztelő módon említést tett róla A krónikák első könyvében, ahol kilenc fejezet a családfákról szól. A hosszú felsorolás kellős közepéről Isten kiemeli Jabécot – egy hétköznapi embert – 2 vers erejéig. „Jabéc becsületesebb volt, mint a testvérei... Jabéc Izráel Istenéhez kiáltott: »Bárcsak megáldanál engem, és kiterjesztenéd területemet! A kezed legyen velem, és tartsd távol tőlem a kárt, így szabad leszek a fájdalomtól.« És Isten teljesítette a kérését” (1Krón 4,9–10 NIV).

Ebben a két versben megtalálható minden információ, ami tudunk Jabécról; ám ezekből kitűnik, hogy olyan életet élt, ami nem volt átlagos.

Jábéc kiemelkedik sikerének három titka miatt. Ma megnézzük az első kettőt.

Nagy ambíciói voltak. Bár sokan elégedettek azzal, hogy átlagosak, Jábéc azt akarta, hogy Isten tegyen valami jelentőset általa. Nem akart lagymatagon élni, hanem teljes és tartalmas életet akart.

Jabéc ambiciózus volt, de ugyanolyan fontos számára, hogy a megfelelő dolgok motiválják. Honnan tudjuk, hogy Jabéc szándékai valódiak és nem önzőek voltak? Onnan, hogy ezt olvassuk: „És Isten teljesítette a kérését.” Isten soha nem teljesít értéktelen kérést.

Sokan csak sodródnak az életben. Nincsenek céljaik, nincsenek terveik és nincsenek mindent átfogó szándékaik. Ennek eredményeként soha nem jutnak sehova. Ha átlagon felül akarsz élni, akkor álmodj nagyot! Nem azért létezel, hogy azon tűnődj, hogy: „Mit csináljak? Merre menjek?” Isten azt akarja, hogy nagy ambícióid legyenek, és hogy az ő szolgálatának vágya tápláljon.

Növekvő hite volt. Jabéc mélyen bízott és hitt Istenben. Szó sincs róla, hogy bármilyen különleges képessége vagy tehetsége lett volna. A Biblia nem mondja, hogy gazdag vagy művelt volt. Csak egy egyszerű, mindennapi ember volt, de nem mindennapi hittel.

Van valami az életben, ami fontosabb, mint a képesség és a tehetség. Ez a hit. Sok szupertehetséges embert ismerek, akik a pálya szélén ülnek, miközben a hittel bíró emberek lövik a gólokat. A hit az, amikor hiszed, hogy Isten munkálkodni fog rajtad keresztül.

Hogyan törj ki a középszerűségből? Jabéchoz hasonlóan legyenek nagy ambícióid, valamint növekvő és erősödő hited! Függj és támaszkodj Istenre, hogy tegye meg a lehetetlent! William Carey misszionárius egyszer azt mondta: „Próbálj meg nagy dolgokat tenni Istenért, majd várj nagy dolgokat Istentől!”

Holnap megvizsgáljuk a harmadik titkot, ami miatt igazán kitűnik Jabéc: az őszinte imaéletét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen nagy álmot vagy célt akarsz kérni Istentől, hogy megvalósítsa?
 • Miért számítanak annyira a célok vagy az álmok indítékai?
 • Mire támaszkodsz jobban: képességeidre és tehetségedre, hogy elérd céljaidat – vagy Istenre? Milyen lépést tehetsz meg ma, hogy jobban hagyatkozz Istenre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.13.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagy betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az áttörő ima három eredménye

2021. szeptember 19. 03:00 - Anika Enikő

„Amikor az összes környező királyság meghallotta, hogy maga az ÚR harcolt Izrael ellenségei ellen, Isten félelme fogta el őket. Jósáfát királysága tehát békességben volt, mert az ő Istene minden oldalról nyugalmat adott neki” (2Krón 20,29–30 NLT).

Amikor áttörést kérsz Istentől az életedbe, elvárod tőle, hogy áldássá alakítsa a csatákat.

Jósáfát király és hadserege hagyta, hogy Isten vívja meg a csatát értük. Amikor kimentek a harcmezőre, azzal szembesültek, hogy: „Az ellenség egyike sem menekült meg... Annyit zsákmányoltak, hogy három napba telt, mire összeszedték az egészet. A negyedik napon összegyűltek az Áldás-völgyében, amely azon a napon kapta a nevét, mert a nép ott dicsérte és adott hálát az ÚRnak” (2Krón 20,24–26 NLT).

Isten azt akarja, hogy az életedet az „Áldás-völgyében” éld, ahol akkora bőség van, hogy három napba telik, amíg elviszed a hadizsákmányt. Csak akkor élhetsz az Áldás-völgyében, amikor áttörő imát mondasz – azt az imát amit csak akkor imádkozol, amikor minden rosszul megy, és nem tudsz semmit sem tenni ellene.

Jósáfát történetében láthatjuk azt a három eredményt, amelyek az áttörő ima eredményei. Az első eredmény az, hogy sokkal több áldásban részesülsz, mint amennyivel bánni tudsz. Ha arra gondolsz épp, hogy vajon honnan fogod tudni, hogy áttörő volt-e, akkor kérlek ne aggódj! Tudni fogod. Annyira csodálatos lesz, hogy csupán annyit fogsz tudni mondani: „Isten munkája volt.”

A második eredménye az áttörő imának az, hogy Isten iránti szereteted növekszik. Amikor Isten elvégzi ezt a csodálatos munkát az életedben, akkor még inkább dicsőíteni akarod majd őt.

A harmadik eredménye az áttörő imának az, hogy a nem hívők elkezdik észrevenni: „Ekkor az összes férfi visszatért Jeruzsálembe Jósáfát vezetésével, és örültek, hogy az ÚR győzelmet aratott ellenségeik felett. Hárfák, lantok és trombiták zenéjére vonultak be Jeruzsálembe” (2Krón 20,27–28 NLT). Amikor Isten megteremti az áttörést az életedben, akkor olyan partit szeretnél szervezni, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tanúságtétel lehet azoknak az embereknek, akik még nem ismerik Istent. Te áldást kapsz, Istent pedig tiszteletet.

„Amikor az összes környező királyság meghallotta, hogy maga az ÚR harcolt Izrael ellenségei ellen, Isten félelme fogta el őket. Jósáfát királysága tehát békességben volt, mert az ő Istene minden oldalról nyugalmat adott neki” (2Krón 20,29–30 NLT).

Nem szeretnél biztonságban és békességben élni a hátralévő életedben? Kezdd el még ma az áttörő imádat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • A pénz mellett Isten milyen más módon áldja meg az életedet?
 • Hogyan válaszolhatsz dicsőítéssel, amikor Isten áttörést hoz az életedben?
 • Hogyan reagálnak a nem hívők arra a munkára, melyet Isten elvégzett benned?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2021.09.12.)

(NLT: az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Adj hálát előre Istennek az áttörésért!

2021. szeptember 18. 03:00 - I. K.

Dicsérd Istent, bármi is történjen - Napi remény

„A király énekeseket nevezett ki, hogy járjanak a sereg előtt, énekeljenek az Úrnak, és dicsérjék őt szent pompájáért. Ezt énekelték: »Adjatok hálát az Úrnak; hű szeretete örökké tart«” (2Krón 20,21 NLT).

Jósáfát király története tökéletesen illusztrálja azt, hogy előre köszönetet kell mondani Istennek, mielőtt megkapod a választ imáidra.

Amikor Jósáfát szembesült három ellenséges hadsereg támadásával, egy szokatlan harci stratégiát vetett be: „A király énekeseket nevezett ki, hogy járjanak a sereg előtt, énekeljenek az Úrnak, és dicsérjék őt szent pompájáért. Ezt énekelték: »Adjatok hálát az Úrnak; hű szeretete örökké tart«” (2Krón 20,21 NLT).

Egyetértesz azzal, hogy ez egy szokatlan módja a hadsereg megszervezésének? Képzeld el, mit gondolt az ellenség, amikor meglátták az izraeli hadsereget egy csomó hárfás és trombitáló vezetésével!

Biztos vagyok benne, hogy a kórus is kíváncsi volt, mi fog történni. De Jósáfát emlékeztette őket, hogy a csata Istené, és ha hisznek benne, akkor sikerrel járnak. Ezért tudták előre megköszönni Istennek a közelgő győzelmet, majd kinyilvánítani hitüket azzal, hogy az énekkart a hadsereg elé helyezték.

Az ima és a dicséret verbalizált hit. Amikor azt mondod: „Istenem, köszönöm, hogy gondoskodsz a bukásomról. Köszönöm, hogy gondoskodsz a fájdalmamról. Köszönöm, hogy megoldod ezt a konfliktust”, akkor ezért előre hálát adsz.

Nem sok hitre van szükség, hogy hálát adjunk Istennek, miután tett valamit értünk. Azzal, hogy előre köszönetet mondasz Istennek, megmutatod, hogy hiszel abban, hogy áttörést fog elérni az életedben.

Íme az erő, amikor hálát adsz Istennek, mielőtt meglátod áttörésedet: „Abban a pillanatban, amikor énekelni és dicsérni kezdték az Urat, Ammon, Moáb és Széír-hegy seregei egymás ellen kezdtek el harcolni(2Krón 20,22 NLT).

Jósáfát serege nem emelte fel az ujját (kivéve, hogy hangszeren játszott). Hogyan nyerték meg a csatát? Előre hálát adtak Istennek. Hitték, hogy vigyáz rájuk, és megmenti őket ellenségeiktől. Megmutatták ezt a hitet a csataformálásukban. És közben nézték, ahogy Isten megadta nekik az áttörést.

Mikor kezded el megköszönni Istennek az áttörést? Talán egész életedben akartál valamit, de csak könyörögtél. Talán megpróbáltál alkudozni, megvesztegetni vagy nyomást gyakorolni Istenre, hogy igent mondjon.

Isten igent akar mondani az áttörő imádra. Csak arra vár, hogy megmutasd a hitedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi az az áttörés, amit Istentől vártál az életedben? Mióta vártál erre?
 • Hogyan lehet verbalizálni a hitedet, bízva abban, hogy Isten gondoskodni fog rólad, még akkor is, ha még nem láttad az áttörését?
 • Ha Isten ismeri minden gondolatodat, miért gondolod, hogy azt akarja, hogy verbalizáld a hitedet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.11.)

(NLT: Az angol New Living Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Talán itt az ideje, hogy feladd

2021. szeptember 17. 03:00 - I. K.

Keresztény élet: Vargha Gyuláné: AZ IMÁDSÁG HATALMA (kép)

„A csata nem a tiéd, hanem Istené” (2Krón 20,15 NLT).

Képzeld el, hogy egy felszálló repülőgépen ülsz! Ahogy a gép kimegy a felszállópályára, elkezded csapkodni a karodat. Ahogy nő a sebesség, és a gépnek az orra egyre jobban emelkedik a levegőbe, egyre gyorsabban csapkodod a karod. Miután a levegőben van a gép, az utaskísérő megkérdezi: „Mit csinálsz?”

És azt válaszolod: „Óh, segítek felemelkedni a földről.”

Ez milyen nevetséges, igaz? De alapvetően ezt teszed, amikor olyan dolgokat próbálsz megtenni, amelyekre csak Isten képes. Ahogyan nem kell egy repülőgépet felemelni, úgy Istent sem.

Szeretnéd tudni, hogy miért vagy fáradt állandóan? Miért vagy csalódott? Miért fáraszt az élet? Az ok, amiért annyira fáradt vagy, az, hogy Istenhez tartozó csatákat próbálsz megvívni, pedig nem vagy Isten.

„A csata nem a tiéd, hanem Istené” (2Krón 20,15 NLT).

Az emberek hajlamosak a függetlenségre, így amikor egy problémát látsz, azt gondolod: „Ezt meg kell oldanom. Rajtam áll.” Átvállalod Isten szerepét, és ez megvisel téged, mert eleve nem voltál hivatott hordozni.

Futkostál körbe-körbe, és megpróbáltad megoldani a problémákat a házasságodban, a testeddel kapcsolatban, a gazdasággal kapcsolatban, az iskolával kapcsolatban, a világgal kapcsolatban. Saját erőből próbálod megoldani őket. Önállóan próbálod megvívni a csatát, és elfáradsz.

Amikor végül feladod, visszatérsz Istenhez, és megvallod neki, hogy zűrzavart csináltál, akkor azt gondolhatod, hogy cserben hagytad.

De nem okoztál csalódást Istennek, mert soha nem hátráltattad Őt. Isten nincs a kezedben; te vagy az ő kezében. Ha Istent tartod a markodban, akkor az nem Isten. Az egy bálvány. Ha bízol valamiben, amit úgy gondolsz, hogy irányíthatsz, akkor az a dolog nem Isten.

Isten nem csalódott benned, mert nem várja el tőled, hogy azt tedd, amire csak ő képes. Nem emelheted fel Istent. Ő emel fel téged.

Add át magad Istennek! Mert akkor azt mondja: „Remek! Most már belekezdhetünk valamibe.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi az, amit túl sokáig próbáltál egyedül kezelni az életedben?
 • Miért akarja Isten, hogy átadd magad neki, mielőtt cselekednél? Mit akarhat, hogy megérts róla és magadról?
 • Hogyan hat rád, ha tudod, hogy Isten nem csalódott benned, amikor nem tudsz megbirkózni egy lehetetlen feladattal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.10.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása