Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A lelki fejlődéshez szükséged van másokra

2021. június 13. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vegyétek fel az új magatokat, aki úgy teremtetett, hogy hasonlítson Istenre valódi igazságban és szentségben” (Ef 4,24 NIV).

Amint azt a tegnapi áhítatban már említettem, a jellemedet lényegében a szokásaid összessége alkotja: az, ahogyan cselekedni szoktál. A Biblia azt mondja: „Vegyétek fel az új magatokat, aki úgy teremtetett, hogy hasonlítson Istenre valódi igazságban és szentségben” (Ef 4,24 NIV).

A szokásaidat Isten Igéjében és az emberekkel eltöltött idődben, valamint a körülményeiddel történő szembenézésed révén alakítod ki. Mindhárom rész nélkülözhetetlen a személyiséged fejlődéséhez. Isten Igéje megadja azt az igazságot, amire szükséged van a növekedéshez. Isten népe biztosítja ehhez a szükséges támogatást. Valamint a körülmények biztosítják a környezetet a krisztusi hasonlóság gyakorlásához.

Ha tanulmányozod és alkalmazod Isten Igéjét, rendszeresen kapcsolatba lépsz más hívőkkel, és megtanulsz bízni Istenben a nehezebb körülmények ellenére is, akkor garantálom, hogy jobban fogsz Jézusra hasonlítani.

Sokan azt gondolják, hogy csak magányos bibliatanulmányozásra és imára van szükség a lelki fejlődéshez. Azonban az élet egyes kérdéseit soha nem változtathatja meg a bibliatanulmányozás vagy az egyéni imádság. Isten embereket használ. Isten gyakran dönt úgy, hogy ezt a munkáját embereken keresztül végzi abból a célból, hogy megtanuljunk függeni egymástól. Azt akarja, hogy gyermekei együtt fejlődjenek.

Számos vallásban a lelkileg legérettebbnek és legszentebbnek azokat az embereket tartják, akik elszigetelik magukat. Egy kolostorban élnek a hegy tetején nem érintkezve más emberekkel.

De ez jelentős tévedés. A lelki érettség nem egy magányos, egyéni törekvés.

Nem fejlődhetsz a krisztus-hasonlóságban, ha elszigetelten élsz. Más emberek közelében kell lenned, és beszélgetned kell velük. Szükséges, hogy része legyél egy felekezetnek és egy közösségnek.

Miért? Mert az igazi lelki érettség arról szól, hogy megtanuljunk úgy szeretni, ahogy Jézus. Nem élhetsz Jézushoz hasonló életet anélkül, hogy kapcsolatba kerülnél más emberekkel.

Ne feledd, hogy az egész keresztény élet a szeretetről szól! Szeretni Istent, és szeretni másokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használt Isten másokat a lelki érettséged növekedésében?
  • Mi akadályoz abban, hogy hiteles, átlátható közösséget keress más hívőkkel?
  • Hogyan segít neked Jézus megismerése, hogy jobban szeress másokat?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.06.)

(NIV: A bibliaidézet szövege az angol New International Version fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Az engedelmesség felszabadítja Isten hatalmát

2021. június 12. 03:00 - Deltajulietttango

surf.jpg

„Hagyd, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat!” (Ef 4,23 CEV).

A Biblia újra és újra szemlélteti a fontos igazságot, miszerint a Szentlélek minden erejét beveti abban a pillanatban, amikor megteszel egy hitbeli lépést.
Amikor Józsué ott állt a látszólag lehetetlennek tűnő akadály előtt, a Jordán folyó vize mégis visszahúzódott – de csak azután, hogy a vezetők engedelmesen és hitben léptek a rohanó folyóba. Az engedelmesség felszabadítja Isten hatalmát.

Ezekben a helyzetekben Isten hatalma követi cselekedeteidet. De nem is kell megvárnod, hogy erőteljesnek vagy magabiztosnak érezd magad, csak haladj előre gyengeségedben! Cselekedj helyesen félelmeid és érzéseid ellenére! Így fogsz majd együttműködni a Szentlélekkel. Így fog a jellemed fejlődni, és így fogsz lélekben növekedni.

A Biblia a lelki növekedést maghoz, épülethez és egy felnövekvő gyermekhez hasonlítja. Minden metafora aktív részvételt igényel: a magokat el kell ültetni, és gondozni kell, az épületeket fel kell építeni – ezek nem csak felbukkannak –, a gyerekeknek pedig enniük kell, és testmozgást kell végezniük.

Az erőfeszítésnek semmi köze az üdvözülésedhez – de elengedhetetlen a lelki növekedésedhez. Az Újszövetség legalább hétszer mondja neked, hogy „tegyél meg minden erőfeszítést” a fejlődésed közben, hogy hasonlóbbá válj Jézushoz (Lk 13,24; Róm 14,19; Ef 4,3; 2Tim 2,15; Zsid 4,11; 12,14; 2Pt 3,14).

Nem ücsöröghetsz csak úgy várva, amíg magától megtörténik. Cselekedned kell.

Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezete elmagyarázza a Krisztushoz hasonlóvá válásod három feladatát:

Először is: válaszd a régi módszerek elengedését! „Mindennek – és tényleg úgy értem, mindennek –, ami ahhoz a régi életmódhoz kapcsolódik, mennie kell. Velejéig romlott. Szabadulj meg tőle!" (Ef 4,22 The Message). Új életed Isten igazságán és az ő Igéje szerinti életen alapszik. Ez azt jelenti, hogy lehetnek bizonyos viselkedések, melyeken változtatnod kell az életedben.

Másodszor: változtasd meg gondolkodásmódod! „Hagyd, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat!” (Ef 4,23 CEV). A Biblia azt mondja, hogy „elmétek megújulása által átalakultatok” (Róm 12,2 NIV). Görögül úgy mondjuk az átalakul szót, hogy metamorfózis. Ma ezt a szót arra használjuk, ahogy leírjuk egy hernyó pillangóvá válásának csodálatos változását. Gyönyörű kép ez arról, hogy mi történik lelkileg, ha megengeded Istennek, hogy irányítsa gondolataidat. Belülről kifelé változol meg. Szebb leszel, és felszabadulsz, hogy új magasságokban szárnyalhass.

Harmadszor: vedd fel Krisztus jellemét új, istenfélő szokások kialakítása által! Jellemed lényegében a szokásaid összessége; vagyis ahogy viselkedni szoktál. A Biblia azt mondja: „Vegyétek fel az új magatokat, aki úgy teremtetett, hogy hasonlítson Istenre valódi igazságban és szentségben” (Ef 4,24 NIV).

Ne ücsörögj csak úgy és várd, hogy bekövetkezzék a lelki növekedés – ez magától soha nem fog megtörténni. Ehelyett légy engedelmes abból a célból, hogy felszabadíthasd Isten hatalmát az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten mit válaszol, amikor gyengének érezve magad mégis tovább haladsz hitben?
  • Milyen szokásokat kell kifejlesztened abból a célból, hogy lelkileg növekedhess?
  • Milyen módon tudod megújítani elmédet, vagy megváltoztatni gondolkodásmódodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.05.)

(CEV, The Message, NIV: A bibliaidézetek szövege a megjelölt angol fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Bizonytalan vagy? Emlékezz arra, hogy kié vagy!

2021. június 11. 03:00 - gerbeaud

„Jézus ismét beszélt az embereknek, ezt mondta: Én vagyok a világ világossága. Aki engem követ, soha nem fog sötétségben járni, hanem övé lesz az élet világossága” (Jn 8,12 NIV).

Amikor Jézus azt mondta: „Én vagyok a világ világossága”, meghatározta önmagát. Azt mondta: „Tudom, ki vagyok.”

Legalább 18 alkalommal szerepel a Bibliában, hogy Jézus azt mondta: „Én vagyok” – majd leírást adott. Önmagát az ajtóként, az élet kenyereként, az útként, az igazságként, a feltámadásként és az életként írta le. Újra és újra meghatározta önmagát. Jézus tudta, ki ő, és ennek eredményeként nem volt nyomás alatt.

Jézus megértette az identitását – és kulcsfontosságú, hogy te is megértsd a tiedet.

Amikor bizonytalan vagy az identitásodban, nyomás alá kerülsz, hogy mások mintájába beilleszkedj. Inkább megpróbálnak olyanná tenni, amilyennek gondolják, hogy lenned kellene, minthogy olyanná tennének, akinek Isten alkotott.

A stressz abból fakad, hogy megpróbálsz valaki olyan lenni, aki nem vagy – amikor félsz, akkor véletlenül leomlanak a színfalak, és az emberek felfedezik, ki is vagy valójában.

A külső nyomás ellensúlyozásának a módja az, ha belső elégedettség tölt el bennünket azzal kapcsolatban, hogy Isten kinek alkotott minket. Azáltal fedezed fel, hogy ki vagy, hogy tudod, kié vagy.

A Biblia azt mondja, hogy Isten teremtett téged. Mélyen szeret téged. Olyannak fogad el téged, amilyen vagy. Van terve az életedre. Amikor ezt megérted, akkor szabadon fogsz tudni másokat szolgálni.

Jézus állandóan olyan dolgokat tett, amelyek mindenki mást megleptek – mert szabad volt; nem érzett nyomást arra, hogy megfeleljen az emberek elvárásainak. Úgy döntött, hogy másokat szolgál függetlenül attól, hogy ezt hogyan lehet megérteni. Megmosta tanítványainak a lábát – ők túl bizonytalanok voltak, hogy ezt egymásnak megtegyék. Jézus mindig az erő helyzetéből szolgált. Tudta, ki ő, és kihez tartozik.

Szeretnél ugyanabban a szabadságban élni, mint Jézus? Találj biztonságot annak tudatában, hogy Isten nagyon szeretett és elfogadott gyermeke vagy! Nem szükséges megjátszanod, hogy valaki más vagy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Készíts két listát! Az egyiket arról, amit az emberek mondanak rólad. A másikat arról, amit Isten mond rólad. Melyik listát választod, hogy megtaláld benne az identitásod?
  • Mikor érzel leginkább kísértést arra, hogy engedj a külső nyomásnak, ahelyett, hogy annak a belső ismeretében élnél, hogy Isten kivé alkotott téged?
  • Hogyan teszi lehetővé számodra az identitásodban való bizonyosság, hogy hatékonyabban szolgálj?  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.04.)

(NIV: A bibliaidézet szövege az angol New International Version fordításból származik.)

1 komment

Változás az áhítatok küldésében

2021. június 10. 18:10 - Sanyee

Kedves Olvasók!

Sok áldást kívánunk Számotokra!

Egy változásról adunk most hírt: az eddig használt FeedBurner helyett ezentúl a FollowIt ( follow.it ) segítségével fogjátok kapni az áhítatokat, már létező és jövőbeni feliratkozások esetén is. A FeedBurner jövő hónaptól bezár.

Reméljük, nem lesz fennakadás az átállás miatt. Ha mégis lenne valamilyen probléma, kérjük jelezzétek a napiremeny@gmail.com emailcímen!

Reményteljes napokat! :)

 

Napi Remény Blog Csapat

Szólj hozzá!

Minden keresztény pap

2021. június 10. 03:00 - gabormel

image-7.jpeg

„Élő kövekként jöttök hozzá, egy lelki házhoz, amit szent papsággá építenek” (1Pt 2,5 GW).

Isten azt mondja, hogy pap vagy. A hátteredtől függően ez ijesztő, zavaros vagy izgalmas lehet számodra.

A Bibliában Péter azt mondja: „Élő kövekként jöttök hozzá, egy lelki házhoz, amit szent papsággá építenek” (1Pt 2,5 GW). Ez alatt azt értette, hogy azok a lelki előnyök, amelyekkel a papok rendelkeznek, most mindenki számára elérhetővé váltak, akik hívők.

Az Ószövetségben a papok két dolgot tettek.

Először is nekik volt joguk, kiváltságuk és kötelességük, hogy közvetlenül Istenhez menjenek. Ők beszélhettek Istennel, imádhatták őt, és közösségben lehettek vele. Mindenki másnak rajtuk keresztül kellett mennie.

Másodszor a papok kiváltsága és kötelessége volt, hogy bemutassák Istent a népnek, és a nép szükségleteiben segítséget nyújtsanak – szolgálva őket.

Amikor hívővé válsz, ez a két dolog rád is igaz lesz.

Közvetlen hozzáférésed van Istenhez. Nem kell valaki máson átmenned ahhoz, hogy imádkozz, hogy gyónj, vagy hogy közösségben legyél Istennel. Olvashatod a Bibliádat, beszélgethetsz az Úrral, és közvetlen közösségben lehetsz vele.

A bibliai templomban egy kárpit választotta el a szentek szentjét (ahol Isten Lelke volt) attól a helytől, ahol az emberek lehettek. Csak a papok mehettek a kárpit mögé, és ez is csak évente egyszer történt. Amikor Jézus meghalt a kereszten, Isten széthasította a kárpitot – mintegy 21 métert – a tetejétől az aljáig, jelképezve, hogy már nincs akadály Isten és az emberek között.

Hívőként, amellett, hogy közvetlen hozzáférésed van Istenhez, megkaptad a papi segítségnyújtás ajándékát – hogy más embereket szolgálj. Nem minden keresztény lelkipásztor, de minden keresztény papi szolgálatot lát el.

Lehetsz pap egy értékesítési irodában? Feltétlenül! Lehetsz pap könyvelőként? Természetesen! Kamionsofőrként? Kétségtelen! Bármikor, amikor Isten nevében segítesz más embereken, papi szolgálatot végzel.

Amikor legközelebb amiatt küzdesz, hogy megtudd, ki vagy, emlékezz rá, hogy pap vagy! Hozzáférésed van Istenhez, és kiváltságod van az emberek papi szolgálatára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondoltál már magadra papként korábban? Ez az elképzelés hasznos vagy nehézkes számodra?
  • Hogy tudsz a legtöbbet kihozni abból, hogy közvetlen hozzáférésed van Istenhez?
  • Mik az adottságaid, az ajándékaid és képességeid? Hogyan használod ezeket mások papi szolgálatára?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.03.)

(GW: A bibliaidézet szövege az angol God's Word fordításból származik.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása