Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy módszer az egészséges élethez

2022. május 22. 03:00 - Lilla:)

woman-1509956_1920.jpg

"A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat." (Péld 14,30)

Néhány ember úgy gondolja, hogy a teste teljesen különáll a lelkétől. Az igazság azonban az, hogy van egy közvetlen kapcsolat a lelki és a fizikai egészséged között. Sőt, a Biblia tele van olyan egészségügyi tanácsokkal, melyeket valószínűleg nem olvasol a táplálkozási tanácsok között.

Íme négy dolog a Szentírásból, melyeket megtehetsz az egészségesebb életért.

Bízz Istenben! Az életben vagy dicsőíteni vagy aggódni fogsz. Vagy imádkozni vagy pánikolni fogsz. A Biblia azt mondja a Zsoltárok könyve 116. részének 7. versében, hogy "Azt mondom magamnak, 'Nyugodj meg, mert az Úr gondoskodik rólad!'" (NCV fordítás) Isten azt akarja, hogy bízz benne és nyugodj meg. Ő gondoskodni fog rólad!

Valld meg a bűneidet! Az egyik legegészségesebb dolog, amit csak tehetsz, az az, hogy elfogadod Isten megbocsájtását. Ne nyomd el magadban és ne titkolózz a bűneiddel kapcsolatban, inkább mond el őket Istennek! Ha nem beszélsz Istennek a bűneidről, a testedet fogod leterhelni vele. Ez történt Dáviddal is: "Amikor nem vallottam meg a bűneimet, a testem legyengült, és csak nyögtem egész nap... Az erőm eltűnt... Végül megvallottam az összes bűnöm és felhagytam vétkeim takargatásával... Te pedig megbocsájtottál nekem! Minden bűnöm eltűnt" (Zsolt 32,3-5. - NLT fordítás)

Adj nagylelkűen! Az angol nyelvben a zsugori és a boldogtalan szavak szótövei ugyanazok ('miser' és 'miserable'), ez nem véletlen, mert a szűkmarkúak boldogtalanok; mindig szomorúak. Az aki ad azonban mindig boldog. A Példabeszédek könyvének 11. részében a 25. vers azt mondja: "Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül."

Tudtad, hogy sokkal több ígéret kapcsolódik a Bibliában az adakozáshoz és a nagylelkűséghez, mint bármi máshoz? Isten egy adakozó Isten, és azt szeretné, ha megtanulnál olyan lenni, mint ő. Minden egyes alkalommal, mikor adakozol, a szíved nagyobbra nő és megszabadulsz az anyagiasság szorításából.

Légy vidám! Az életet arra szánták, hogy élvezd, ne csak elviseld. Sőt, a Biblia azt mondja, hogy Isten mindent a te gyönyörűségedre alkotott. Timóteus 1. levelében a 6. rész 17. versében azt olvassuk: "Istenbe kellene vetniük minden bizalmukat, mert ő gazdagon megjutalmaz minket mindennel, hogy élvezzük" (GW fordítás).

Gyakran hallhatod az embereket ahogy azt mondják: "A család, amely együtt imádkozik, együtt marad." Ez így igaz. De az is igaz, hogy "A család, amely együtt játszik, együtt marad." Élvezned kell az életet. Szükséged van a szórakozásra.

Barátaim, nem csak az számít, hogy mit esztek. Az számít, hogy titeket mi emészt fel. Megvehetitek a legjobb vitaminokat és ehetitek a friss, egészséges, organikus ételeket, azonban ha nehezteltek az édesapátokra, vagy ellenségesek vagytok a barátaitokkal, esetleg vétkeztetek valamiben tegnap, az tönkre fogja tenni a csontjaitokat: "A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat." (Péld 14,30)

Amikor viszont bizalommal, megbánással, nagylelkűséggel és örömmel Istenre néztek, ő betölt majd titeket békességgel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az első válaszod, amikor aggódni kezdesz vagy pánikolsz? Ha nem az, hogy Istenben bízz, akkor milyen lépéseket kell azért megtenned, hogy ez a szokásoddá válhasson?
  • Milyen területen kell elfogadnod Isten megbocsájtását? Milyen hatással van az egészségedre az, ha nem bánod meg a bűneidet?
  • Írd le, hogy a nagylelkűség hogyan töltött be téged (és másokat) örömmel!
  • Hogyan tudnál a mai napodba valamilyen szórakozást csempészni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása