Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kémiád és a kapcsolataid számítanak

2022. május 24. 03:00 - Besther

dna-g04a58d2af_1280_1.png

"„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!” A második ez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat." (Márk 12,30-31)

Isten csodálatosan összetetté tett téged öt olyan tényező segítségével, amelyek befolyásolják a személyiségedet. Ha ezt az öt tényezőt megérted és elfogadod, akkor elkezdheted megtapasztalni a valódi átalakulást, hogy azzá a személlyé válj, akivé Isten teremtett. 

Ma az első két tényezőt vizsgáljuk meg az ötből- kémia és kapcsolatok.

Az első tényező, amely azzá tesz, aki vagy, a kémiád. Ez tartalmaz olyan dolgokat, mint a DNS-ed és a kémiai felépítésed. Lehet, hogy túlérzékenységgel születtél vagy talán extrém magas a fájdalomküszöböd. Néhány embernek alacsony az energiaszintje, miközben mások szinte a falakról pattannak vissza. Vagy talán a hátad hagy cserben, gyenge a látásod vagy törékenyek a csontjaid. Lehet, hogy alacsony az oxitocin szinted, ami egy olyan hormon, mely befolyásolja a másokkal való kapcsolatodat.

Kémiád egy része sem bűnös vagy szégyenletes- Isten így huzalozott téged!

Egyszer vettem egy szaggatott farmert, aminek a címkéjén ez állt: "Ezen a farmeren szándékosan vannak hibák, hogy ezzel tegyék egyedivé." A te "génjeid" hasonlóak: vannak "hibáik", amik egyedivé tesznek téged. Ezek a "hibák" az egyedi megjelenésed részei, Isten az ő céljára és dicsőségére tervezte azokat.

A második tényező, amely befolyásolja az identitásod, a kapcsolataid. A kapcsolataid adnak az életednek célt, értelmet és identitást. Ha diszfunkcionális kapcsolatok közt nőttél fel, akkor megkérdőjelezheted célodat és küzdhetsz a személyazonosságoddal. Ha egészséges kapcsolatokban nőttél fel, akkor az érintkezések könnyebbek lehetnek számodra.

Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb dolog szeretni Istent és az embereket: "„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!” A második ez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat." (Márk 12,30-31)

Az élet nem az eredményeidről vagy a szerzeményeidről szól, nem a népszerűségedről vagy a presztízsedről. A kapcsolatokról szól, hogy mennyire jól tudsz szeretni.

Három probléma akadályoz téged abban, hogy úgy szeress, ahogy Isten azt szánta:

1. Mi mind tökéletlenek vagyunk. Nincsenek tökéletes kapcsolatok, mivel nincsenek tökéletes emberek.

2. A bűn elválaszt bennünket.  Ádámnak és Évának volt először megromlott kapcsolata, elszakadtak Istentől és egymástól. Azóta mentegetjük magunkat és vádolunk másokat, akiket szeretünk.

3. Minél inkább el vagyunk választva, annál jobban félünk. Vágyunk az intimitásra, de félünk a kiszolgáltatottságtól. Sóvárgunk az elfogadás iránt, de félünk a visszautasítástól. 

Ami a kapcsolataidat illeti, lehet, hogy bonyolult leosztást kaptál. Viszont a te felelősséged, hogy mit teszel ezekkel. Engeded, hogy Isten befolyásolja a kapcsolataidat? Megbízol benne a jövődet illetően a nehéz múlt ellenére? Fogod-e gondozni, védeni és építeni kapcsolataidat Isten dicsőségére az életedben? 

Készen állsz, hogy használd a személyiséged Isten dicsőségére? Dönts még ma úgy, hogy elfogadod Istentől kapott kémiádat és egészséges kapcsolatokat építesz Isten segítségével.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként láttad, hogy Isten használja a "hibákat" a kémiádban az Ő dicsőségére?
  • Hogy állsz azzal, hogy "szeresd felebarátod, mint önmagad"? Gondolj nehéz rokonokra, munkatársakra vagy tönkrement kapcsolatokra.
  • Hogyan tudod használni a közösségi médiát arra, hogy erősebb, egészségesebb kapcsolatokat építs ki az emberekkel ahelyett, hogy sérülnének a kapcsolataid?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása