Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A döntéseid meg tudják változtatni az életedet

2022. május 26. 03:00 - ReveSz

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál." (Róma 8:28 )

green trees beside black asphalt road

Ahogy a 139. Zsoltár 14. verse mondja, Isten "csodálatosan összetettnek" (NLT fordítás) teremtett téged. Ahhoz tehát, hogy beteljesítsd Isten veled kapcsolatos célját, elengedhetetlen, hogy életed minden dimenzióját megvizsgáld, és megértsd azt az öt tényezőt, amely befolyásolja az identitásodat.
Az elmúlt napokban azt néztük meg, hogy a kémiád, a kapcsolataid, a körülményeid és a gondolkodásod hogyan befolyásolják a személyiséged alakulását.

Ha ezeket a tényezőket egy pókerjátszmában kiosztott öt kártyához hasonlítanánk, akkor az ötödik tényező lenne a joker. Miért? Mert az ötödik tényező a döntéseid, és ez a joker-kártya befolyásolja az összes többi kártyádat. Nem tudod befolyásolni, hogy milyen lapokat kaptál, de a joker-kártyádat - a döntéseidet - felhasználhatod arra, hogy megváltoztasd az életedet.

A Biblia azt mondja, hogy Isten képmására lettünk teremtve. Egyetlen más teremtményt sem teremtett Isten a saját képmására! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között. Az elefántoknak sincs erkölcsi iránytűjük. De te eldöntheted, hogy a jót vagy a rosszat teszed. A választás szabadsága az emberiség legnagyobb áldása, de egyben a legnagyobb átka is, mert állandóan rossz döntéseket hozunk, amivel ártunk magunknak és másoknak is.

Mit csinál egy joker-kártya? Megváltoztathatja a többi kiosztott lap színét és számát. Nem te választottad a kémiádat, de te döntheted el, hogy mit teszel a testeddel. Nem te választottad a kapcsolataidat, de új kapcsolatokat teremthetsz, és javíthatod vagy ápolhatod a már meglévőket. Nem te választod a körülményeidet, de eldöntheted, hogyan reagálsz a körülményeidre. Nem tudsz változtatni azon a tényen, hogy a tudatod - a gondolataid - irányítják az életedet, de megválaszthatod, hogy mire gondolsz.

A Biblia azt mondja, hogy "akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál" (Róma 8:28). Lehet, hogy nehéz meglátni, hogy milyen jó jöhet ki azokból a lapokból, amit az élet osztott neked. De a jó döntések által, amelyeket hozol, Isten a személyiségedben lévő keményebb részeket valami jóvá munkálja.

Az személyiségedet a döntéseid alakítják. Milyen döntéseket fogsz ma meghozni, amelyek pozitívan befolyásolják az életed hátralévő részét?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életedben milyen negatív körülmények nehezítették meg azt, hogy jó döntéseket hozz? Mire van ma szükséged Istentől ahhoz, hogy segítsen legyőzni ezeket a nehéz körülményeket? Imádkozz és kérd tőle a segítséget, amire szükséged van.
  • Milyen negatív gondolatok járnak a fejedben? Milyen pozitív dolgokra tudsz helyette gondolni?
  • Milyen lépéseket tudsz tenni ma azért, hogy javítsd vagy ápolod a kapcsolataidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása