Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehet helyreállítani a kapcsolatot?

2022. május 29. 03:00 - gabormel

jason-leung-xrqlwqzcz4m-unsplash-1024x773.jpg

„Így ha áldozatot mutatsz be az oltárnál a templomban, és hirtelen eszedbe jut, hogy valakinek valami baja van veled, hagyd ott az áldozatodat az oltárnál! Menj, és békülj ki azzal a személlyel! Aztán gyere, és ajánld fel áldozatodat Istennek!” (Mt 5,23-24 NLT)

Mi jut eszedbe a megbocsátásról? Szerinted a megbocsátás azt is jelenti, hogy úgy folytatjuk a kapcsolatot, mintha mi sem történt volna? Nem! – És valójában nem is kellene ezt jelentenie.

Ha valaki jelentős sérelmet okoz, ami a kapcsolat megszakadásához vezet, a megbocsátás nem azt jelenti, hogy változtatások nélkül folytatható a kapcsolat. Valójában a megbocsátás és a kapcsolat folytatása két külön dolog.

A megbocsátás az, amit a sérelmet szenvedett fél tesz. Azonban a sérelmet elkövető személy feladata, hogy megtegye azt, ami a kapcsolat helyreállításához és újrakezdéséhez szükséges. Nem elég csak annyit mondani: „Sajnálom!”

A Biblia három dolgot tanít az elkövetőnek, hogy elkezdje helyreállítani a megromlott kapcsolatot:

A kapcsolat helyreállításához szükséges a megbánás. Más szóval igazán szomorú vagy amiatt, amit tettél. Nem csak azt mondod: „Sajnálom!”, hanem azt: „Tévedtem. Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg nekem!” Sajnálatodat fejezheted ki, hogy elfelejtettél elintézni valamit a házastársadnak, vagy véletlenül nekimentél valakinek az élelmiszer áruházban, azonban a nagyobb vétkekhez bűnbánat szükséges. Amikor megbánsz valamit, elismered, hogy tévedtél, kifejezed valódi bánatodat, és bocsánatot kérsz.

A kapcsolat helyreállítása kárpótlást igényel. Némely esetben valamiféle fizikai kárpótlás megadása szükséges. Még ha meg is bocsátanak, nem jelenti azt, hogy azon nyomban mentesülsz a tetteid következményei alól. Előfordulhat, hogy továbbra is törlesztened kell a társadalomnak, vagy egy egyénnek amiatt, ami a tetteid által megrongálódott vagy megsemmisült.

A kapcsolat helyreállításához a bizalom újraépítése szükséges. A bizalom helyreállítása hosszú-hosszú ideig tarthat. Ha megbántottál valakit, ideális esetben az illető azonnal megbocsát neked. Azonban nem kell, hogy azonnal meg is bízzon benned. A megbocsátás a kegyelemre épül, és feltétel nélküli; a bizalmat idővel kell újjáépíteni.

Ne feledd! A megbocsátás és a kapcsolat újrakezdése nem ugyanaz. Tegyük fel például, hogy tudomásodra jut, hogy egy munkatársad vagy egy szeretted többször is hazudott rólad a hátad mögött. Amikor tudomást szerzel a sérelemről, itt az ideje megbocsátani. De ahhoz, hogy újrakezdhesd a kapcsolatot, a sértő személynek bűnbánatot kell tartania, kárpótolnia kell tettét, és dolgoznia kell a bizalom újjáépítésén.

Megbántottál valakit? Mit kell tenned, hogy ma elkezd helyreállítani ezt a kapcsolatot?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj néhány példára az életedből, amikor igazán megbántál valamit! Hogyan fejezted ki ezt a bűnbánatot?
  • Mikor tett valaki neked jóvátételt? Hogyan segített ez helyreállítani a kapcsolatotokat?
  • Van olyan kapcsolat az életedben, ahol elveszett a bizalom? Ha valamilyen módon hibás voltál, mit tehetsz a bizalom újjáépítéséért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása