Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Céljaid eléréséhez készíts tervet

2022. június 07. 03:00 - FodorImi

agenda-2295709_1920.jpg

„Az értelmes emberek mindig gondolkodnak, mielőtt cselekszenek, de az ostobák a tudatlanságukat hirdetik.” (Péld 13,16 GNT).

Ha el akarod érni a magad elé kitűzött céljaidat, akkor szükséged lesz egy tervre, hogy eljuss onnan, ahol most vagy, oda, ahova menni akarsz. Szükséged lesz egy tervre, hogy leküzdd azokat a váratlan akadályokat, amelyekkel ezen az úton szembesülsz. Terv nélkül nem lesz meg az úti térképed, amelyre szükséged van céljaid eléréséhez.

Mózes első könyvének 24. fejezete mondja el a történetet Ábrahám szolgájának zseniális tervéről, hogy feleséget találjon Izsáknak, Ábrahám fiának. A szolgának célja eléréséhez két fő akadályt kellett leküzdeni. Hol találhatna feleséget Izsák számára a gazdája szülőföldjén? Hogyan találhatna egy kiváló jellemű lányt anélkül, hogy hosszú ideig kellene megfigyelni őt? Kidolgozott egy tervet mindkét probléma megoldására.

Először is, a szolga egy olyan helyre ment el, ahol a nők összegyűltek azokban az időkben – egy kúthoz. Sokkal nagyobb esélye volt arra, hogy feleséget találjon a kútnál, mint bárhol máshol, ahová mehetett volna.

Pontosan tudta, hogyan találja meg azt a fajta feleséget, akit Izsáknak akart. Együttérző lányt akart találni, ezért keresett valakit, aki felajánlja, hogy 15 gallon (közel 60 L) vizet ad mind a tíz tevéjének. Ez igen sok víz!

Nem csak találgatásokra támaszkodott, hogy elérje a célját. Helyette imádságos lélekkel kidolgozott egy tervet, és végül sikeres lett. Ezzel bebizonyította, amit a Biblia mond a Példabeszédek könyve 13. fejezet 16.versében: „Az értelmes emberek mindig gondolkodnak, mielőtt cselekszenek, de az ostobák a tudatlanságukat hirdetik.”

A jó tervezés – legyen szó akár a családodról, a munkádról, a szolgálatodról vagy az életed bármely más területéről – három részből áll:

  • Lépések: Meg kell határoznod, hogyan fogsz eljutni onnan, ahol most vagy, oda, ahova menni akarsz. Írd le ezeket a lépéseket.
  • Határidők: Rendelj dátumot minden lépéshez. A cél a hit kinyilvánítása. Amikor megtervezed, hogy mit hiszel, Isten azt akarja, hogy egy adott időpontig megvalósítsd.
  • Ütemezés: Írd be ezeket a dátumokat a naptáradba. Ne rejtsd el őket egy iratszekrényben vagy egy polcon. Ha megmutatod, mi van a naptáradban, meg tudom mondani, mi a fontos neked.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az amerikaiaknak csak 5 százaléka rendelkezik leírt életcélokkal. Ugyanez az 5 százalék a legmagasabb keresetű az országban. A sikeres emberek meghatározzák az irányukat, és belevágnak. A sikertelen emberek sodródnak; az élet csak úgy megtörténik velük. Célok nélkül nem tudják, merre tartanak, hová mennek az életben, és az idő csak úgy eltelik felettük.

Ne hagyd, hogy az életed sodródjon. Kövesd inkább Ábrahám szolgájának példáját. Állíts fel világos célt, majd dolgozz ki egy tervet annak elérésére!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • A tervezési folyamat melyik részével küzdesz legtöbbet: a lépések leírásával, az ütemterv megtervezésével vagy a határidők betartásával? Mit tehetsz, hogy növekedj ezen a területen?
  • Mit gondolsz, Isten miért értékeli nagyra a jó tervezést?
  • Válassz egy célt, amit magadnak tűztél ki. Szánj időt ma arra, hogy lépésről lépésre terveket írj a cél eléréséhez. Ezután rendelj hozzá egy határidő dátumot minden lépéshez, és vedd fel ezeket a dátumokat a naptáradba.

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.05.31.)

Szólj hozzá!
Címkék: célok tervezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása