Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A boldogság a harmóniából és az alázatból fakad

2022. június 19. 03:00 - Anika Enikő

„Noha ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint olyasmire, amihez ragaszkodnia kellene. Ehelyett feladta isteni kiváltságait; felvette a rabszolga alázatos helyzetét, és emberként született. [...] Megalázta magát Isten iránti engedelmességben, és bűnözőként halt meg egy kereszten.” (Fil 2,6–8 NLT)

A boldogság a harmóniából fakad, a harmónia pedig az alázatból. Ha alázatos ember akarsz lenni, meg kell tanulnod feltenni magadnak ezt a kérdést: „Mit tenne Jézus?”

Mit tenne Jézus ebben a problémában? Mit tenne Jézus azért az emberért, akinek fájfalmai vannak? Mit tenne Jézus az irodában? A golfpályán? A házasságodban?

Tedd fel ezt a kérdést, és mindig olyan alázatos választ fogsz kapni, amely inkább harmóniát és boldogságot épít, mint nehézséget, vereséget, keserűséget vagy haragot.

Mit jelent tehát úgy cselekedni, mint Jézus? Pál apostol levele a filippiekhez 2. fejezete három példát ad erre:

Ne követeld azt, amiről azt gondolod, hogy megérdemled! „Noha ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint olyasmire, amihez ragaszkodnia kellene.” (Fil 2,6 NLT)

Tisztában vagy vele, hogy mennyire a kultúraellenes feladni, hogy jogod van valamihez? Igen, vannak jogaid, de van jobb módja annak, hogy kielégítsd a szükségleteidet, minthogy követeld a jogaidat. Lehetsz gyengéd megadás nélkül, és lehetsz megértő követelés nélkül.

Keress olyan lehetőségeket, amelyekkel szolgálhatsz! „Ehelyett feladta isteni kiváltságait; felvette a rabszolga alázatos helyzetét, és emberként született.” (Fil 2,7 NLT)

Ha olyan akarsz lenni, mint Jézus, akkor meg kell tanulnod szolgálni. A szolgálat egy olyan szokás, amelyet ki tudsz alakítani; és ez nem az élet nagy dolgaiban kezdődik, hanem a kis dolgokkal. Isten minden nap próbára teszi az alázatodat a kis dolgokban, aztán ez megmutatkozik a nagy dolgokban. A jellem az élet nagy válságaiban mutatkozik meg, de a mindennapi kis dolgokban épül fel, mint például a bevásárlókocsi visszatolása a kocsi tárolójába.

Tedd azt, ami helyes, még akkor is, ha az fájdalmas! „Megalázta magát Isten iránti engedelmességben, és bűnözőként halt meg egy kereszten.” (Fil 2,8 NLT)

Ez jelenti Jézushoz hasonlóan cselekedni. Mit tett Jézus, még akkor is, amikor fájdalmai voltak? Megértő volt, nem követelte azt, amit megérdemelt. Kereste a szolgálat útjait; és minden helyzetben szolga volt.

Jézus az alázat tökéletes példaképe; és Isten neki adta a világegyetemben a legnagyobb dicsőséget. Isten megbecsüli a te alázatodat is, amikor Jézus példáját követed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehetsz egy kapcsolatban „gyengéd megadás nélkül” vagy „megértő követelés nélkül”?
  • Hogyan láttad, hogy Isten megbecsüli az alázatot az életedben vagy valaki más életében?
  • Hogyan szolgálhatsz ma valakit anélkül, hogy meg kellene rá kérnie?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása