Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mondd meg a pénzednek, hova akarod tenni

2022. július 26. 03:00 - FodorImi

coins-1523383_1920.jpg

„Tervezz gondosan, és lesz bőven; ha túl gyorsan cselekszel, sosem lesz elég.”
(Péld. 21,5 – GNT).

A legtöbben pénzügyileg felelősségteljesek akarnak lenni. Ha pedig Jézus követője vagy, akkor szeretnéd megtapasztalni Isten áldását a pénzügyeidben is. E célok elérésének egyik lépése a kiadásaid megtervezése – a költségvetés tervezés lelki szokásának kialakítása.

A költségvetés egyszerűen tervezett kiadásokat jelent. A költségvetés megmondja a pénzednek, hova akarod, hogy menjen, az helyett, hogy utólag csodálkoznál, hova tűnt el. Pénzügyi céljaid elérésének egyetlen módja az, ha először meghatározod, hogyan szeretnéd felhasználni a pénzed, majd tervet készítesz arra, hogy ez így is történjen.

A pénzügyi szabadság nem abból származik, hogy több pénzt keresünk. Abból származik, hogy kevesebb pénzt költünk. A pénzügyi szabadság nem azon múlik, hogy mennyit keresel; azon alapul, hogy hogyan költöd el, amit megkerestél. Pénzügyileg szabad lehetsz szinte bármilyen jövedelem szinten.

Ha nem tudod, hogyan kezeld a pénzed a jelenlegi szintjén, akkor nem fogod tudni a többet sem kezelni. Nem számít, milyen sok vagy milyen kevés jövedelmed van, meg kell tanulnod, hogyan tervezd meg a kiadásaidat.

A Példabeszédek könyve 21. fejezet 5. verse azt mondja: „Tervezz gondosan, és lesz bőven; ha túl gyorsan cselekszel, sosem lesz elég.” Sok kultúrában manapság a „túl gyors cselekvés” egyenlő az impulzusvásárlással – spontán, nem tervezett költekezéssel. Az impulzusvásárlásnak ez a módszere: Meglátod és akarod, így megveszed.

Hogyan törheted meg az impulzusvásárlás szokását? Beleszorítod a költségvetésbe! Létrehozol egy tervet, és megmondod a pénzednek, hogy hová szeretnéd tenni. Aztán egyszerűen kevesebbet vásárolsz.

A tanulmányok egymás után kimutatták, hogy ha kevesebbszer vásárolsz, kevesebbet költesz. Ha például eladósodtál, a bevásárlóközpont kellene legyen az utolsó hely, ahová pihenni mégy. Ha nem akarod, hogy megcsípjenek a méhek, maradj távol tőlük!

Ezek nem új, mély felismerések és egész biztosan nehéz követni őket. Igazi fegyelemre van szükség ahhoz, hogy megváltoztasd a költekezési szokásaidat, és kemény munkára van szükség ahhoz, hogy leírd a költségvetést, és ragaszkodj hozzá.

De azokon a napokon, amikor ez a legnehezebb, ne feledd, hogy Isten veled van, és azt akarja, ami a legjobb neked. Látni akarja a hűségedet a pénzkezelésben. És segíteni fog neked abban, hogy minden szükséges lépést megtegyél annak érdekében, hogy felelősségteljes sáfárává válj mindannak, amit neked adott.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos, hogy megtaláld a számodra működő költségvetési módot? (Ha nem találsz olyan költségvetési stílust, amely megfelel a számodra, kérdezd meg barátaidat, hogyan követik nyomon a kiadásaikat.)
  • Mi az az egy dolog, amit most abbahagyhatsz, hogy kevesebbet költs?
  • Hogyan nézne ki, és milyen érzés lenne az anyagi szabadság az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.07.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása