Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor nem érted, bízz Istenben!

2022. október 17. 03:00 - Anita.B

pexels-jessica-lewis-creative-4200823.jpg“Bízz az Úrban teljes szívedből, és ne a magad eszére támaszkodj.” (Pél 3,5)

Sokan kérik Istent, hogy garantálja a sikert, mielőtt megpróbálnák azt, amit Ő kért tőlük — de ez nem hit. A hit mindig kockázatot követel.

A hit azt jelenti, hogy akkor is engedelmeskedsz, ha nem érted. Például a megbocsátás sosem tűnik jó ötletnek, mielőtt megtennéd, de ez a hited egyik legnagyobb próbája. Ha valaki bánt téged, nem biztos, hogy jó érzés megbocsátani neki, egyszerűen nem tűnik helyesnek. De a megbocsátás mindig a helyes döntés, függetlenül attól, hogy megérted-e.

Emlékszel, amikor gyerek voltál és a szüleid azt mondták neked, hogy tegyél meg valamit, aminek nem volt értelme? De most, ép ésszel visszatekintve megérted szüleid nézőpontját.

Így működik ez Istennel is.

A hit azt teszi, ami helyes, még akkor is, ha abszurdnak tűnik. A Példabeszédek 3,5 azt mondja, “Bízz az Úrban teljes szívedből, és ne a magad eszére támaszkodj” (HCSB fordítás). Soha nem ismerheted a teljes képet, de Isten igen. 

A Biblia remek példát mutat erre Gedeon történetében a Bírák könyve 7. fejezetében. Gedeon 300 izraelitát vitt magával 135.000 ellenséges katonával szemben. Az esély négyszázötven az egyhez volt. Isten megkérte a katonákat, hogy fáklyákat, trombitákat és agyagedényeket vigyenek magukkal — biztos vagyok benne, hogy Gedeon nevetségesnek tartotta ezt a parancsot.

Azután Isten azt mondta Gedeonnak, hogy tegye az agyagedényeket a fáklyák fölé, hogy ne lássák a fényt és fogják körbe az ellenség táborát. Isten utasításai valahogy így hangoztak: “Amikor azt mondom, fújd meg a trombitákat, törd össze az edényeket és hagyd, hogy a fáklya fénye hirtelen felragyogjon a sötétben. Úgy tűnik majd, hogy hatalmas sereg veszi körül az ellenséges tábort. Ez óriási zűrzavart fog okozni, és az ellenséges katonák végül egymással küzdenek majd."

Gedeon engedelmeskedett, bár semmi értelme nem volt. Az izraeliták megfújták a trombitáikat, összetörték az edényeiket és felfedték a fáklyáik fényét. Az ellenséges katonák döbbenten ébredtek fel, majd az izraeliták helyett egymással kezdtek harcolni. Mivel Gedeon azt tette, amit Isten parancsolt neki — még ha nem is értette —, az izraeliták megnyerték a csatát.

Néha Isten azt súgja, hogy tégy meg valamit, ami ostobaságnak tűnik — például csatába menni elsöprő fölénnyel szemben. De ha van hited, engedelmeskedsz Istennek akkor is, ha nem érted, mit kér tőled.

Gedeonhoz és a katonáihoz hasonlóan te sem élhetsz hitben kockázat nélkül. De Isten világosan látja a teljes képet. Bízhatsz abban, amit tőled kér!

Segítő kérdések beszélgetéshez:

  • Mi a legmeglepőbb dolog, amire Isten kért, hogy tedd meg? Hogyan derült ki?
  • A Biblia azt mondja, ne a magad eszére támaszkodj. Vannak olyan területek az életedben, ahol különös kísértést érzel arra, hogy inkább a saját elképzeléseidben bízz, mint Istenében? Miért?
  • Mi a legnagyobb félelmed akkor, amikor azt kérik, hogy engedelmeskedj valaminek, amit nem értesz?

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.10.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása