Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi okoz konfliktust?

2022. december 05. 03:00 - Dalma.

 

punch-g3f13eeebf_1280.jpg

Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen(Pál levele a kolosséiakhoz 3:13.)

Valószínűleg nem szereted a konfliktusokat, öszetűzéseket. A legtöbb ember, amennyire csak lehet, megpróbálja elkerülni őket. De a konfliktusok elkerülhetetlenek az életünkben - mert senki sem tökéletes.

Ha jobb jövőt akarsz építeni, és meg akarod valósítani céljaidat, Isten arra hív, hogy "Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen" (Pál levele a kolosséiakhoz 3:13).

Mielőtt megtanulnád, hogyan reagálj egészségesen a konfliktusokra, meg kell ismerned a konfliktusok leggyakoribb okait. Nehémiás könyvének 5. fejezetében négy gyakori okról olvashatunk:

1. Kielégítetlen alapvető szükségletek

A kielégítetlen szükségletek lehetnek fizikai, érzelmi, kapcsolati, szexuális vagy pénzügyi jellegűek.

Nehemiás idejében ez főleg fizikai szükséglet volt: az emberek éhesek voltak. Miközben a jeruzsálemi fal újjáépítésén dolgoztak, éhínség okozott nekik nagy szenvedést. Az emberek azt mondták: "Fiainkkal és leányainkkal együtt sokan vagyunk. Gabonát kell kapnunk, hogy ehessünk, és életben maradjunk!" (Nehémiás könyve 5,2)

2. Lemaradás

Amikor úgy érezzük, hogy nem haladunk előre, könnyen elkeseredettek leszünk. És ez mindig jó táptalaj egy konfliktushoz.

A jeruzsálemi emberek az éhínség idején egyre nagyobb és nagyobb adósságba kerültek: alig volt élelem, így azok egyre drágábbak lettek. Azt mondták: "Zálogba kell adnunk mezőinket is, szőlőinket is, házainkat is, hogy gabonát tudjunk venni az éhínségben" (Nehémiás könyve 5,3). Egyre inkább elszegényedtek és alig tudták eltartani magukat.

3. Érzéketlen vezetők

A konfliktus elkerülhetetlen, ha azok a vezetők, akik hatalmon vannak, nem tesznek lépéseket a problémák megoldására.

Izrael népe az éhínség mellett, az érzéketlen vezetők miatt is alig tudott életben maradni: "Mezőnkre és szőlőnkre pénzt kellett kölcsönöznünk, hogy adót fizethessünk a királynak" (Nehémiás könyve 5,4). Bár a nép, az éhínséget is alig tudta kezelni, a vezetők mégsem csökkentették az adót.

4. A tehetetlenség, hogy nem tudunk változtatni a dolgokon

Frusztráló lehet, amikor azt látod, hogy mások meggazdagodnak a környezetedben, miközben te képtelen vagy még megélni is. Az emberek világszerte ismerik ezt az érzést.

Nehemiás idejében a gazdag földbirtokosok kizsákmányolták a szegényeket. Sőt, adósaik gyermekeit  rabszolgának vásárolták fel! Az emberek azt mondták: "rabszolgáknak kell eladnunk fiainkat és leányainkat ..., mert mezőnk és szőlőnk már a másé." (Nehémiás könyve 5,5).

Most, hogy ismered a konfliktusok okait, a következőkben majd meg tudod tanulni, hogyan kell bibliai módon reagálni. Holnap három módszert fogunk áttekinteni arról, hogy miként tudod kiérdemelni mások tiszteletét a konfliktusokban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kielégítetlen szükségleteket látsz a környezetedben lévő közösségben? Milyen lépést tehetsz ezen a héten, hogy foglalkozz ezen szükségletek valamelyikének kielégítésével?
  • Mikor érezted már úgy, hogy lemaradtál egy projektben vagy tennivalólistával. Az érzés, hogy nem sikerül előre haladni, hogyan eredményezhet konfliktust másokkal?
  • Gondolj valakire, aki érzékeny vezető, nem pedig egy érzéketlen. Milyen pozitív tulajdonságok tűnnek fel neked az illetővel kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása