Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hiány-, vagy bőség-központú a gondolkodásmódod?

2023. február 11. 03:00 - sznezsa

„Poharam színültig van. Jóságod és szereteted követ engem életem minden napján.” (Zsolt 23,5-6 NIV fordítás)

img_1810.jpg

Csordulásig tele van az életed? Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor talán igen, csordultig tele van – de nem a jóval.  Sok ember túlzsúfolja az időbeosztását, túlköltekezik, túllépi a hitelkeretét, túlterhelődik érzelmileg, agyonhajszolja magát, túlzsúfolja a napjait, és túlértékeli mások véleményét. Ennek az eredménye az, hogy feszültek, idegesek és túlterheltek lesznek, és egyáltalán nem tapasztalják meg Isten jóságát.

Miért hagyjuk magunkat túlfeszíteni? A lemaradástól való félelem motivál bennünket arra, hogy még több dolgot csináljunk. De az igazság az, hogy nem maradunk le semmiről, ha megpihenünk Isten jóságában és gondoskodásában.

Isten azt akarja, hogy ne túlhajszolt legyen az életed, hanem túlcsorduló. Minden szükségedet be akarja tölteni – és ezt meg is tudja tenni! Először is fel kell ismerned, hogy két teljesen eltérő életszemléletet létezik, és ezek közül az egyik távol tart Isten bőségétől, a másik pedig bevisz abba: vagy  arra fókuszálsz, amid nincs, vagy Isten bőséges gondoskodására.

Ha a gondolkozásmódodra az jellemző, hogy arra fókuszálsz, ami nincs vagy amiből kevés van, akkor állandóan ez jár a fejedben: „Nincs elég időm. Nincs elég pénzem. Nincs elég energiám. Nincs elég emberi kapcsolatom, lehetőségem, tudásom, képzettségem stb.” Valahogy mindig azt érzed, hogy valami túl késő vagy túl kevés. A hiány-központú gondolkodásmód a saját korlátozott erőforrásainkra néz, és egy túlterhelt élethez vezet.

A bőség-központú gondolkodásmód viszont Isten határtalan erőforrásaira tekint, amelynek eredménye egy túlcsorduló élet.

Aggódtál már valaha is amiatt, hogy a melletted levő ember elszívja előled a levegőt? Természetesen nem, hiszen tudod, hogy Isten annyi levegőt teremtett, hogy abból bőségesen jut mindenkinek.

A Biblia, amikor arról ír, hogy mit akar adni nekünk Isten, akkor a bőség, bőséges, bővölködik, bőkezű szavakat használja. Istennek olyan bőséges erőforrásai vannak, hogy be tudja tölteni minden szükségedet, sőt még mások szükségeit is.

Jézus ezt mondta: „Én azért jöttem, hogy igazi és örök életük lehessen, több és jobb életük, mint amiről valaha is álmodtak” (Jn 10,10 The Message fordítás).

Nem kell attól tartanod, hogy kifogysz bármiből is, mert Isten az életed forrása. Végtelen jósággal, örömmel, áldással, reménnyel és békességgel akar betölteni téged, hogy tudd azt mondani, hogy „poharam színültig van; jóságod és szereteted követ engem életem minden napján.” (Zsolt 23,5-6 NIV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen szemléletmód és milyen érzelmek jellemzőek a hiány-központú gondolkodásmódra?
  • Hogyan eredményez békességet az életedben az, ha a gondolkodásod Isten bőségére fókuszál?
  • Miért törődünk olyan gyakran azzal, hogy másoknak mije van, ahelyett, hogy arra néznénk, ahogy Isten bőségesen gondoskodik a mi életünkben?

Isten bőséges gondoskodása Jézussal kezdődik.

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha hiszel Istenben, és az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Azt, hogy a mennybe kerülj, nem lehet kiérdemelni: „Kegyelemből részesültetek a megváltásban, a hit által – és ez nem a magatok érdeme, hanem Isten ajándéka; nem cselekedeteitek miatt, hogy senki se tudjon dicsekedni.” (Ef 2,8-9, NIV ford.)

Ha készen állsz arra, hogy életed Jézusnak szenteld, kezdd ezzel az imával:

„Drága Istenem! Megígérted, hogy ha hiszek Fiadban, Jézus Krisztusban, minden bűnt és rosszat, amit valaha tettem, megbocsátod, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Bevallom, hogy vétkeztem, kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom. Irányítsd az életemet és segíts teljesíteni akaratodat! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása