Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy ok, amiért Isten azt akarja, hogy irgalmas legyél

2023. február 22. 03:00 - Antal Péter Dávid

wonderful-view-beautiful-green-hill-slope-with-coniferous-trees-rocks-clear-blue-sky.png "Isten megáldja az irgalmasokat, mert irgalmas lesz velük." (Mt 5,7 NLT)

Észrevetted már, hogy ha te kritikus vagy másokkal, akkor ők is kritikusok lesznek veled szemben? Ha kedves vagy másokkal, ők is kedvesek veled? Vagy ha te nagylelkű vagy másokkal, akkor ők is nagylelkűek veled? Bármit is adsz az életben, ugyanazt kapod majd vissza.

Ugyanez igaz Isten irgalmára is. 

Jézus azt mondja Máté evangéliuma 5. részének 7. versében: „Isten megáldja az irgalmasokat, mert irgalmas lesz velük.” (NLT)

De miért akarja Isten, hogy irgalmat mutass másoknak? Miért olyan fontos irgalmasnak lenni?

Mert Isten irgalmat mutatott neked. Az efézusbeliekhez írt levél 2. részének 4. és 5. verseiben ezt mondja a Biblia: „Isten irgalma olyan bőséges, és irántunk való szeretete olyan nagy, hogy miközben lelkileg halottak voltunk engedetlenségünkben, életre keltett minket Krisztussal. Isten kegyelméből üdvözültél.” (GNT) Isten azt akarja, hogy továbbadd a tőle kapott irgalmat.

Mert Isten azt parancsolja neked, hogy légy irgalmas. Szeretnél egy összefoglalót arról, hogy miről is szól az élet? Íme: „Az Úr megmondta neked, mi a jó. Ezt kéri tőled az Úr: tedd azt, ami helyes, szeresd az irgalmasságot, és alázatosan élj Isteneddel.” (Mik 6,8 GW)

Mert a jövőben több irgalomra lesz szükséged. Sok hibát fogsz elkövetni a jelen és a mennybe kerülés között, és szükséged lesz Isten irgalmára. De nem kaphatod meg azt, amit nem vagy hajlandó adni. Jakab levele 2. részének 13. versében így olvassuk: „Könyörülnöd kell másokon, különben Isten nem irgalmaz neked, amikor elítél. De az irgalmas személy félelem nélkül állhat az ítélet előtt.” (NCV)

Mert az irgalmasság boldogságot hoz vagy okoz. Máté evangéliuma 5. részének 7. versében Jézus azt mondja, hogy Isten megáldja az irgalmasokat. Az „áldott” szó azt is jelenti, hogy „boldog”, tehát minél többet tanulsz és demonstrálod ezt a tulajdonságot, annál boldogabb és áldottabb leszel.

Mivel nagyon sok ember a világon önmagáért él, a mások iránti irgalmasság és kegyelem mindig kitűnik. Légy ismert irgalmasságodról, miközben példát adsz másoknak, hogy Isten milyen jó volt hozzád, és ezáltal örök változást fogsz elérni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted mit jelent „szeretni az irgalmasságot”?
  • Miben volt látható, hogy Isten megáldott téged, amikor könyörületet tanúsítottál valaki iránt – még akkor is, ha ez nehéz döntés volt?
  • Gondolj arra, hogy az elmúlt héten könyörületet adhattál volna valakinek, de nem tetted meg. Szerinted ez hogyan változtatta volna meg a helyzet kimenetelét?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.02.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása