Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha lassítani akarsz, legyél elégedett!

2023. március 04. 03:00 - Anita.B

phonto1.jpg“Megtanultam, hogy minden körülmények között elégedett legyek.” (Filippi 4:11)

Ha komolyan gondolod, hogy lassítani akarsz, ne az időbeosztásoddal kezdd, hanem a szíveddel.

Pál ezt mondja a Filippi 4,11-ben: “Megtanultam, hogy minden körülmények között elégedett legyek” (NIV ford.). Figyeld meg, hogy Pál azt mondja, “megtanulta” az elégedettséget.

Természetedből fakadóan nem vagy elégedett ember. És én sem vagyok az! A természetünkből az fakad, hogy elégedetlenek legyünk — azt akarjuk, hogy a dolgok másként legyenek, vagy jobban alakuljanak. De ha lassítani akarsz az életben, meg kell tanulnod elégedettnek lenni. És ehhez időre van szükség.

Pál elmagyarázza, mit jelent elégedettnek lenni. Azt mondja, “Nagy nyereség, ha valaki hisz Istenben és elégedett, mert semmit sem hoztunk a világba, és nem is vihetünk el semmit belőle. De ha van élelmünk és ruházatunk, megelégszünk azzal.” (1Tim 6,6-8 NIV ford.).

Pál hangsúlyozza, hogy az élet nem dolgokról szól. Az az ember, aki elégedett, elismeri a következőt: “Nem volt semmim, mielőtt megszülettem, és nem lesz semmim, miután meghalok. Igen, szükségem van dolgokra, de nem ezekről szól az élet – szóval elégedett leszek azzal, amim van.”

Hadd magyarázzam el, mit nem jelent az elégedettség. Az elégedettség nem azt jelenti, hogy feladod az ambícióidat, hogy bizonyos dolgokat elérj. Kell, hogy legyenek ambícióid, mert meg kell próbálnod kihozni a legtöbbet abból, amit Istentől kaptál. Az elégedettség nem azt jelenti, hogy nincsenek céljaid, álmaid vagy terveid az életedre. Sőt, Isten maga is azt mondja, hogy jó, ha van Isten szerinti ambíciód.

Amit az elégedettség jelent, az a következő: Nincs szükséged többre, hogy boldog legyél, és most, a jelenben boldog vagy azzal, amid van.

A boldogság döntés kérdése. Más szóval, akkor leszel boldog, ha úgy döntesz, hogy az leszel! Nem okolhatod a körülményeidet azért, mert boldogtalan vagy. Ha nem vagy elégedett a jelenlegi körülményeiddel, nem leszel elégedett akkor sem, ha azok megváltoznak. Egy olyan bolygón élünk, ahol semmi sem tökéletes, és mindig lesz valami baj az életünkben.

Isten azt akarja, hogy megtanulj boldognak lenni a nehéz helyzetek ellenére is, mert bízhatsz abban, hogy Ő megadja neked pontosan azt, amire szükséged van, és pontosan akkor, amikor arra szükséged van.

Az elégedettséget megtanulni egy folyamat. Még ma kötelezed el magad, hogy ez a folyamat nálad is elkezdődhessen!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít lelassítani az életedet az, ha megtanulsz elégedettnek lenni?
  • Mit jelent az, hogy valakinek Isten szerinti ambíciói vannak?
  • Az is életünk lassításának és az elégedettség megtanulásának része, hogy hálásak vagyunk. Te miért tudsz ma hálás lenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása