Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelídség vonzóvá tesz

2023. május 13. 03:00 - Dalma.

bird-g89d37483c_1920.jpg

"Törekedj arra, ami Istennek tetszik: istenfélő életre, hitre, szeretetre, kitartásra és szelídségre".

1 Timóteus 6:11 (GW)

Szeretnéd, ha az emberek felfigyelnének rád? Azt mondhatod, hogy nem érdekel, hogy jól nézz ki - de a vonzerő sokkal több a kinézetednél. Aki vonzó, az belülről is ugyanúgy vonzó mások számára, mint kívülről.

A Biblia azt mondja, hogy ha vonzóbbak akarunk lenni, meg kell tanulnunk szelídekké válni: "Törekedj arra, ami Istennek tetszik: istenfélő életre, hitre, szeretetre, kitartásra és szelídségre" (1Timóteus 6:11 GW).

A szelídség valójában az erő kontroll alatt tartása. Ez az egyik jele annak, aki Jézust követi. A szelídség pedig vonzóbbá tesz a körülötted lévő emberek számára.

A Biblia elmeséli Ruth és Boáz történetét, két szelíd emberét, akik vonzódtak egymáshoz, és végül együtt változtatták meg a világot.

Boáz sikeres fiatal földműves volt. Egy nap idegeneket látott a földjén, akik összeszedték, ami a munkásai aratása után megmaradt. Ez nem volt szokatlan; a szegények gyakorlata volt ez, így jutottak élelemhez.

De különösen felfigyelt egy Ruth nevű fiatal nőre. Szegény volt, mert a férje meghalt, és nagyon kevés maradt neki. Az anyósa is özvegy volt, és Ruth úgy döntött, hogy Naomival marad, hogy gondoskodjon róla. Miért tette ezt Ruth? Mert szelíd volt; az erejét kordában tartotta. Amikor Boáz meglátta Ruthot a földjén, követelhette volna, hogy távozzon. Ehelyett megengedte neki, hogy tovább szedjen a mezejéről, sőt meg is dicsérte, amiért gondoskodik az anyósáról.

Ruth így válaszolt: "Milyen jóindulatú vagy hozzám, uram! Megvigasztaltál engem, és szívélyesen beszéltél velem" (Ruth 2:13).

Végül Boáz meghívta Ruthot, hogy vacsorázzon vele. Addig evett, amíg jóllakott, majd a férfi még több ételt adott neki, hogy vigye haza. Kedves volt; szelíd volt. Erős ember volt, és úgy döntött, hogy ezt az erőt kordában tartja, és arra használja, hogy másokról gondoskodjon.

Boáz és Ruth összeházasodtak, és az ő dédunokájuk lett Dávid király. És Dávid király vonalán keresztül született végül Jézus.

Vonzó vagy mások számára? Van-e benned olyan szelídség, ami miatt mások szívesen vannak körülötted, mint Ruth és Boáz?

Ha nem, akkor ezen még ma változtathatsz azzal, hogy szándékosan törekszel azokra a dolgokra, amelyeket Isten helyesel - kezdve a szelídséggel!

Kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Általában a szelídséget az erővel szoktad társítani? Miért vagy miért nem?
  • Ki az, aki az életedben a szelídségével vált vonzóvá? Hogyan nyilvánul meg a szelídsége?
  • Mit jelent a szelídség "követése"?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.06.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása